Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (408 woorden)

De witte en de rode chief. Lessen van de Indianen bij crisis - Column DFT 11 januari 2021

iStock-89915542

Het is crisis

Het is crisis. Er moeten stevige besluiten genomen worden over lock downs, sluiting van scholen en spreiding van patiënten over ziekenhuizen. Er moet van alles heel snel geregeld worden. Vaccinatie inkoop op de landelijke Wild West farma markt en uitvoering van het prikken. Hugo de Jonge wiebelt en Diederik Gommers en Ernst Kuypers dwingen met wanhoop én lichte twinkeling in de ogen, een terecht 'zorgmedewerkers eerst' plan af.

Witte en Rode chief

De Cherokee Indianen, in the old days, voor de Amerikanen hun land en bestuur overnamen, hadden een complex doch doeltreffend duaal besturingsstelsel. In vredestijd heerste de witte chief. Democratisch afgevaardigd vanuit de zeven councils van het Cherokee volk. De witte chiefs hielden zich bezig met allerlei spirituele zaken en lange termijnbeslissingen. Zaaien en landbewerking. Relaties met Goden en Geesten onderhouden. Rituelen voor nieuwgeborenen uitvoeren. Handeldrijven. De Rode chief nam het roer over bij crisis en oorlog. Als er een vijandelijke stam aan de poorten van het grondgebied stond. Bij droogte of ziekte. De rode en de witte chief hadden een totaal eigen regeringsstaf. De rode 'regering' werd democratisch door afvaardiging gekozen én bewezen strijders uit een vorige crisis kregen een hoge functie. De rode staf bestond uit heldhaftige militairen, ondersteund door sjamanen en magiërs. Vrouwen waren belangrijk als de rode chief regeerde. Zij checkten de besluiten en beslisten over het lot van krijgsgevangenen. De Cherokee vonden dat je niet tijdens de crisis, maar juist in rustig vaarwater je crisisorganisatie goed moest optuigen.

Leren van de Cherokee

Nederland lijkt het goed te doen in tijden van stabiliteit. Doch de afgelopen tijd heeft laten zien dat de rode vlag bij ons minder heldhaftig wappert. Opvallend is dat in het heetst van de strijd; lock downs en geordend vaccineren, sommige landen het goed lijken te doen. Daar waar er continu 'rode' paraatheid is, zoals Israël en China. Of er zitten dames in het zadel; Nieuw-Zeeland, Taiwan. Met pandemieën, overstromingen, droogtes, klimaatuitdagingen, antibiotica resistenties, economische malaise, sprinkhaanplagen voor de boeg, lijkt het me aardig om ons democratisch stelsel eens flink af te stoffen. Ja we hebben veiligheidsregio's, GHOR's, defensie, crisisteams. Maar die zijn meer op kortdurende crisis hulpverlening ingericht dan op verregaande wetgeving en langdurige besluitvorming. Dan hoeven we er niet onder druk een coronawet doorheen te jassen. Kunnen we een permanent democratisch crisisbestuur inrichten met personen aan het hoofd die dat kunnen. Bewezen strijders en professionals. Witte chiefs als het kan. Rode chiefs als het moet.

1
Voordat het echt onveilig wordt’. Danielle Braun p...
Columnist en antropoloog. Mening of neutraal? Podc...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Offertijd Het was grote heksenjacht offertijd de afgelopen week. Het CDA heeft een magiër op de heksenstapel gegooid. Een dappere televisiepresentator van Op1 verdwijnt van de buis omdat ze niet 'urgent genoeg' is. Een journalist wordt uit het luchtr...