Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (453 woorden)

Ga weg met je 'verbinding op afstand'. Ik wil je voelen, ruiken, vastpakken - Column DFT 17 mei

ascension-4283406_1920

Hemelvaart

Donderdag was het Hemelvaart. Ik ben geen kerkganger, ik vind geïnstitutionaliseerd geloof wat complex, maar ben wel geïnspireerd door de Bijbel, Christelijk denken en de persoon van Jezus Christus. Hemelvaart lijkt me als gelovige een van de meest lastige momenten in de jaarkalender. Met Hemelvaart wordt herdacht, dat Jezus opnieuw naar de hemel gaat en dus niet meer op aarde bij zijn volgelingen zal zijn. Het is een afscheid. De gelovigen blijven achter. Dé uitdaging is om voldoende hoop en vertrouwen te hebben op de terugkeer van Jezus. Jezus keert terug, in de vorm van de Heilige Geest op Pinksterren.

Heilige Geest

Zo'n geloof in de Heilige Geest vind ik een ingewikkeld dingetje. Een soort gevoel van verbinding in abstractie. Een diep liefhebben met heel je hart, zonder lijfelijke nabijheid. Ik vind het knap. Het doet mij erg denken aan wat we nu in online coronatijd meemaken. De vele zoom, skype, MS-teams gesprekjes waarbij je wel inhoud uitwisselt, en zeker geemotioneerd kunt worden, maar de fysieke component moet missen. We doen allemaal dapper of het niet uitmaakt en of hybride en nomadisch werken reuze leuk is. Maar o, die vreugdedansjes als een groepje collega's elkaar weer live ziet op een cursus, of familievreugde tijdens een besmuikt familiefeestje zeggen alles.

Benen

Die gewaarwording van fysieke nabijheid is helemaal niet rationeel. Het gaat om het simpele feit dat mensen weer benen hebben. Dat je weer kunt meten hoe lang jij bent ten opzichte van hen. Hakken hoort klakken. Ziet dat lang haar van je collega mooi golft bij het weglopen. Oerbeestjes fysieke hormoondingetjes. Oxytocine en serotoninepompjes die aan gaan.

Ik ben klaar met verbinden op afstand

Corona vergroot alles uit. Al pre-corona vond ik vriendinnen die over elkaar zeiden: 'wij kunnen elkaar een jaar niet zien, maar pakken dan de draad gewoon weer op' altijd wat ingewikkeld. Het is net als met de dozen oude zooi op je zolder. Als je ze een jaar niet gebruikt, kan je ze net zo goed weggooien. Ik heb niet zoveel met: 'je zit in mijn hart en dat hoeven we niet te bewijzen'. Of 'wij zijn op afstand altijd verbonden'. Ik wil wél graag af en toe fysiek bewijs. Graag in de vorm van hugs, leuke afspraakjes en elkaar ruiken, voelen en vastpakken. Als ik een Avatar wil, dan start ik de Sims wel op. Dus op de vraag of werk het gebouw uit gaat... of wij nog terrasjes gaan pakken... of er nog life congressen komen, antwoord ik graag volmondig ja. En als ik Christelijk kerkganger zou zijn, zou ik toch blij zijn met die kleine tekenen van fysieke nabijheid in de vorm van het avondmaal. Want geloven in de Geest alleen, is mij te kil.

0
Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepm...
Danielle Braun over haar boek Patronen in een inte...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 24 september 2021 De medewerker centraal: ‘Zorgen voor zorg’, België

  Meer informatie en aanmelden

 • 25 oktober 2021, Food Inspiration Trendsummit, Veghel

  Meer informatie en aanmelden

 • 4 november 2021, Sterk door Werk, live en online

  Meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Extrovertie wordt hoger gewaardeerd dan introvertie In het werkzaam leven wordt extrovertie hoger gewaardeerd dan introvertie. Op je sollicitatiegesprek moet je 'vooral jezelf laten zien', gaande de rit wordt je uitgedaagd 'in de spotlights te stappe...