hospice-1793998_1920

Op 20 november staakt de zorg. Torenhoge werkdruk, paarse krokodillenprocedures en verzekeraars-idiotie. Salarissen die niet in overeenstemming zijn. Zorginstellingen waar vervreemding en ontzieling heeft toegeslagen. Zorgverleners komen niet meer toe aan wat ze diep vanuit hun wezen willen doen: zorg verlenen en aandacht geven.
Zorgverleners: volledig onbekenden die bereid zijn om in het zwartste moment van je leven álles voor je te doen. Alles. Dat is letterlijk onbetaalbaar. Zorgers gaan de zorg in vanuit hun hart. Helpers bij geboorte. Artsen leggen een eed af. Dat je altijd zorgt. Dus als er in het vliegtuig wordt omgeroepen: ‘is er een dokter aan boord?’. Dan ga je. Altijd, al heb je vakantie en he-le-maal-geen-zin in een hyperventilatieaanvalletje.

Het gevaar van helpers is dat ze zo graag helpen, dat ze snel zeggen: ‘ach laat maar zitten die betaling, is wel goed’. Want helpen, zit in het bloed. Maar dat wringt toch. Er ontstaat leegloop, ziekteverzuim, zurigheid en een soort passief-agressief lijden met af-en-toe eens een stekelige opmerking op twitter over het salaris van een zorgbestuurder of een stukje in de krant over zakkenvullende zorgondernemers. Meestal afgesloten met de woorden: ‘ik doe het niet voor het geld, maar vanuit passie’.

Yek! Ik wil geen verzorgende die mij wast en zegt: ‘t is wel goed’. Ik wil geen psychiater die zegt: ‘je mag me altijd bellen en dan stuur ik geen factuur, want je hebt het zo zwaar’. Ik wil geen narcotiseur die gratis gast. Geen huisarts die langskomt op weg naar de Albert Heijn. Ik word graag geholpen door knettergoeie professionals die in balans zijn, professioneel, ont-regeld, bijgeschoold en trots op hun vak.

Dus lieve dames en heren artsen, verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, paramedici… Niet meer zo verongelijkt wachten. Op naar het Malieveld. Je hebt geen trekker. Da’s balen. Misschien eens nadenken over harde acties. Dagje juist wel de OK’s open, maar dan zonder de narcotiseurs? De gesloten afdelingen van GGZ-instellingen open zetten en lekker met z’n allen desintegreren op het Malieveld? Poepluiers op de Tweede Kamerbankjes?

Dat doen jullie natuurlijk niet. Je verleent zorg aan mensen met een spoedeisende vraag. Je dient toch chemo toe. Draait de week erna extra poli om de gecancelde afspraken in te halen.

Reden te meer om jullie als samenleving goed vast te houden op 20 november. Heel goed. Want ooit komt er een dag dat ieder van ons door jullie vastgehouden wordt. In het zwartst van het leven.