Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

3 minuten leestijd (514 woorden)

#freedepauze - Column DFT 22 februari

hammock-2048858_1920

Witte koppies

Ik kom als adviseur aan huis bij veel verschillende organisaties. Op dit moment voornamelijk online. Als ik vraag aan mensen hoe het met ze gaat, hoor ik vooral: 'best goed, maar ik zit de héle dag online. Ik Zoom, Skype of MS-Teams van het ene overleg naar het andere'. Ik zie (naast de corona kapsels die nu eenmaal onvermijdelijk zijn) witte koppies, stijve ledematen, toenemend gewicht en mensen die hun ontbijt, lunch en halve avondeten weghappen achter de computer. Laatst vond ik mijzelf terug in een pak muesli. Mijn Zoom gesprekspartner was ontbijt aan het maken en liet haar telefoon met mij er op in het pak granen vallen. 

Van overleg naar overleg

Waar we vooral van balen, is dat we van overleg naar overleg worden geswipet. Onze agenda's lijken geleid te worden door een magische hand. Iets tussen de Dementors uit de Harry Potter films en de toorn van Wodan in. We doen aan zelfkastijding, intenser dan door Marquis de Sade himself. Onze planners vullen zich met een aaneengeregen groengele brei van overleggen, vergaderingen, bilaterale zoompjes, skype sollicitatiegesprekken, online opleidingswebinars en dan nog af en toe een gezellig pubquiz tussendoor 'om even iets heel anders te doen'. Ze zijn op de minuut af achter elkaar getimed, dus als je nog naar de wc wilt tussendoor, moet je ofwel met je camera uit op de pot plaatsnemen, of doen of je geen connectie hebt en wat later in de Skypecall verschijnen. 

Etherdiscipline

Zijn we nou allemaal helemaal gek geworden? Doe normaal! En doe's lief voor jezelf en als je een managementondersteuner bent voor degene wiens agenda jij vult. We weten best hoe het hoort. Een vergadering vraagt doorgaans om reistijd. Naar je netwerkpartner, klant, patiënt, school. En die reistijd is ook tijd om voor en na te broeden, nog een telefoontje te doen na het overleg om praktische zaken af te tikken, je stukken nog even door te lezen. De looptijd in het gebouw of naar het vergaderzaaltje in je kantoor geeft de kans op een koffiepraatje en om even aan de context te wennen. Om te schakelen van je vorige overleg of van een bezoek aan een stervende patiënt, naar de begrotingsbehandeling. Even in te tunen. Een overleg, patiëntgesprek, schoolles, collegiaal gesprek, vraagt om voor- en nabereidingstijd. En dat prachtig gecurvde lijf wil ook gewoon eten, frisse lucht, thee, een wandelingetje en rustig toiletbezoek. Anders doet het het niet meer goed. En word je duf en ziek en zo. En hee... dat weet je best. Corona heeft onze mores aangetast; we doen opeens heel raar met denken dat we elk uur aaneensluitend op MS-Teams kunnen doorbrengen. Not!  

#freedepauze

Hup hup, tjop tjop. Doe normaal. Plan comfort blokjes in je agenda. Wandeltijd. Tussen belletjes momenten in je tuin. Heb een goed gesprek met degene die jouw afspraken plant en roep heel hard: 'IK DOE NIET MEER MEE. Ik wil gezond blijven en elk overleg heeft een half uur voor- en na tijd nodig'. Fuck it met de Dementor modus. Weg met die zelf-flaggellatie. Get a life en pak je pauze terug. #freedepauze.

1
Zelfsturing? We zijn geen vogels. We zijn primaten...
Baas in eigen WhatsApp groep - Column DFT 15 febru...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • 23 september 2021, Sterk door Werk, live en online

  Meer informatie en aanmelden

 • 24 september 2021 De medewerker centraal: ‘Zorgen voor zorg’, België

  Meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Recruitersstandje Herinner je het je nog? De recruiterstands op loopbaanbeurzen van Zuidas advocatenkantoren, accountants en de big five consultancy firma's. Met grote foto's met leaseauto's. Je mocht je kleur en model vast uitzoeken als 22-jarige ne...