Het gevecht om gezien te worden - Column DFT 19 april
Boven de grijze meute uit
Als Masaï elkaar of bezoekers begroeten, dan maken ze sprongen. Jaren training van de kuitspieren zorgt ervoor dat ze dat verbazingwekkend hoog kunnen. Wie het hoogst springt is the boss. Eigenlijk doen we allemaal de hele dag Masaï sprongetjes. Door middel van een ferme handdruk, opvallende jurk, dure auto, intelligent betoog, exotische haardracht laten we zien dat we boven de grijze meute uitsteken en de ander 'kunnen hebben'.
Identiteits springen in de Tweede Kamer
De Masaï sprongetjes die op dit moment worden gemaakt in de Tweede Kamer, gaan veelvuldig over identiteit en niet zozeer over inhoud. Sylvana Simons betreedt de kamer na een traditioneel Surinaams krachtritueel, gehuld in schitterend gewaad. Zou het begrepen worden? Dat je liever je eigen ritueel maakt, terwijl er eeuwenoude Haagse inwijdingsrituelen zijn? Caroline van der Plas rijdt aan op een tractor. Wat wil ze communiceren? Ik ben en blijf boerin al betreed ik nu het pluche? Of: wij boeren kunnen zo weer en masse de A1 op? Kauthar Bouchallikht ontvangt kritiek op haar joggingpants en sneakers tijdens een kamerdebat. Terecht of bashen? Bewust statement? Anti-elitaire actie? Ik maak mijn eigen mores? Of gewoon comfy Kauthar? Thierry Baudet komt te laat bij het formatiegesprek met Tjeenk Willink en steekt zijn hand uit. Tjeenk Willink weigert de handdruk corona proof. Provocatie? Aandacht? Hoog springen? Of gewoon te laat de wekker gezet en beetje in de war?
Wees jezelf en pas je aan
Vier stevige personen. Bij wie identiteit, persoonlijke zoektocht en politieke inhoud verweven zijn. Dat is een gezonde basis voor politieke bevlogenheid. Wanneer identiteit de inhoud echter overschreeuwt, verdwijnt het effect. Elk mens wordt vanaf het moment dat hij of zij in de wieg wordt gelegd voor het duivelse dilemma gesteld: 'wees jezelf en pas je aan'. Doe je altijd alleen maar wat je omgeving wil, dan houd je systemen in stand waartegen je juist wilt optreden. Dan verdwijn je in de massa. Ben je altijd alleen maar je authentieke zelf, dan rest slechts separatistische afscheiding als groep, of word je als individu eenzaam.
Gezien worden
Zie mij! Zie mij! Het credo van deze tijd. Op Instagram, in organisaties en steeds meer in de politiek zien we special snowflake gedrag. Zichtbaarheid, zeker van de minderheidsstem, is een belangrijke stap in politieke transformatie. Ik snap de urgentie. Wanneer gezien worden echter een vrijbrief is voor disrespect voor oude totems, oude rituelen, mores van fatsoen, is de vraag of de boodschap begrepen wordt, of dat slechts uitsluiting het antwoord is. Wie wil leiden, zal ook moeten volgen. Wie begrepen wil worden, zal eerst moeten begrijpen. Wie iets wil veranderen, zal ook moeten zien wat er al is. Wie gezien wil worden, zal aandacht moeten hebben voor de ander. De Masaï springen hoog. Maar nooit buiten de cirkel van de stam.