Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

3 minuten leestijd (550 woorden)

Doorgaan omdat het je al zoveel heeft gekost - Column DFT 23 augustus

restaurant-3698548_1920

Truffelrisotto

We zitten op een fijn terras in Split, Kroatië, mijn lief, kids en ik. We bestellen. Steaks en truffelrisotto. Vriendelijke serveerster Nela neemt onze bestelling op. Het duurt lang voordat onze drankjes komen. Maar dat is niet erg. We zijn er inmiddels aan gewend in druk ja-we-mogen-weer-op-vakantie Kroatië. Dus kletsen we gezellig en kijken wat rond. Drankjes komen uiteindelijk. Maar na drie kwartier nog geen teken van voedsel. We vragen Nela voorzichtig of... Zenuwachtig vertelt ze dat ze hier nog maar net werkt en dat er problemen in de keuken zijn, maar dat het zo er aan komt. Opgelucht scrollen we nog wat door onze social media, kletsen nog meer. Na nog een half uur kijken we wat om ons heen. En er zijn meer mensen die dat doen. Nergens eten op de tafels en wat hulpeloze gezichten. We vragen Nela of... Nela's gezicht staat meer op huilen dan lachen. Ernstige problemen in de keuken. Kokkin is naar huis gerend. Maar het komt nu echt snel, daar gaat ze voor zorgen. Onze buren, een hip stel uit Parijs, gaat bij het supermarktje om de hoek een pak tucjes halen en deelt dat uit. Hilariteit alom. Het gezamenlijk lot bindt ons en we maken vrienden voor het leven met de andere wachtenden. We blijven zitten in de hoop dat het nog goed komt. Want hé, we hebben nu toch al zo lang gewacht, het is een gezellig terras, Nela is lief en ja als we nu ergens anders heen gaan moeten we weer lang wachten. Het eten komt nu vast snel. 

Sunk cost fallacy

Het heet de sunk cost fallacy. De valkuil van niet stoppen met een project, relatie, investering, baan, omdat je al zo veel hebt geïnvesteerd in geld, tijd en aandacht. De sunk cost fallacy is een valse, irrationele manier van besluiten nemen. Het doel is verliesreductie. Als je stopt met die asshole van een tindervriend, dan weet je dat je moet terugkijken op te veel goed gedrag van jouw kant. Als je nu stopt met het investeren in de ontwikkeling en aankoop van de Concorde, zijn de miljoenen dus voor niets geweest. Als je geen doorstart maakt met dit bedrijf, dan was het dus echt een slecht idee van jou en je compagnon. Als je je nu terugtrekt uit Afghanistan, dan is 20 jaar militaire interventie dus voor niks geweest. Je weet dat het onzin is en je slechts afstevent op nog meer potentieel verlies, maar hé, er is dat kleine sprankje hoop dat alles toch nog goed komt en je met opgeheven hoofd kunt afronden. Dat je geen sufferd bent. 

Patat

Het is half elf. Snikkend komt Nela naar ons toe. Het gaat niet meer lukken met het eten vanavond. Het spijt haar heel erg. De drankjes hoeven we niet te betalen. We zwaaien naar de andere gasten, stoppen Nela vijftien euro in haar hand voor haarzelf en niet voor de baas en gaan richting patatboer. De meeste restaurants zijn al dicht. Je wonden likken als je te lang bent doorgegaan met iets dat niet werkt, doet pijn. Het stoppen wordt dan voor je gedaan en is altijd ranzig en soms ronduit gruwelijk. Patat is tot daaraantoe. Maar jaren terugkijken op een foute relatie of mensen hangend aan een vliegtuigtrap in Afghanistan, da's de echte shit.

0
Eenzaamheid aanpakken - nieuw aandachtsgebied in o...
Meneer Voncken houdt Nederland mooi - column DFT 1...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 24 september 2021 De medewerker centraal: ‘Zorgen voor zorg’, België

  Meer informatie en aanmelden

 • 25 oktober 2021, Food Inspiration Trendsummit, Veghel

  Meer informatie en aanmelden

 • 4 november 2021, Sterk door Werk, live en online

  Meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Extrovertie wordt hoger gewaardeerd dan introvertie In het werkzaam leven wordt extrovertie hoger gewaardeerd dan introvertie. Op je sollicitatiegesprek moet je 'vooral jezelf laten zien', gaande de rit wordt je uitgedaagd 'in de spotlights te stappe...