Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

Fontgrootte: +
3 minuten leestijd (659 woorden)

Er zijn wél domme vragen - Column DFT 2 mei

iStock-1141463690

Geen domme vragen

'Er zijn geen domme vragen', roepen docenten en met name bedrijfstrainers met een hoog cup-a-soup-vier-uurtjes enthousiasme om actieve participatie te bewerkstelligen.

Je wilt geen antwoord

Nou, die zijn er dus wél. Vragen hebben doel om informatie te vragen (welke filosofen zijn er nog meer die iets over oorlog vertellen?), een relationeel gesprek te starten (hoe was je weekend?), te begrijpen waarom iemand een bepaald standpunt heeft (wat maakt dat jij je gekwetst voelt door deze opmerking?), praktisch op te lijnen (hoe laat vertrekt onze bus?). In zuivere communicatie is de vraagsteller oprecht geïnteresseerd in het antwoord.

Verwarrende communicatie

Verwarrende vragen zijn vragen die je stelt, terwijl je niet zit te wachten op het antwoord. Je hebt ze in soorten en maten. Soms onbedoeld onhandig, soms vilein en saboterend. 

De disvraag

Doel van de disvraag is om een 'fout' antwoord te ontlokken en dan te dissen, te cancelen, terecht te wijzen. Geliefd bij activisten en ideologisch bevlogenen. Veelvoorkomend op twitter. Pijl en boog in de aanslag en vragen maar. Ik had er laatst een te pakken. In een presentatie waarbij ik de symboliek van totems gebruikte als metafoor, vroeg iemand liefjes waarom ik 'totem' gebruikte. Ik vertelde vol antropologisch vuur wat ik zo mooi vind aan totems overal op de wereld. Waarop mijn vraagsteller lieftallig glimlachend uitlegde dat het gebruik van totem culturele toe-eigening was van native american cultuurgoed en daarom erg fout was. Het recept tegen disvragen is om ze niet te beantwoorden, maar te zeggen 'je stelt een vraag, maar klopt het dat je eigenlijk graag je standpunt wilt delen? Dan vraag ik je om dat liever te doen'.

De nooit genoeg vraag

Of je Kaag nu credits wil geven of liefst ziet opstappen; het vragenvuur van een groepje journalisten was geen voorbeeld van zuivere vragen. Op een vraag krijg je een antwoord. Nu is doorvragen en pleisters aftrekken de kerntaak van de journalist, maar op een gegeven moment is het genoeg. Als een vragenvuur de vorm aanneemt van een kruisverhoor, ben je niet meer nieuwsgierig naar het antwoord, maar poog je met verbale marteling de ander op de knieën te dwingen. Ik had een collega wiens dochter elk uur belde, omdat ze graag een paard wilde. Het nee-antwoord was duidelijk, maar dochterlief bleef mams stalken. Recept tegen nooit-genoeg vragen is om de vraagsteller te vragen welk antwoord hij of zij graag zou willen horen en dan te zeggen 'dan moet ik u helaas teleurstellen'.

De onbeholpen vraag

Minder gemeen maar gewoon onhandig is de 'hoe gaat het met je' vraag. Shit, sta je in de Albert Heijn, zie je je buurvrouw van 15 jaar geleden, stel je de hoe-gaat-het-met-je vraag en begint ze te vertellen over haar buiktumor, man die er vandoor ging met de werkster en verhoogde gasprijs. Denk na voor je iemand vraagt naar hoe het gaat en of je ook tijd en zin hebt in het antwoord. Alternatieve vragen voor een kort praatje zijn: hoe is je dag vandaag, lekkere dingen heb je in je supermarktwagentje, nog een leuk boek gelezen de laatste tijd?

De angelwingersvraag

Angelwinging wil zeggen dat je iets vraagt 'voor een ander' terwijl je er zelf behoefte aan hebt. 'Voor sommige ouderen hier op de afdeling is het te koud in dit kantoor, kan de verwarming hoger?' Of als je aan je moeder vraagt wat ze wil drinken: 'wat ga jij nemen?' Angelwingers zijn verlegen om eigen gevoelens en wensen goed neer te zetten en gebruiken daarvoor een ander. Angelwingers tackel je door ze aardig doch resoluut te vragen of ze voor zichzelf willen denken en kiezen.

Domme vragen

Vragen die geen vragen zijn, zijn domme vragen. Wees niet vraag-incontinent. Verwarrende communicatie lijkt onschuldig, maar leidt tot verwijdering, afhaken en polarisatie. Het helpt om onderscheid te maken tussen wanneer je echt iets wilt weten en wanneer je behoefte hebt aan zenden. Gebruik vragen zorgvuldig. De energie van de ander om je oprecht antwoord te geven is schaars.

1
Heb je echt meer pech op vrijdag de 13e. Interview...
Hoe kan de asielopvang uit de crisis-stand komen. ...

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 8 februari 2023 - Leiderschap in Turbulente Tijden

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Patronen: de nieuwste bestseller van Danielle Braun

Leiderschap in Turbulente Tijden

old people 1553351 960 720

Aandacht is het Nieuwe Goud

Dé facilitatieleergang van Nederland - leergang Antropologische Teambegeleiding

iStock 108226164 def

Coaching voor leiders, bestuurders, high performers

iStock 1215697335 570

Een dag vol Patronen in jouw organisatie

Nieuwste Blog

Beetje uit de hand gelopen Toen onze zoon drie jaar werd, en ik door de premature geboorte van onze dochter met veel genoegen mijn flitsende loopbaan tijdelijk in de koelkast zette en fulltime thuismoederde, had ik de tijd voor eindeloze kastanjepopp...

/**/