Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (386 woorden)

De kracht van rituelen

de-kracht-van-rituelen

Het is een indrukwekkend schouwspel. In de uitgestorven straten van Wu Han, China, roepen mensen elkaar toe: 'Wu Han Jihou'; Wu Han hou vol'. Binnen een paar dagen is spontaan een nieuw ritueel ontstaan, om te dealen met de angst voor het Corona virus en de oproep binnen te blijven. Toen de Nôtre Dame afbrandde, verzamelde mensen zich op straat om liederen te zingen. We houden stille tochten als er iemand door geweld om het leven komt. Op Holocaust memorial day konden we troosten en herdenken bij de lichtgevende steentjes van het monument 'Levenslicht' van Daan Roossgaarde.

Rituelen zijn vluchtheuveltjes bij verandering en bij moeilijke emoties. We hebben ze nodig om ons gevoel van controle en regie terug te krijgen, op momenten dat we die juist heel erg kwijt zijn. Als er onverklaarbare dingen gebeuren. Om het buitengewone te ordenen. Om overgangen te maken tussen leven en dood, goed en kwaad, ziek en gezond, oud en nieuw.

Cultuur ordent ons denken en handelen. Het maakt duidelijk wat wij wel, of juist niet kunnen doen. Wat 'gewoon' is. Organisatiecultuur regelt hoe we ons gedragen op de werkvloer. Het zijn onuitgesproken regels. Niet eens vastgelegd; ze zijn er gewoon. Een culturele regel bij de politie is bijvoorbeeld dat nieuwkomers in een team een rondje maken en iedereen de hand schudden en zich voorstellen. Doet een nieuwe agent dat niet, dan wordt hij niet echt welkom geheten. Een culturele regel in de rechtbank is dat rechters op volgorde van dienstjaren de rechtszaal binnenstappen; met de oudste voorop.

Met organisaties waarin geen plek is, geen ruimte is voor rituelen, gaat het vaak niet lang goed. Medewerkers voelen zich verwaarloosd als ze nooit successen mogen vieren. Een ritueel maakt dat je je gezien voelt. Een fusie die zo maar even op papier plaatsvindt, kan nog jaren zorgen voor twee bloedgroepen in huis. Organiseer je daarentegen een groots 'huwelijksfeest', dan zorg je dat iedereen snapt dat het nu een nieuwe tijd is en je vanaf dan bij elkaar hoort.

Rituelen worden vaak afgedaan als zonde van de tijd, soft gedoe en spielerei. Maar dan snap je ons menselijk brein niet. Wij mensen hebben rituelen nodig. Om onheil af te weren, angst uiting te geven, woede te kanaliseren, te wennen aan het nieuwe. Rituelen zijn het goud in handen van bazen en organisatieveranderaars.

1
De nieuwe mediamacht: we willen verhalen in plaats...
Doop je pen niet in de company’s inkt - column DFT...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel Date met Esther van Fenema

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijnt begin mei. 

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijn begin mei

Nieuwste Blog

‘Ik ben echt onder de indruk van de schoonheid van bepaalde patronen’ Na De Corporate Tribe (2015) en Building Tribes (2018), de twee door de antropologie geïnspireerde boeken die ze met Jitske Kramer schreef, komt Danielle Braun nu met een methodolo...