Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (455 woorden)

De Corona Bore Out - Column DFT 14 september 2020

iStock-950680094

Piet en Paul

Ik werkte in een vorig leven als directeur bij een gemeente. Aangenomen als jong dynamisch ding van buitenaf. Gepromoveerd en wel. Moest wat reuring in de tent brengen. Met mededirecteuren Piet en Paul en gemeentesecretaris Kees vormden wij het MT. Maar de tent wou geen reuring. En Piet en Paul al helemaal niet. Na een maand begon ik te twijfelen aan mijzelf. Deed ik het wel goed? Elke dag was ik om een uurtje of twee gewoon echt klaar met mijn werk. Alle dossiers geparafeerd. Een rondje over mijn afdelingen gelopen. Praatjes gemaakt. Zieken thuis gebeld. Externe netwerkgesprekjes gevoerd. Raadsleden beetje in de kikkerbak gehouden. Maar om twee uur zat ik achter mijn bureau. Heel erg niks te doen. Ik sprong op als de gemeentelijke bode (zo ging dat toen nog) een brief kwam brengen. Yes. Een hele brief. Ik dacht dat ik iets miste. Dat ik dingen over het hoofd zag. Het niet goed begreep. En ging te rade bij gemeentesecretaris Kees. Kees hoorde mij deemoedig aan. En zei toen; ja daar was ik al een beetje bang voor. Hij sloot de deur van zijn kamer en zette zijn vertrouwelijke Sinterklaasstem op. 'Weet je, Piet en Paul hebben een abonnement. Op kosten van de dienst. Op de sportschool om de hoek. Elke lunch gaan ze twee uur sporten. Wil jij dat soms ook?' Het jonge dynamische ding sprintte het pand uit. 

Bore Out

Een Bore Out is even schadelijk als een Burn Out. Verveling. Het gevoel er niet bij te horen. Ervan bewust zijn dat je niet echt bijdraagt aan deze wereld. Er niet toe doen. Jaloers zijn op mensen die geen bullshit job hebben, maar een echt vak waarbij je voor mensen zorgt, tegels in een badkamer legt of op bossen wacht. Onderprikkeling, waardoor je hoofd op hol slaat en piekerscenario's en een depressie het kunnen winnen van optimisme en leergierigheid.

Corona Bore Out

Ik kom ze nu elke dag tegen in de organisaties waar ik kom. Medewerkers die terugkomen van vakantie en weer die verrekte zolderkamer op moeten. Die collega's missen. Te weinig te doen hebben, omdat er allerlei projecten zijn stil gelegd. Die veel werkten met groepen en dat missen. Die het rondje van Scherder drie keer per dag lopen, maar wel in hun eentje. Die het zoveelste gratis webinar geeuwend en whatsappent met hun schoonmoeder afkijken. Werkgevers die heel lief meedenken: 'je zou het beleidsplan kunnen schrijven... je website vernieuwen... je mag best drie dagen per week op kosten van het bedrijf aan je promotie werken'. Ik vrees voor de psychische klachten die deze Bore Outs met zich mee gaan brengen. Ik hoop op een webinar. Van Piet en Paul. Hoe overleef je een Corona Bore Out.

0
'Ik geloof niet in wetenschap’ - column op Joop BN...
Voorbeeldig - Column DFT 7 september 2020
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel Date met Esther van Fenema

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijnt begin mei. 

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijn begin mei

Nieuwste Blog

‘Ik ben echt onder de indruk van de schoonheid van bepaalde patronen’ Na De Corporate Tribe (2015) en Building Tribes (2018), de twee door de antropologie geïnspireerde boeken die ze met Jitske Kramer schreef, komt Danielle Braun nu met een methodolo...