Geef je op voor de e-zine

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (427 woorden)

Het nut van het kerstpakket - column DFT 16 december

het-nut-van-het-kerstpakket

Ik werkte in een opvangorganisatie waar de gevaarzetting van het werk hoog was; er viel geregeld een klap en er moest veel menselijk leed verholpen worden. In die organisatie kregen we enorme kerstpakketten. Jaarlijks een hele grote doos, vol heerlijkheden, mooi serviesgoed en als klap op de vuurpijl ook nog eens een cadeaubon met aanzienlijk bedrag er op. Sommige medewerkers vonden het geweldig en keken er reikhalzend naar uit. Anderen vonden het genant, omdat de mensen die aan hun zorg waren toevertrouwd, het verre van breed hadden. Zij gaven de pakketten soms stiekem weg aan bewoners, wat eigenlijk niet mocht.

Wat is het symbolisch nut van een kerstpakket? Waarom geven we ze? Antropologen kunnen hier lekker over kibbelen. Sommige zeggen dat de mensheid zoiets kent als een 'free gift'. Gewoon, dat je iets geeft aan een ander om dank je wel te zeggen. Of omdat je van iemand houdt. Of om je waardering te laten blijken. Uit aardigheid. Of compassie. Belangeloos.

En andere antropologen vertellen je direct het verhaal van de Dana. De Dana is een gift, meestal geld, die een gelovige Hindoe in India kan geven aan een Brahmaanse priester. Door het geven van een Dana geef je een stuk van je slechte daden weg, zodat je die last niet meeneemt in je reïncarnatie naar een volgend leven. De priester is zo heilig en rein, dat de slechte daden niet aan hem blijven kleven, maar oplossen in het niets. Je kunt de Dana niet zomaar aan een ander mens (bijvoorbeeld een arm iemand) geven. Dan zou je je slechte daden ook aan die persoon overdragen. Door het geven van de Dana begin je weer met een schonere lei. Zoiets als de aflaten in onze middeleeuwen. Sommige antropologen noemen de Dana een 'poissonous gift'. Je geeft iets weg met de bedoeling schuld af te kopen. De gift is bezwaard, bevlekt of vervloekt.

Kerstpakket. Teken van genegenheid of een Dana? Het hangt er misschien wel vanaf of je vindt dat mensen in principe deugen, of dat ze alleen maar berekende, handelende wezens zijn. Bestaat er zoiets als een belangeloze gift? Of verwacht je er altijd iets voor terug? Zijn kerstpakketten een manier om je loyaliteit te kopen, en overbelasting of misstanden weg te poetsen? Of is het een belangeloze blijk van waardering en fijne relatie?

Je mag zelf kiezen of je je kerstpakket graag wilt zien als een blijk van waardering, of als bezwaarde gift om de overbelasting en zorgen die je werkgever je wellicht heeft bezorgd dit jaar ongedaan te maken…

'Als we er maar van genieten'.

1
Lachen met je schoonmoeder - column DFT 23 decembe...
Het zit hier in de muren - column DFT 9 december

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Januari 2020 Theatertour door Nederland

  Meer informatie

 • 13 februari UWV inspiratiedag, Amsterdam

  Meer informatie

 • 11 maart 2020 Maak het verschil!, Culemborg

  Meer informatie

 • 4 mei 2020 Breinvoer Hannah Ahrendt, Baarn

  Meer informatie

 • 18 mei 2020 Collegereeks Veranderkunde, Doorn

  Meer informatie 

 • 28 mei 2020 Employee experience, AFAS Leusden

 • 11 juni 2020 Het grootste kennisfestival, Havenkwartier Deventer

  Meer informatie

 • 12 juni 2020 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem

 • 25 juni Skipr Netwerkleiderschap, Utrecht

  Meer informatie

 • 11 november 2020 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo Arnhem

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Ik smul van ze. De groep 'Vlaamse psychiaters', met trouwens mínstens even goeie Nederlandse soortgenoten, die ons inwijden in wat ik graag 'de nieuwe melancholie' noem. De acceptatie dat het leven een zeven is. Dat verdriet bij het bestaan hoort, da...