Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

3 minuten leestijd (519 woorden)

Cursus of bedrijfsbijeenkomst. Mag het veilig - Column DFT 21 september 2020

IMG_8643

Flabbergasted

Ik verzorg met mijn collega's trainingen aan groepen. Huur daarvoor zalen in conferentiecentra en hotels. Na een pittige lock-down periode dolblij om weer te mogen werken met groepen. Wij zijn streng; ik zie het als mijn verantwoordelijkheid als trainingsbureau dat ik mensen een zo corona veilig mogelijke omgeving bied. Dat betekent dat we extra grote zalen huren, veel naar buiten gaan, al onze werkvormen hebben aangepast en een paar keer per dag in herinnering brengen dat we echt afstand houden in gesprekken. Erg blij met de fijne samenwerking met horeca afgelopen maanden. Tot… deze week. Flabbergasted was ik, toen ik de zaal binnen liep. Duostoeltjes. Stoelen twee aan twee achter elkaar. Op mijn vraag: why? Was het antwoord: 'dat mag nu van Horeca Nederland'.

Hoe dan?

Hoe dan? Hoe dan denk je dat het een goed idee is dat je mensen van overal uit het land kort in een tweede golf pal naast elkaar zet? Why? Voor mij als eventondernemer - trainer betekent het nu nabellen van al mijn locaties en bedrijven. Mijn ‘wij houden ons aan de RIVM regels’ voldoet niet meer, en moet ik dus vervangen door een eigen strenge regeling. Alsjeblieft, mogen de stoelen ook weer uit elkaar nu we de regels aanscherpen en zaalcapaciteit terugbrengen? Ik ben flabbergasted.

Zaaltje

En als wij het niet zelf regelen, maar op bezoek komen bij bedrijven en organisaties... Is het helemaal bont de afgelopen weken. Komen wij in een ziekenhuis, school, bedrijf... Stoelen in een cosy kringetje tegen elkaar aan geplakt. Artsen die op COVID IC's staan gezellig met glas wijn in de hand aan een bar. Lage ongeventileerde zaaltjes met te veel stoelen per vierkante meter. Opdrachtgevers die 'gezellig even praatje komen maken' die je bijna van je af moet duwen. Droppotten die worden doorgegeven. Een verjaardagslied inzetten voor een collega in dat te kleine zaaltje. Collega's die elkaar huggen. Met z'n allen soep opscheppen aan een te klein buffetje. You name it, we see it. En echt... ik stuur hele strakke zaalinstructies rond, bel na om alles door te nemen, begin mijn verhaal met 1,5 meter afspraken en zeg dat ik zelf ongezellig echt veel afstand houd omdat ik geen superspreader wil zijn daar ik elke dag met groepen werk. Drie keer per week sta ik voor een dilemma om huiswaarts te keren of de zaal te verbouwen.

Veilige bijeenkomsten

Alsjeblieft lieve opdrachtgevers, managers, inkopers. Ik weet dat het enthousiasme enorm groot is als je elkaar een half jaar niet hebt gezien om te huggen en elkaar weer te zien. Ook ik ben gek op samenkomsten en geloof in rituelen en live ontmoetingen. Maar... wil je van je bedrijfsbijeenkomst geen Minerva feestje maken? Wil je alsjeblieft niet naar jongeren wijzen en zelf echt té suf boomer gedrag vertonen? Wil je gewoon even geen droppot rond laten gaan? Wil je alsjeblieft je eigen mensen aanspreken op afstand zodat ik dat niet 5x per uur hoef te doen? Wil je alsjeblieft meedenken over hoe je het veilig houdt voor je eigen mensen, voor de Nederlandse samenleving én ook voor ons als externe sprekers en trainers? Dank je wel!

0
Bladblazerssyndroom - Column DFT 28 september 2020
'Ik geloof niet in wetenschap’ - column op Joop BN...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel Date met Esther van Fenema

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijnt begin mei. 

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijn begin mei

Nieuwste Blog

‘Ik ben echt onder de indruk van de schoonheid van bepaalde patronen’ Na De Corporate Tribe (2015) en Building Tribes (2018), de twee door de antropologie geïnspireerde boeken die ze met Jitske Kramer schreef, komt Danielle Braun nu met een methodolo...