Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

2 minuten leestijd (426 woorden)

Geef me een break - Bananenpannekoekendag Column DFT 6 april

bananas-4550869_1920

Het is een inside joke onder antropologen en reizigers. 'Ik heb een bananenpannekoekendag'. In elk beetje backpackers logement op de wereld kan je ze krijgen. Bananenpannekoeken. Met Nutella of zonder. Thuis eet ik echt nooit en never bananenpannekoeken. Maar op reis wel.

Een bananepannekoekendag betekent dat je in een zekere fase van je cultuur shock verkeert. Een cultuur shock is echt een niet te onderschatten mentale staat van verwarring en onthechtheid, waarin je als reiziger, expat of antropoloog kunt belanden. Serious stuff; er zijn mensen die ermee op een gesloten afdeling belanden, en dan maar hopen dat dat dan in Nederland is en niet in Peru of Cambodja.

En cultuur shock ontstaat als de afstand tussen wat je normaal vindt en wat je in je omgeving ziet té groot is. Wij mensen hebben gewoontes en omgangsvormen met elkaar. Dat noemen we cultuur. Cultuur ordent onze neurologische chaos. We maken hokjes in ons hoofd; zo doen wij de dingen nu eenmaal en niet anders. Dit zijn onze manieren. Op reis zie je opeens andere manieren. Zo eet je thuis geen vleermuizen en in China wel. Roggel je thuis niet je slijm op en in India wel. Houd je thuis je schoenen aan in de kerk en doe je ze in een Thaise tempel uit.

Voor veel reizigers is die cultuur shock juist waarvoor ze op reis gaan. Voor mij ook. Ik vind de verwarring heerlijk. Lekker veel anders en een overdaad aan prikkels. Uit het gewone stappen. Maar na een paar dagen... raakt zelfs het brein van de meest doorgewinterde antropoloog reiziger overbelast. Als je een beetje ziekerig of moe bent van je jetlag slaat het cultuur shock monster toe. En dan... neem je dus een bananenpannekoekendag. Dat betekent dat je stiekem andere Nederlanders zoekt, een bananepannekoek bestelt, een iets schoner hostel boekt en een dagje geen leuke gesprekken met locals wilt. Zo'n dag helpt en meestal kan je erna weer voluit tempelhoppen en sprinkhanen eten.

Ik zie nu veel mensen op social media en in mijn omgeving met bananenpannekoekendag verschijnselen. Ze zeggen dingen als 'ik wil dat alles weer normaal is' of 'ik verlang naar een festival en dan lekker schouder aan schouder staan'. Met het mooie weer is het risico erg groot dat we collectief een bananenpannekoekendag nemen. Lekker uit de lock down gaan. Barbecueën met de buren.

We zitten in cultuur shock. Alles is anders. We leren elke dag nieuwe dingen. Hoe je je supermarktkarretje in een rijtje 'schoon' moet zetten. Ons brein maakt overuren. Tijd voor een break. Alleen bakt corona geen bananenpannekoeken.

0
Mag je nu gelukkig zijn? Column op Joop BNN VARA 7...
Danielle Braun aan tafel bij In het hart van Neder...

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Voorjaar 2021, theatercollege Danielle Braun/Esther van Fenema, Waan-Zinnig

  Meer informatie

 • Beter online vergaderen met Deep Democracy en Kampvuurgesprekken

  Data en inschrijven

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • 25 juni Skipr Netwerkleiderschap, Utrecht

  Meer informatie

 • 10 juli Skipr Netwerkleiderschap, Utrecht

  Meer informatie

 • 16 september 2020 Employee experience, AFAS Leusden

  Meer informatie

 • 5 november 2020 Employer branding summit, Hilversum

  Meer informatie

 • 11 november 2020 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • 23 november Dag van de digitale overheid, Driebergen

  Meer informatie

 • 24 maart 2021 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Demonstreren is een grondrecht, maar hoe past dat in de anderhalvemetersamenleving? Na de grote opkomst bij de Black Lives Matter-protesten bespreken jurist Berend Roorda (RUG) en antropoloog Daniëlle Braun in De Nieuws BV hoe demonstraties in corona...