Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (427 woorden)

Het nut van het kerstpakket - column DFT 16 december

het-nut-van-het-kerstpakket

Ik werkte in een opvangorganisatie waar de gevaarzetting van het werk hoog was; er viel geregeld een klap en er moest veel menselijk leed verholpen worden. In die organisatie kregen we enorme kerstpakketten. Jaarlijks een hele grote doos, vol heerlijkheden, mooi serviesgoed en als klap op de vuurpijl ook nog eens een cadeaubon met aanzienlijk bedrag er op. Sommige medewerkers vonden het geweldig en keken er reikhalzend naar uit. Anderen vonden het genant, omdat de mensen die aan hun zorg waren toevertrouwd, het verre van breed hadden. Zij gaven de pakketten soms stiekem weg aan bewoners, wat eigenlijk niet mocht.

Wat is het symbolisch nut van een kerstpakket? Waarom geven we ze? Antropologen kunnen hier lekker over kibbelen. Sommige zeggen dat de mensheid zoiets kent als een 'free gift'. Gewoon, dat je iets geeft aan een ander om dank je wel te zeggen. Of omdat je van iemand houdt. Of om je waardering te laten blijken. Uit aardigheid. Of compassie. Belangeloos.

En andere antropologen vertellen je direct het verhaal van de Dana. De Dana is een gift, meestal geld, die een gelovige Hindoe in India kan geven aan een Brahmaanse priester. Door het geven van een Dana geef je een stuk van je slechte daden weg, zodat je die last niet meeneemt in je reïncarnatie naar een volgend leven. De priester is zo heilig en rein, dat de slechte daden niet aan hem blijven kleven, maar oplossen in het niets. Je kunt de Dana niet zomaar aan een ander mens (bijvoorbeeld een arm iemand) geven. Dan zou je je slechte daden ook aan die persoon overdragen. Door het geven van de Dana begin je weer met een schonere lei. Zoiets als de aflaten in onze middeleeuwen. Sommige antropologen noemen de Dana een 'poissonous gift'. Je geeft iets weg met de bedoeling schuld af te kopen. De gift is bezwaard, bevlekt of vervloekt.

Kerstpakket. Teken van genegenheid of een Dana? Het hangt er misschien wel vanaf of je vindt dat mensen in principe deugen, of dat ze alleen maar berekende, handelende wezens zijn. Bestaat er zoiets als een belangeloze gift? Of verwacht je er altijd iets voor terug? Zijn kerstpakketten een manier om je loyaliteit te kopen, en overbelasting of misstanden weg te poetsen? Of is het een belangeloze blijk van waardering en fijne relatie?

Je mag zelf kiezen of je je kerstpakket graag wilt zien als een blijk van waardering, of als bezwaarde gift om de overbelasting en zorgen die je werkgever je wellicht heeft bezorgd dit jaar ongedaan te maken…

'Als we er maar van genieten'.

1
Lachen met je schoonmoeder - column DFT 23 decembe...
Het zit hier in de muren - column DFT 9 december
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel Date met Esther van Fenema

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijnt begin mei. 

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijn begin mei

Nieuwste Blog

‘Ik ben echt onder de indruk van de schoonheid van bepaalde patronen’ Na De Corporate Tribe (2015) en Building Tribes (2018), de twee door de antropologie geïnspireerde boeken die ze met Jitske Kramer schreef, komt Danielle Braun nu met een methodolo...