Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (387 woorden)

Het zit hier in de muren - column DFT 9 december

day-of-the-dead-568012_1920

Jeugdzorginstelling Hoenderloo wordt gesloten. Officieel vanwege financiële ellende. Onofficieel, omdat het er al jaren mis is. Misstanden, klachten van ex-jongeren, ouderwetse separeertechnieken. Hoenderloo heeft ettelijke bestuurders versleten. Niemand kon het verschil maken en het tij keren. 

In een artikel over Hoenderloo lees ik 'goed dat Hoenderloo dicht gaat, het zit daar in de muren'. Ik denk dat dat inderdaad mogelijk is, dat 'het in de muren zit'. Of liever gezegd in de ziel van een organisatie. In de hoofden en harten van de mensen die er werken. In de haarvaten. In de verwarmingsbuizen. 

Je kent het vast wel. Bestuurder Annemarie gaat weg met enig gedoe. Geen afscheidsreceptie; te pijnlijk. Een jaar later vult iedereen nog steeds de oude urenregistratieformulieren in. Die nutteloos zijn. Ooit bedacht door Annemarie. Als je dan vraagt: 'why?' Is het antwoord: 'dat moest zo van Annemarie'. Het is of de geest van Annemarie nog rondwaart. Of er nog een spirit op de stoel zit. Vaak is er dan geen goed afscheid genomen. Is Annemarie onvoldoende uitgerookt. En uitroken... is wat je met geesten moet doen. 

Ik kwam eens bij een bedrijf waar kantoorruimte gebrek was. Er was nog een kamer die nooit werd gebruikt. Daar stond een enorm groot teakhouten bureau. Van Wilfred, een van de founders van het bedrijf. Wilfred was al lang met pensioen. Maar zijn bureau stond er nog. Niemand die de kamer durfde te gebruiken. Dat dóe je niet, achter het bureau van Wilfred gaan zitten. Op een dag hebben we met wat jonge gasten het loodzware gevaarte naar de binnenplaats getild. En er een jerrycan benzine overheen gegooid. Het fikte flink. Afscheid genomen van Wilfred. En met het bureau, verdwenen ook heel veel vastgeroeste gewoonten en procedures van Wilfred mee de lucht in. 

In Zuid-Amerika wordt er eens per jaar op Allerzielen gepicknickt op het graf van de voorouders. Hele families eren de geesten. Grote taarten op het graf. Doodshoofdprocessies. Een dag per jaar krijgen de spirits volledige aandacht. Met het vriendelijke, doch dringende verzoek om zich de rest van het jaar koest te houden en niet te komen spoken. 

Mensen die vertrekken. Je kunt maar beter goed afscheid nemen. Niet met 'hier heb je een saunabon voor jou en je vrouw', maar met uitgebreide bitterbalsessies met heartbreaking speeches. Rituelen zijn broodnodig. Want anders... blijven de geesten rondspoken.

1
Het nut van het kerstpakket - column DFT 16 decemb...
Spanje 2019
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel Date met Esther van Fenema

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijnt begin mei. 

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijn begin mei

Nieuwste Blog

‘Ik ben echt onder de indruk van de schoonheid van bepaalde patronen’ Na De Corporate Tribe (2015) en Building Tribes (2018), de twee door de antropologie geïnspireerde boeken die ze met Jitske Kramer schreef, komt Danielle Braun nu met een methodolo...