Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (444 woorden)

Hoe weet je of je aan de goede kant staat? - Column DFT 1 februari 2021

P1080980-kopie

Viva la Revolución

In 2016 reisde ik naar Cuba. Land van de revolutie. Ik dompelde me onder in het schitterende land, waarover je juichend of neerslachtig kunt zijn. Ik volgde het romantische pad door jungle en stad van revolutionair Che Guevara, Castro en de kameraden die het met een leger van slechts een paar honderd mannen en vrouwen lukte om het corrupte Batista regime omver te werpen. Ik stoeide met de vraag: als ik in de tijd van Che Guevara Cubaan was geweest; was ik dan een guerrilla kameraad geweest? Zou oma haar Che Guevara pet aan haar kleinkinderen kunnen laten zien?

Pre-corona polarisatie

Pre-corona, in die zalige tijd waarin we elkaar nog vertwitterden over genderneutrale Hemarompertjes, hoe, wanneer en met hoeveel te migreren en te integreren en Charlie Ebdo cartoons, lag ik er soms wakker van. Hoe weet je nou of je aan de goede kant staat? Ik haat moslim- en elke andere xenofobe haat. Maar hee, ik ben ook beetje Joods en gay en wars van religieus fanatisme van welke kant ook. Moet ik nu strijden tegen vreemdelingenangst of juist tegen vertrutting en het terugkeren van religieuze orthodoxie in de wereld? Kan ik over twintig jaar tegen mijn kleinkinderen zeggen dat oma aan de goede kant stond?

To wappie or not to wappie

Verzet tegen coronamaatregelen? Wappie of verzetsheld? Noem je het schuim van de straat ook 'schuim van de straat' of 'jongeren die door ons syteem kansloos zijn gemaakt'? Spreek je over 'relschoppers' of over 'terroristen die een ziekenhuis aanvallen'. Hard ingrijpen en strafblad geven? Of met compassie zien dat een wat minder IQ toebedeeld iemand gewoon een instagram postje doordeelde om indruk op vrienden te maken? Zijn de echte helden de braveriken die leuke spelletjes posten om je avonden te op te leuken? Of de columnisten die roepen dat we de economie verkloten met harde coronamaatregelen? Kan ik over twintig jaar tegen mijn kleinkinderen zeggen dat oma aan de goede kant stond? 

Spugen in het krantje

Ik had er als altijd nogal een oordeel over. Mensen met grootse verhalen over hun enorme verzetsdaden in WOII. Als je in de kroeg zit met een zekere generatie, heeft elke Nederlander wel een opa in het verzet. 'We werden gedwongen door de Duitsers om nazikrantjes te drukken, maar we spuugden er wel in'. Ja right. Held. Ik dacht altijd oprecht dat het makkelijk was om aan de goede kant te staan. Wat had ik zelf gedaan? Onderduiken? Emigreren? Treinrails opblazen? Gelaten in het krantje spugen? 

Later

Nu weet ik dat het pas twintig jaar later makkelijk is om de goede kant te kiezen. Trouwens... ik weet nog een heel leuk avondklokspelletje voor binnenshuis...

0
Experimenteren met een congres of voorstelling is ...
We zijn geen vogels. We zijn primaten - Column DFT...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Offertijd Het was grote heksenjacht offertijd de afgelopen week. Het CDA heeft een magiër op de heksenstapel gegooid. Een dappere televisiepresentator van Op1 verdwijnt van de buis omdat ze niet 'urgent genoeg' is. Een journalist wordt uit het luchtr...