Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

3 minuten leestijd (578 woorden)

Hoe blijf je in verbinding als je online werkt? - Column DFT 26 oktober 2020

iStock-862649398

Pfoeh...

Bij een waterschap, in een regio met veel corona, waar ik het team op orde help, blijkt dat de leidingevende niet eens weet of iedereen überhaupt nog leeft. In een gemeente spreek ik een jonge beleidsmedewerkster. Net afgestudeerd, het is haar eerste baan. Ze werkt er al drie maanden en heeft nog nooit iemand echt live gesproken en ook niet een op een online. Wat haar collega's niet weten, is dat ze weer bij haar ouders is gaan wonen, omdat vanuit huis online werken niet te doen was vanuit haar studentenhuis. In een ziekenhuis spreek ik een vrouw die net terug is van bevallingsverlof. Haar collega's hebben haar nooit met dikke buik gezien en ze kreeg nauwelijks geboortekaartjes. Nu heeft ze eigenlijk geen zin in haar collega's. Een CEO van een grote international die altijd door heel Europa reist, is in Wenen gestrand. Zijn personal assistant, die vanuit Nederland werkt, maakt zich zorgen over hem. Hij lijkt steeds later uit bed te komen en ziet er onverzorgd uit achter de webcam.

Eenzaamheid

Bovenstaande voorvallen zijn er maar een paar uit de enorme waslijst kantooreenzaamheid, die ik de laatste maanden in mijn werk als bedrijfsantropoloog tegenkom. Het is dan ook niet gek dat steeds vaker de vraag opdoemt: hoe houden we verbinding op kantoor en zorgen we voor ons team en voor elkaar?

Doe niet zo efficient

Wee, de mensen die vinden dat vergaderingen alleen maar korter moeten en we ons als robotjes moeten gedragen op kantoor. Dat gaat uit van één type mensbeeld; de Homo Economicus. De efficiente, doelgerichte medewerker. Gelukkig is de mens meer dan een Human Resource. Hij of zij is ook een Homo Significance, zingevende mens, een Homo Ludens, spelende mens, een Homo Faber, makende mens, een Homo Hiërarchicus, apenrots mens, een Homo Volens, willende mens, een Homo eroticus, flirtende mens. In een efficient 'we-tikken-de-agendapunten-af-in-een-zoom-van-40-minuten-meeting' voed je alleen de tribale geneugten van de Homo Economicus. De anderen delen van ons mens zijn blijven koud, ondervoed en verwaarloosd achter. We brengen ongelooflijk veel tijd door op kantoor, en nu dus op zolderkamertjes, achter online meetingen. Meer dan met onze partner en kinderen, als je slapen niet meetelt. Waar in onze evolutie zijn we toch ooit gaan bedenken dat we al die andere oerinstincten dan de economische, kunnen uitschakelen om een beetje salaris?

Flirt knop

Het is de schone taak van leiders, begeleiders, HR medewekers om te zorgen dat we extra moeite doen om onze menselijkheid te bewaren, in een angstige en saaie pandemische tijd, waarin we monddoekjes dragen en hunkeren naar hugs. Dat zijn we aan onze soort en de volgende generatie verplicht. Dus wees eens níet efficient in je online meeting. Lees om de beurt een gedicht voor. Check goed in met de vraag; 'hoe is het thuis'. Vraag aan alle zoomers om te laten zien welk schoeisel ze nu dragen, om de slappe lach te krijgen over lelijke sloffen. Maak een appgroep met ieders babyfoto. Zorg dat er een flirt knop onder je microsoft teams meeting zit, zodat je kunt blinken met die leuke nieuwe. Maak een wandelrooster in je team, en ga elke vrijdag wandelen in duo's. Heb een beoordelingsgesprek op een picknickkleedje in het bos. Speel doe, durf of de waarheid met de jonge, nieuwe collega's. Verstop geo catch cadeautjes in het bos voor elkaar en organiseer ingewikkelde graafmarathons. Wees creatief, stout en niet efficient en vergeet nooit dat de mens niet te verengen is tot een zoomvakje en een salarisstrook.

0
Mondkapjes dating code - Column DFT 2 nov 2020
Wel of geen hand geven? Wat leer je kinderen nu? -...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 17 november 2020 The Next Event, Nieuwegein

  Meer informatie

 • 15 december 2020 Online seminar Building Tribes

  Meer informatie

 • 16 december 2020 Workshop Stoppen is een ambacht, Driebergen-Zeist

  Meer informatie

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Stoppen is een ambacht

pop up workshop van Danielle Braun & Marije van den Berg
2 oktober (Vol!) en 16 december 2020


iStock 505638367 570

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Wij gaan altijd door

'Is er geen weg, dan kappen we een weg'. Johan Pengel - Surinaams politicus 
Een credo in Suriname.
Die hebben we tot de onze gemaakt.
Onze trainingen en masterclasses gaan 
altijd door.
Live als het kan, online als het moet.

partijgerkiet waanzinnig

Hugs

Een film van Danielle Braun

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Tribaal Kantoorgedoe. Het nieuwe boek van Danielle Braun. 

Tribaal Kantoorgedoe. Het nieuwe boek van Danielle Braun.

Nieuwste Blog

De polderantropologen deden onderzoek naar 'cultuurverandering in coronatijd'. We interviewden, observeerden en filmden. Silke van Diemen maakte er mini-docu's van. Vandaag een nieuwe in de serie: 'Hoe begroeten we in het Nieuwe Normaal?’