Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (452 woorden)

Het verlangen vervaagt - column DFT 18 mei 2020

frog-prince-334970_1920

Verschrikkelijk woord

Ofschoon ik 'huidhonger' een eng woord vind, waarbij ik steevast aan de horrorfilm 'Silence of the Lambs' moet denken, gooi ik er een minstens even kleffe term in. Vervagend Verlangen.

Mijn hunkering is stuk

Mijn verlangen wordt minder. Door een operatie en daarna lock-down leid ik nu drie maanden een introverter leven dan in mijn aard ligt, al behoor ik tot 'de rekkelijken' en niet tot 'de preciezen'. Ik heb een vreemde gewaarwording. Een soort berusting die mij doorgaans onbekend is, omdat ik nogal ben van creatieve olifantenpaadjes, stoute loopjes, en ik het Surinaamse spreekwoord 'Is er geen weg, dan kappen we een weg', op mijn bedrijfsvaandel heb staan. Ik moest denken aan de docu van Lize Korpershoek 'mijn seks is stuk'. Hoewel dat deel van mijn bestaan naar uiterste tevredenheid functioneert, snapte ik opeens wat ze bedoelde. Het ontbreken van hunkering.

Vervagend verlangen

Feestjes, dansen, grote groepen mensen. Ik miste het de eerste weken. Deed sabotagepogingen. En nu minder. Ik vind de verjaardag van mijn dochter met een kleine parade van oma en opa op de stoep en een vriendin op afstand in de tuin prima. Omdat online energie grenzen kent, merk ik dat de kring van mensen die ik wil 'bijbenen' met appjes, mailtjes of zoomend kleiner wordt. Lock-down maakt selectief. De kappersafspraak heb ik nog niet gemaakt; ik vind zelf kleuren en lang haar wel leuk eigenlijk. Uitgebreid koken bevalt en vind ik gezelliger dan een restaurant waar een halve paardenkop mag komen. 

Verklaringen

Antropologen noemen dit culturele adaptatie. Je culture shock te boven komen. Het nieuwe, het buiten-gewone, wordt normaal. Je past je aan. Of een meer psychologische verklaring. De bekende en pijnlijke ervaring bij rouw en verlies; dat je je langzaam niet meer de stem of het gezicht van je geliefde herinnert en het verlangen naar het gemis meer pijn doet dan het gemis an sich. Met enige overdrijving zou je ook kunnen verwijzen naar het Stockholmsyndroom; waarbij je als gevangene verliefd wordt op je gijzelaar of misbruiker, omdat ontsnappen geen optie is.

Hoop

Ik vertrouw erop, dat mijn verlangen niet definitief stuk is, maar slechts is vervaagd. En wakker wordt gekust als ware het een groene kikkerprins, als ik weer in een vol theater sta om een lezing te geven. Als ik dans op een festival. Mijn hoop is vooral gevestigd op jongeren. Op brugklassers die met z'n zessen bijeenkomen in het fietstunneltje en je geschrokken, doch uitdagend aankijken als je vriendelijk 'goedenavond' zegt. Tieners die een illegaal schuurfeestje vieren. Geslaagde scholieren die vakkenvullen bij Albert Heijn, omdat ze blijven dromen over hun Azië tussenjaar. Twintigers die tinderen en de 1,5 meter grens iets te snel laten varen. Hun verlangen is nog niet stuk.

0
We zouden de productie van medicatie veel strategi...
De assimilatie bokaal - artikel op Joop BNN VARA 1...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • 23 september 2021, Sterk door Werk, live en online

  Meer informatie en aanmelden

 • 24 september 2021 De medewerker centraal: ‘Zorgen voor zorg’, België

  Meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Offertijd Het was grote heksenjacht offertijd de afgelopen week. Het CDA heeft een magiër op de heksenstapel gegooid. Een dappere televisiepresentator van Op1 verdwijnt van de buis omdat ze niet 'urgent genoeg' is. Een journalist wordt uit het luchtr...