Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (474 woorden)

Daar heb ik niet zo'n mening over - Column DFT 20 juli

chilli-1437775_1920

Je kent ze. De mensen die ergens 'niet zo'n mening over hebben', en dat vervolgens heel luid verkondigen.

Zo heb je de 'Huh' variant. Je organiseert een teamdag. Om te zorgen dat iedereen meepraat doe je een incheck rondje. Je opent met de vraag: 'wat is jouw eerste indruk van onze afdeling?'. Variant 'Huh' zakt ver onderuit in stoel, plukt aan neushaartje, kijkt naar buurman- of vrouw of hij zo de dans kan ontspringen. Als de voorzitter hem strak blijft aankijken, is zijn antwoord: 'Huh'. Gevolgd door snel de ogen op een ander te richten om het aandachtsstokje over te geven. Variant 'Huh' heeft bij het koffiezetapparaat of in de groeps-whats-app-voor mensen-met-een-dienstverband-van-meer-dan-20-jaar wel een mening. De 'Huh' is ruw gebolsterd met zachte pit, laat zich graag masochistisch slaan, om dan schouderschokkend een bakkie koffie nummer 28 met schuim te tappen.

Van een heel ander signatuur, is het type 'ik ben te beschaafd, te wijs, te verlicht, te spiritueel om op elk debat in te gaan'. Moeilijk waarneembaar, omdat dit type zich verschuilt achter virtuele ansichtkaarten met quotes en mooie foto's of zen-achtige gedichtjes tegen een aquarel achtergrondje. Iets vaker vrouw dan man. Als twitter triggerd over elkaar heen rolt over boeren op tractoren, of huggen terwijl je je adem inhoudt nu wel of niet mag, 'to kneel or not to kneel' als politieman, de vraag of de kerstman wel of geen Scandinavische cultural appropiation is, gooien zij er een tegeltje in. Iets in de trant van: 'zij die weten, spreken niet; zij die spreken, weten niet'. Of een persoonlijke yogi-noot als: 'als iedereen hard schreeuwt, word ik heel stil van binnen'. Of de fameuze: 'hier wordt ik een beetje stil van', met traantjes emoji of een selfie mijmerend bij een meertje. Kenmerk van dit type is dat ze niet gewoon zwijgen, wat inderdaad weldadig zou kunnen zijn temidden van al het verbale geweld, maar dat dat zwijgen luid en duidelijk geëtaleerd wordt met een superieur neerkijken op het kakelende gepeupel.

Dan heb je nog variatie Statler en Waldorf, narrige zeikmannetjes op het balkon bij de muppetshow. Zij die zelf niets inbrengen in de kantoorbrainstormronde. Nooit bijdragen aan enig maatschappelijk debat. Maar als een ander de nek uitsteekt met een plannetje voor een teamuitje of een stevig stukje in de krant schrijft, dat vanuit de coulissen afkraken. Met verheffende teksten als 'ja ja, vorig jaar liepen we ook voedselvergiftiging op na de barbecue' of het intelligentere 'die columnist moet maar eens op burn-out verlof' slaan zij hun hoogst inhoudelijk gefundeerde slag.

En daarom. Zal ik ze steeds supporten. De helden die zich uitspreken. Die manifesten schrijven. Stand-Ups uit de grond stampen. Gala's organiseren. Partijen oprichten. Al denk ik ook wel eens een keertje... tsja.

Ik sluit eens af. Met een tegeltje.

Zwijgen is zilver, spreken is goud.
Wees niet passief-agressief als je van elkaar houdt.

0
Artikel 1 helpt niet bij identiteitsperikelen - co...
Danielle Braun neemt deel aan racismedebat ‘De Ste...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel Date met Esther van Fenema

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijnt begin mei. 

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijn begin mei

Nieuwste Blog

‘Ik ben echt onder de indruk van de schoonheid van bepaalde patronen’ Na De Corporate Tribe (2015) en Building Tribes (2018), de twee door de antropologie geïnspireerde boeken die ze met Jitske Kramer schreef, komt Danielle Braun nu met een methodolo...