Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (400 woorden)

Hou de zorg vast - column DFT 18 november

hospice-1793998_1920

Op 20 november staakt de zorg. Torenhoge werkdruk, paarse krokodillenprocedures en verzekeraars-idiotie. Salarissen die niet in overeenstemming zijn. Zorginstellingen waar vervreemding en ontzieling heeft toegeslagen. Zorgverleners komen niet meer toe aan wat ze diep vanuit hun wezen willen doen: zorg verlenen en aandacht geven.
Zorgverleners: volledig onbekenden die bereid zijn om in het zwartste moment van je leven álles voor je te doen. Alles. Dat is letterlijk onbetaalbaar. Zorgers gaan de zorg in vanuit hun hart. Helpers bij geboorte. Artsen leggen een eed af. Dat je altijd zorgt. Dus als er in het vliegtuig wordt omgeroepen: ‘is er een dokter aan boord?’. Dan ga je. Altijd, al heb je vakantie en he-le-maal-geen-zin in een hyperventilatieaanvalletje.

Het gevaar van helpers is dat ze zo graag helpen, dat ze snel zeggen: ‘ach laat maar zitten die betaling, is wel goed’. Want helpen, zit in het bloed. Maar dat wringt toch. Er ontstaat leegloop, ziekteverzuim, zurigheid en een soort passief-agressief lijden met af-en-toe eens een stekelige opmerking op twitter over het salaris van een zorgbestuurder of een stukje in de krant over zakkenvullende zorgondernemers. Meestal afgesloten met de woorden: ‘ik doe het niet voor het geld, maar vanuit passie’.

Yek! Ik wil geen verzorgende die mij wast en zegt: ‘t is wel goed’. Ik wil geen psychiater die zegt: ‘je mag me altijd bellen en dan stuur ik geen factuur, want je hebt het zo zwaar’. Ik wil geen narcotiseur die gratis gast. Geen huisarts die langskomt op weg naar de Albert Heijn. Ik word graag geholpen door knettergoeie professionals die in balans zijn, professioneel, ont-regeld, bijgeschoold en trots op hun vak.

Dus lieve dames en heren artsen, verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, paramedici… Niet meer zo verongelijkt wachten. Op naar het Malieveld. Je hebt geen trekker. Da’s balen. Misschien eens nadenken over harde acties. Dagje juist wel de OK’s open, maar dan zonder de narcotiseurs? De gesloten afdelingen van GGZ-instellingen open zetten en lekker met z’n allen desintegreren op het Malieveld? Poepluiers op de Tweede Kamerbankjes?

Dat doen jullie natuurlijk niet. Je verleent zorg aan mensen met een spoedeisende vraag. Je dient toch chemo toe. Draait de week erna extra poli om de gecancelde afspraken in te halen.

Reden te meer om jullie als samenleving goed vast te houden op 20 november. Heel goed. Want ooit komt er een dag dat ieder van ons door jullie vastgehouden wordt. In het zwartst van het leven.

1
Nieuwe wet verplichte GGZ: het is wachten op de ee...
Als er een ramp gebeurt - Column DFT 11 november 2...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Voorjaar 2021, theatercollege Danielle Braun/Esther van Fenema, Waan-Zinnig

  Meer informatie

 • Beter online vergaderen met Deep Democracy en Kampvuurgesprekken

  Data en inschrijven

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • 7 oktober 2020 Employee experience online

  Meer informatie

 • 5 november 2020 Employer branding summit, Hilversum

  Meer informatie

 • 11 november 2020 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • 23 november Dag van de digitale overheid, Driebergen

  Meer informatie

 • 24 maart 2021 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Twee dagenSlechts twee dagen duurde het. Dat we geen handen meer gaven. Na de onhandige - doch perfect gestagede -blunder van Rutte en van Dissel. Eerst deden we nog dat elleboogjes ding, maar al snel niet meer. Het wende. Doen we het toch niet meer....