iStock-950680094

Piet en Paul

Ik werkte in een vorig leven als directeur bij een gemeente. Aangenomen als jong dynamisch ding van buitenaf. Gepromoveerd en wel. Moest wat reuring in de tent brengen. Met mededirecteuren Piet en Paul en gemeentesecretaris Kees vormden wij het MT. Maar de tent wou geen reuring. En Piet en Paul al helemaal niet. Na een maand begon ik te twijfelen aan mijzelf. Deed ik het wel goed? Elke dag was ik om een uurtje of twee gewoon echt klaar met mijn werk. Alle dossiers geparafeerd. Een rondje over mijn afdelingen gelopen. Praatjes gemaakt. Zieken thuis gebeld. Externe netwerkgesprekjes gevoerd. Raadsleden beetje in de kikkerbak gehouden. Maar om twee uur zat ik achter mijn bureau. Heel erg niks te doen. Ik sprong op als de gemeentelijke bode (zo ging dat toen nog) een brief kwam brengen. Yes. Een hele brief. Ik dacht dat ik iets miste. Dat ik dingen over het hoofd zag. Het niet goed begreep. En ging te rade bij gemeentesecretaris Kees. Kees hoorde mij deemoedig aan. En zei toen; ja daar was ik al een beetje bang voor. Hij sloot de deur van zijn kamer en zette zijn vertrouwelijke Sinterklaasstem op. 'Weet je, Piet en Paul hebben een abonnement. Op kosten van de dienst. Op de sportschool om de hoek. Elke lunch gaan ze twee uur sporten. Wil jij dat soms ook?' Het jonge dynamische ding sprintte het pand uit. 

Bore Out

Een Bore Out is even schadelijk als een Burn Out. Verveling. Het gevoel er niet bij te horen. Ervan bewust zijn dat je niet echt bijdraagt aan deze wereld. Er niet toe doen. Jaloers zijn op mensen die geen bullshit job hebben, maar een echt vak waarbij je voor mensen zorgt, tegels in een badkamer legt of op bossen wacht. Onderprikkeling, waardoor je hoofd op hol slaat en piekerscenario's en een depressie het kunnen winnen van optimisme en leergierigheid.

Corona Bore Out

Ik kom ze nu elke dag tegen in de organisaties waar ik kom. Medewerkers die terugkomen van vakantie en weer die verrekte zolderkamer op moeten. Die collega's missen. Te weinig te doen hebben, omdat er allerlei projecten zijn stil gelegd. Die veel werkten met groepen en dat missen. Die het rondje van Scherder drie keer per dag lopen, maar wel in hun eentje. Die het zoveelste gratis webinar geeuwend en whatsappent met hun schoonmoeder afkijken. Werkgevers die heel lief meedenken: 'je zou het beleidsplan kunnen schrijven... je website vernieuwen... je mag best drie dagen per week op kosten van het bedrijf aan je promotie werken'. Ik vrees voor de psychische klachten die deze Bore Outs met zich mee gaan brengen. Ik hoop op een webinar. Van Piet en Paul. Hoe overleef je een Corona Bore Out.