Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

3 minuten leestijd (504 woorden)

Geef ze lucht - column DFT 22 november

iStock-1185003633-s

Vraag me niet waarom, maar als student woonde ik in een flat met allemaal oude Joodse bejaarde dametjes met zilverpaars haar in Amsterdam-Zuid. Ze brachten me kippesoep en appeltaart als ik er brak uit zag. Er was een jaarlijks streng ritueel: het ontluchten van de verwarmingen. Dat was een beetje scary. De dametjes belden de hele dag aan, of stalkten me in de lift om op strenge toon te vragen 'U heeft toch wel ontlucht?' Doodsbang waren ze dat ik het zou vergeten en ze dan een winter in kou zouden moeten doorbrengen of de verwarming zou exploderen. Op de ontluchtingsvraag volgde steevast een half uur herinneringen aan lucht, zuurstof, gas en Auschwitz.

Vijfentwintig procent van de jongeren van nu is depressief en angstig. Een kwart. Een kwart van de jongeren die er af en toe aan denkt dat levensbeeindiging ook een optie is. De helft van de studenten ervaart psychische klachten. Verschrikkelijk. Maar is het gek?

De jeugd heeft de toekomst dus niet. Klimaatangst, niet uit huis kunnen door de hoge woningprijzen, twee jaar op en af covid isolatie, studeren op je zolderkamer, financiële zorgen van ouders, polarisatie en geweld en vanzelfsprekendheden die niet meer vanzelfsprekend zijn. Een zevenjarig meisje stuurde deze week een brief met zakgeld naar het Martini ziekenhuis; 'zodat de dokters en verpleegkundigen niet zo hard hoefden te werken'. Aandoenlijk maar ook dieptriest. Zevenjarige meisjes zouden niet wakker moeten liggen van zorginfarcten of de ontbossing in Brazilië.

Aan een hoop van die zorgen en angst kunnen we niet zoveel doen, behalve vaart maken met De Grote Maatschappelijke Transformatie. Deze jeugd heeft grote zorgen. Maar wij hadden de bom. In veel landen hebben ze honger. Elke generatie zal uiteindelijk haar weg weer vinden. De menselijke soort is rete innovatief zou Yuval Harrari in iets andere woorden zeggen.

Maar we kunnen ook iets wél doen. Ontluchten. Want er is ook veel druk door perverse restsystemen uit ons totaal achterhaald neo liberaal gedachtengoed van steeds maar meer presteren, concurreren en ontzielen. Kinderen van vier krijgen een citoscore voor hun knipwerkje. Kinderen van tien uit het Gooi moeten op een vage citotraining met biologische worteltaart om een VWO advies bij elkaar te kopen. Kinderen van veertien krijgen bizarre studiekeuzetestjes voorgeschoteld met een preek erbij, dat als ze dat niet doen ze vast een verkeerde studiekeuze gaan maken. Pubers van zestien zwoegen zich door hun eindexamen heen, na doodsaaie online lessen. Jongeren van achttien worden zwetend wakker omdat ze én een baantje hebben, én een studieschuld én doodsbang zijn dat ze de punten voor Het Bindend Studieadvies niet halen.

En daar kunnen we dus heel snel wél wat aan doen. Haal de druk van de verwarminsgketel. Schuif citoresultaten op het reservebankje en ga weer lesgeven. Koester feestjes, verliefdheid en sport in plaats van studie oriëntatieweken. Wees mild in de eindexameneisen. En bovenal: schrap het Bindend Studie Advies per direct nog dit studiejaar. Geef ze lucht. Voor de boel teveel opwarmt en de ketel écht ontploft. En oh ja: kippensoep en appeltaart. Veel appeltaart. En liefde.

1
Antropologie - Deep Democracy - Systemisch werken;...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 16 maart 2022, Health Valley Event, Nijmegen

  Meer informatie en aanmelden

 • 13 juni 2022, Landelijke OR dag

  Informatie volgt

 • 26 juli 2022, World Police and Fire Games, Rotterdam

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Vraag me niet waarom, maar als student woonde ik in een flat met allemaal oude Joodse bejaarde dametjes met zilverpaars haar in Amsterdam-Zuid. Ze brachten me kippesoep en appeltaart als ik er brak uit zag. Er was een jaarlijks streng ritueel: het on...

/**/