Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (398 woorden)

Doop je pen niet in de company’s inkt - column DFT 17 feb

iStock-862638896

Ik werd uitgenodigd om te komen helpen bij een nieuw organisatieontwerp. In een zorgorganisatie. De directeur vroeg me of ik wilde helpen met de implementatie. Ik vroeg haar ‘mag ik het nieuwe organogram zien’. Ze haalde een tekening tevoorschijn. Het leek logisch, maar na nog eens kijken begreep ik het niet goed. Zes geografische clusters, maar met een soort wormvormig aanhangsel erbij. Ik vroeg hoe het in elkaar zat. ‘Oh… het is gewoon geografisch’. ‘Ja, maar dát dan?’ ‘Oh… dat is… ja wat overige afdelingen’. Mmm. Ik legde uit dat op z'n minst ik het moest snappen. ‘Wat is het verhaal?’ Mijn opdrachtgeefster sloot de deur en begon te fluisteren. ‘Ja, dat zit zo…’. ‘Déze directeur hier heeft een relatie met dát afdelingshoofd, maar ze zijn allebei getrouwd, dus we kunnen die afdelingen niet samen voegen’. Aha. Got it; ik kon tenminste door.

Wij mensen bouwen structuren om relaties. Als je naar het organogram ‘luistert’ zitten er verhalen achter. Relatieverhalen. Over liefde, seks, ruzie en afkeer. Elke grote organisatie heeft wel een ‘projectenbureautje’ waar mensen heen worden verplaatst die onmogelijk zijn om mee samen te werken. Of juist die medewerker in ‘een vrije rol’. De baas wist niet waar zij geplaatst moest worden, maar vond haar zo goed dat er een tijdelijke functie is geschapen. Structuren, organogrammen, zijn menselijke artefacten. Sociale constructies. Bedenksels. Weergaven van onze guilty pleasures. Van verloren liefdes en opnieuw gevonden kameraden.

okt 4 doop je pen niet
Onder de formele hark zitten sociale spinnewebben. De onzichtbare lijntjes tussen mensen. Het échte organogram. Dat gaat over Ricardo die de voetbalpoule beheerst. Over Anita die het afdelingsuitje organiseert. Over dat baas Pieter-Bas een heimelijke homocrush heeft op voorzitter Samhoud van de Raad van Toezicht. Maar dat zijn vrouw Eugenie weer bridgt met secretaresse Veronica en dus alles weet over zijn agenda. Over dat John van het magazijn drugs verkoopt aan Henk-Jan van tuinonderhoud. Dat arts Achmed geld heeft geleend van Jeroen in hun studententijd. En Achmed daarom Jeroen heeft afgedekt bij een medische fout.

Follow the money als je wilt weten hoe lijntjes echt lopen? Ja, dat is een goed idee. Maar minstens even wezenlijk als je organisatiedynamiek wilt snappen is het volgen van het spoor van liefde, seks, ruzie, relaties. En wie geen gedoe wilt hebben op het werk volg dan de oeroude regel: doop je pen niet in de company’s inkt. Seks op de werkvloer is namelijk gewoon erg vermoeiend.

1
De kracht van rituelen
Ver-Dragen - column op Joop BNN Vara op 11 februar...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel Date met Esther van Fenema

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijnt begin mei. 

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijn begin mei

Nieuwste Blog

‘Ik ben echt onder de indruk van de schoonheid van bepaalde patronen’ Na De Corporate Tribe (2015) en Building Tribes (2018), de twee door de antropologie geïnspireerde boeken die ze met Jitske Kramer schreef, komt Danielle Braun nu met een methodolo...