Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (494 woorden)

Dans baby dans - Column DFT 25 oktober

iStock-656638010

Dansmarathon

Een miljoen mensen keek naar De Dansmarathon en zag hoe deelnemers zich 50 uur lang afbeulden, een gekneusde rug opliepen, uitgeput neervielen, in hallucinerende toestand met psychotische trekken terecht kwamen en uiteindelijk een uitgeputte doch gelukkige winnaar er met een ton vandoor ging om eindelijk een huis te kunnen komen dat voor haar in deze tijd met woningnood anders onbereikbaar is. Onder zogenaamd 'goede medische begeleiding', van een ex-verpleegkundige, thans ondernemer die iets doet met lichtbrilletjes als captain medisch team. Wendy van Dijk die als een misbruikende turnbully huilende meisjes nog even hun laatste restje waardigheid stond weg te juichen. De echte winnaar was het consortium de Mol. De verliezer was wellicht de menselijke moraal. Een pijnlijk beseffen dat we niet alleen op het witte doek in staat zijn om te genieten van de Hungergames.

We dansen bij crisis

De mensheid danst in tijden van crisis. Dansmarathons zijn niet nieuw, John de Mol niet origineel. In de jaren 20-30, tijdens de grote economische depressie, werden ze ook gehouden. Paartjes stijldansten tot ze er bij neer vielen. Letterlijk. er vielen doden. De prachtige film 'They shoot horses, Don't they' is hierop gebaseerd. Soms dansen we onszelf moed in bij ellende. Vorig jaar hielp de Jerusalema ons de lock downs door. Ook ik heb nogal bijgedragen aan de verspreiding van dit vrolijke copingsvirus. Groepen mensen, met name in de zorg die de vrolijke gospel dansten, met pasjes die je lang moet oefenen. Samenzijn op 1,5 meter afstand en voelen dat je leeft.

Dansplaag

In de menselijke geschiedenis zijn bijzondere dansen bij crisis gedocumenteerd. Er is zelfs een ziekte, choreomania of de St.-jansziekte. Dat is een ziekelijke drang om te dansen door groepen mensen. De eerste uitbraak was in 1374 in Aken. Mensen hadden spasmen, spierkrampen, maakten schokkende bewegingen, een soort epilepsie en de onweerstaanbare drang om te dansen. Ze raakten totaal uitgeput, soms met de dood tot gevolg. In 1518 was er een grote uitbraak in Straatsburg, van zes dagen. Er werd een houten podium voor de dansers gemaakt, met de hoop dat ze door uitputting zouden stoppen. Maar dat konden ze niet. Er vielen 15 doden per dag. Het stadsbestuur vaardigde toen een verbod op dans en muziek uit, en ging op bedevaart, waarna de dansepidemie in een paar weken afnam. Verklaringen die gegeven worden zijn een schimmeltje met een soort paddo effect in het meel, religieuze waanzin en...massapsychose door angst voor de pest. Epidemiën en dansuitbraken gaan samen in de historie. 

Dans baby dans

Overal op de wereld gebeurt het. In de jungle van Brazilië, tijdens de koloniale slavernij, bij ziekte in Azië, bij uitvaarten in Ghana... Als er wanhoop en crisis is, worden de boze geesten verdreven met muziek en wordt het samenzijn bezegeld met dans. Daar is helemaal niks mis mee. Het gaat pas écht goed fout, als er van een menselijke copingstrategie met dood, ziekte en armoede een ranzig verdienmodel wordt gemaakt door geldbeluste Wolven en Mollen op deze wereld.

0
Ban de Bladblazer - Column DFT 8 november
Dansmarathon: schande of sportieve uitdaging. Radi...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 16 maart 2022, Health Valley Event, Nijmegen

  Meer informatie en aanmelden

 • 13 juni 2022, Landelijke OR dag

  Informatie volgt

 • 26 juli 2022, World Police and Fire Games, Rotterdam

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Vraag me niet waarom, maar als student woonde ik in een flat met allemaal oude Joodse bejaarde dametjes met zilverpaars haar in Amsterdam-Zuid. Ze brachten me kippesoep en appeltaart als ik er brak uit zag. Er was een jaarlijks streng ritueel: het on...

/**/