Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (447 woorden)

De kracht van stilte - Column DFT 20 september

iStock-916013212-1

Extrovertie wordt hoger gewaardeerd dan introvertie

In het werkzaam leven wordt extrovertie hoger gewaardeerd dan introvertie. Op je sollicitatiegesprek moet je 'vooral jezelf laten zien', gaande de rit wordt je uitgedaagd 'in de spotlights te stappen', en als er conflicten in een team zijn huur je een temcoach in om 'alles op tafel te krijgen en te zeggen wat er gezegd moet worden'. Met je uitspreken en het woord nemen scoor je veel apenrots punten. 

Vergaderen in stilte

De Quakers zijn een kleine religieuze, van oorsprong christelijke, groepering uit het Lake District in Engeland. Nu wonen veel Quakers in de Verenigde Staten. Ze kennen een bijzondere vorm van religieuze vieringen. Er is geen voorganger. Iedereen heeft een rechtstreekse lijn naar God of het hogere of de eigen moraliteit. Een Quaker meeting begint als er twee Quakers binnen zijn. Vooraf is er een thema aangekondigd. Spiritueel, zoals wereldvrede. Of praktischer: de kerkbegroting. Ze gaan zitten en zijn stil. Heel lang stil. Langzaam druppelt de kerk vol. En dan, soms, heel soms wordt er gesproken. Iemand leest een bijbeltekst voor. Een kind laat een tekening zien. Iemand zingt een lied of een gebed. Na zo'n anderhalf uur is het klaar. Een klerk vat samen wat er is gezegd. Als het kan wordt er een besluit genomen of statement in een boek geschreven; bijvoorbeeld over de kerkbegroting. Er wordt koffie gedronken en iedereen keert naar huis.

Onderscheid

Quaker kinderen leren van jongs af aan om 'onderscheid' te maken. 'Discernment' noemen ze dat. Onderscheid maken tussen datgene wat je zegt vanuit ego behoefte, om jezelf te laten horen, en datgene wat gezegd moet worden en er echt toe doet. Quakers toetsen met een paar vragen of iets 'can stand in the light'. Vragen zijn bijvoorbeeld: komt deze drang om te spreken voort uit een eigenbelang of een hoger doel? Is datgene wat ik wil zeggen ook echt voor iedereen hier nuttig? Kwets ik iemand? Draagt wat ik wil zeggen bij aan het voortbestaan van de gemeenschap? Moet het perse vandaag en hier gezegd worden? De meeste opwellingen vallen af als je consequent onderscheid maakt bij alles wat je wilt zeggen. Quakers kunnen goed hangen in stilte. 

Rustig

Ik heb het pas weer gedaan. Vergaderen in stilte. Het is even wennen, maar verrassend effectief. Het hoeft niet zo intens stil te zijn als bij Quakers. In de boardroom van een grote bank helpt het al erg om te starten met de opdracht: zullen we eens allemaal vijf minuten naar binnen keren in stilte en daarna alleen datgene zeggen vandaag wat echt bijdraagt aan ons gezamenlijk doel en niks vanuit egobehoefte. Het gaat een stuk sneller zo'n vergadering. Ook toepasbaar in Tweede Kamers.

0
QR code ondernemersgedoe - Column DFT 4 oktober
Ommetje, Thaise sekte en Jerusalema - interview in...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 4 november 2021, Sterk door Werk, live en online

  Meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • 16 maart 2022, Health Valley Event, Nijmegen

  Meer informatie en aanmelden

 • 13 juni 2022, Landelijke OR dag

  Informatie volgt

 • 26 juli 2022, World Police and Fire Games, Rotterdam

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Dansmarathon Een miljoen mensen keek naar De Dansmarathon en zag hoe deelnemers zich 50 uur lang afbeulden, een gekneusde rug opliepen, uitgeput neervielen, in hallucinerende toestand met psychotische trekken terecht kwamen en uiteindelijk een uitgep...