Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (405 woorden)

Cultuur: dat ding tussen mensen – Column DFT 7 oktober 2019

asia-1807558_1280

Cultuurgedoe bij de Amsterdamse brandweer en zelfs een weggepeste commandant. De Nationale Politie wordt aangesproken. Het GVB lukte het om het roer om te gooien. Bedrijfscultuur, Nederlandse cultuur, Surinaamse cultuur, Turkse cultuur, West-Friese cultuur, Joods-Christelijke cultuur, boerencultuur. We claimen en identificeren. Cultuur: dat ding dat bindt en waar we om vechten.

Waar zit cultuur? Soms zeggen we ‘cultuur zit in mij’. Oké… maar waar dan precies? Tussen je oren? Hart? Onderbuik? Linkerteen? Antropologen zeggen dat cultuur tússen mensen zit. Het zijn de onzichtbare lijntjes die mensen verbinden. Als je je hand op steekt, zien de meeste mensen vijf vingers. Antropologen zien de ruimte tússen de vingers. Daar zit cultuur.

Waarom hebben wij mensen zo iets als cultuur? Dieren hebben dat niet. Vreten elkaar gewoon op en gaan onder een boom liggen slapen. Mensen hebben cultuur om de chaos van het leven te ordenen. En daarmee houden we brein-capaciteit over voor andere slimme dingetjes, zoals smart phones ontwikkelen en naar Mars vliegen.

Cultuur ordent het leven van alledag. Vandaag heb je honderden beslissingen genomen. Of je wel of niet naar je werk gaat, of je ruzie maakt thuis of niet, wat je op het brood van je kids smeert. Maar je hebt een heleboel beslissingen ook niet bewust genomen. Waarschijnlijk heb je kleren aangetrokken voordat je naar je werk of de supermarkt ging. Je stond voor je kast en dacht ‘wat ga ik eens aantrekken’, rekening houdend met weer, moods, agenda. De kans is bijzonder klein dat je dacht: ‘Gá ik iets aantrekken vandaag, of ga ik lekker bloot’. Dan werd het een andere dag. Nou daar zit cultuur. Dat je gewoon weet: in de Albert Heijn heb je kleren aan. Cultuur ordent de chaos van alledag. Zodat we brein-rust hebben. Zo zijn onze manieren. Zo doen we dat hier nu eenmaal.

Cultuur bindt en vormt ons tot tribale groep; in staat om sabeltandtijgers te verslaan en mammoeten te vangen. In de oertijd en nu. Des te gevaarlijker het werk - politie, brandweer - des te sterker de cultuur. Grote sabeltandtijgers, uitslaande branden of Mocro-Maffiosi vragen om stevige lijntjes tussen vingers.

Tragisch: wat ons bindt en beschermt belast ons ook. Wie cultuur wil veranderen stort mensen in brein-chaos. En dat vindt ons brein niet leuk. ‘Kom niet aan mijn manieren’. Cultuurverandering lukt alleen met respect voor onderliggende oorzaak en ordening. Nooit vanuit afkeuring, opgestoken vingertjes of arrogantie. Eerst begrijpen, dan begrepen worden. Eerst volgen, dan leiden.

1
Interview Danielle Braun over aanpak discriminatie...
Ook politici en bazen hebben Guilty Pleasures – Co...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Offertijd Het was grote heksenjacht offertijd de afgelopen week. Het CDA heeft een magiër op de heksenstapel gegooid. Een dappere televisiepresentator van Op1 verdwijnt van de buis omdat ze niet 'urgent genoeg' is. Een journalist wordt uit het luchtr...