Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

Fontgrootte: +
4 minuten leestijd (766 woorden)

Druk druk druk? Voeg een scheutje 'Ma' aan het leven toe - Column DFT 2 januari

Schermafbeelding-2022-12-28-om-06.07.26

Afwerklijst

Sinds de industriële revolutie en het Tayloriaanse denken haar intrede deed in ons samenleven, hebben we lummeltijd tot het rijk der nietsnutten verbannen. Allerlei stromingen in maatschappij en in management ideologie deden daar een schepje bovenop. Het moet doelmatig, kostenbewust, lean, strategisch, efficiënt, gefocust en liefst dat allemaal met een hoop passie ook nog. Lean doen we niet alleen op ons werk. Ook privé rennen we van hoogtepunt naar hoogtepunt en is elk uur van de dag gevuld met iets leuks, iets nuttigs, iets verleidelijks, iets van waarde. De vraag is of een opeenstapeling van mooie momenten en projecten nog wel schoonheid draagt, of slechts een afwerklijst wordt, waarvan maatschappelijke en persoonlijke overprikkeling, uitputting en leegte het eindstation is.

Ma

1247957789 RanJapan kent het begrip 'Ma'. Ma staat voor datgene wat er tussen de hoogtepunten gebeurt. Dat is moeilijk te begrijpen in ons westerse lean hoofd. Ma is de stilte tussen de muzieknoten, die ervoor zorgen dat je de klank kunt waarnemen. Ma is het wit om een pentekening van een lentebloesemtakje op een Japans schilderij heen. Ma is een opgeruimd huis, waardoor de vaas met bloemen opvalt bij binnenkomst. Ma is een open einde van een boek. Ma is een korte stilte na een Japanse begroetingsbuiging, om het contact even te laten indalen. Ma zijn de woorden die een acteur níet uitspreekt in een toneelstuk, waardoor de emotionele lading juist toeneemt. Ma is de stilte in een gesprek tussen geliefden. Ma is datgene wat er níet is, zodat datgene wat er wél is, wint aan kracht en schoonheid. Het Japanse schrift karakter voor Ma is het teken van de Tori, een Japanse Shinto tempelpoort, met daarin het teken van de zon die er doorheen schijnt. Het figuur karakteriseert dat datgene wat tussen de poort zichtbaar is, datgene is wat er werkelijk toe doet.

Een scheutje Ma

Hoe voeg je een scheutje Ma toe aan het leven? Door te snappen dat er heel veel leuke dingen in het leven zijn of nuttige projecten op het werk, maar dat als je die allemaal op elkaar propt niks meer leuk en nuttig is. Omdat de Ma ontbreekt. En zonder Ma geen schoonheid der dingen. Ma is zorgen dat je in het weekend kiest voor het bezoeken van één verjaardagsfeestje in plaats van twee waar je er dan bij allebei nét niet echt bent. Ma is tijd tussen twee werkoverleggen in, waarin je de to do's op een post-itje kun schrijven, naar het toilet kunt gaan, nog even kunt blijven hangen met die ene persoon die er wat stilletjes bij zat, of gewoon even kunt lummelen. Ma is twee musea of tempels op een dag bezoeken tijdens je exotische rondreis in plaats van vier. Ma is bij een verhitte discussie zeggen: 'we gaan allemaal een nachtje slapen en kijken hoe we er morgen bij zitten rondom dit thema'. Ma is een dag je kast uitruimen en op Instagram vermelden wat je allemaal hebt weggedaan, waardoor je garderobe nu weer veel overzichtelijker is en je allemaal leuke nieuwe combi's hebt, in plaats van shoppen. Ma is voor je vrienden een eenpansgerecht durven te koken in plaats van een vijf-gangen diner. Ma is in de wachtrij bij de kassa van de supermarkt niet je telefoon checken, maar wat mijmeren. Ma is het beleidsplan met een lijst dingen die je als team níet gaat doen dit jaar. 

Ma trainen

Onze westerse hoofdjes zijn niet zo goed getraind in Ma. Maar Ma kan je wel leren. Daar hoef je niet uren voor op Zen meditatie. Da’s dan weer een afvink hoogtepuntje namelijk. Ma begint al op school. Ik ergerde me altijd aan juffen en meesters die tegen me zeiden als ik iets had getekend dat ik 'de achtergrond ook nog moest invullen, omdat die zo wit was'. Waardeer het wit van je kinderen op een kindertekening. Laat een kind dat net een rij rekensommen heeft gemaakt even pruttelen, voordat hij of zij het volgende werkje moet gaan pakken. Ma train je door na een vergadering een kopje koffie of thee te drinken en jezelf niet af te vragen 'wat is er allemaal besloten en gezegd', maar 'wat is er allemaal niet gezegd'. En dan bedoel ik niet op zoek gaan naar het groepsdynamisch onderwatergedoe, maar juist stilstaan bij mensen die ervoor gekozen hebben even géén mening te hebben. Ma oefen je door naar een film te kijken en je af te vragen hoe het komt dat die ene korte dialoog zo raakte. Wat werd er niet gezegd, maar was er wel.

Ma... is het ding tússen de dingen, waardoor de dingen mooier worden.

14
Waarvan ga jij aan? - Column DFT 16 januari
Er was eens... een eindejaarssprookje - Column DFT...

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 12 maart 2024, Op zoek naar Patronen, Amsterdam

  Meer informatie en aanmelden

 • 19 april 2024, De Grote Harry dag, Leusden

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

In beeld

Danielle Braun - Da's Gek

De Grote Hé... Harry Dag 19 april 2024

old people 1553351 960 720

Op zoek naar Patronen 12 maart 2024

shutterstock 76323862 beeld 

Waarheid en verhaal

Beautiful nymph in the fairy forest. Fashion photo

Dé facilitatieleergang van Nederland - leergang Antropologische Teambegeleiding

iStock 108226164 def

Diagnose van de tijd: leegte, complexiteit, toekomst?

7509801 HSC00001 7 kopie

Nieuwste Blog

Leiders: aandacht is het nieuwe goud Als dr. Danielle Braun iéts goed kan, is het zaken van een afstandje bekijken. De bedrijfsantropoloog maakte zich dat als kind al eigen. Inmiddels heeft ze al diverse boeken op haar naam staan, moedigt ze haar eig...

/**/