Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (447 woorden)

Corona? We gaan liever huggen dan handen wassen Column DFT 2 maart

Corona-we-gaan-liever-huggen-dan-handen-wassen-iStock-def

Natuurlijk denk ook ik 'oh jee'... bij de nieuwsberichten over de verspreiding van het Corona virus. Hamster wat blikken soep. Maar ik ben ook geboeid en mijn antropologeninstict gaat aan. Ik verbaas me voor de zoveelste keer over ons mensen. Over Homo Sapiens. Over dat wij ten diepste tribale wezens zijn. Die vanuit hun mammoetjagersbrein handelen. Zeker in een angstige situatie als deze.

Een hotel op Tenerife waar mensen niet uit mogen, omdat iemand Corona heeft. Een van de gedupeerde gasten wordt geïnterviewd; een montere Nederlandse meneer. 'We zijn gewoon gaan ontbijten. Daarna moesten we terug naar onze kamers. Maar dat doen we natuurlijk niet. We maken een gezellig kletspraatje bij de receptie'. Damn... rare tribale wezens. Willen direct bij een crisis een tribe vormen. Met mensen die je de vorige dag nog nijdig hebt aangekeken, omdat ze om 6 uur 's ochtends hun handdoek op jouw favoriete zwembadstoel hadden gelegd. Maar nu... loop je liever het risico besmet te worden, dan dat je de 'hoe-verslaan-we-als-tribe-de-sabeltandtijger-gathering' mist. Wij mensen zoeken direct tribale veiligheid als het spannend wordt. Ons optimum voor dat veiligheidsgevoel is een tribe van ongeveer 150 personen. Groot genoeg om een mammoet te vangen, klein genoeg om iedereen nog bij naam te kennen. Lijkt me een prima aantal bij de hotelreceptie.

Halina Reijn geeft in DWDD een demonstratie handen wassen. 20 seconden en goed boenen. En liever geen hugs en handen geven, maar zwaaien of een box. Ik film mijzelf even terug. Ik lag vorige week in het ziekenhuis. Net geopereerd. Een dierbaar iemand kwam binnen met een flinke verkoudheid. Zwaaien zou vanuit de RIVM en Halina Reijn gedachte in deze situatie best een goed plan zijn geweest. Maar we gaven elkaar een fijne hug; blij elkaar te zien. In een soort van 'we gaan niet spetteren standje'. De behoefte aan tribale serotonine en oprecht contact was groter dan het waarschuwende vingertje vanuit de prefrontale context.

Echt contact... laten wij ons als tribale wezens niet zomaar afnemen. We zijn niet rationeel. Niet altijd verstandig. Ons limbisch tribale brein is vaak gewoon zo veel sterker dan dat nieuwe verlichte cortexgebiedje dat we nog maar zo kort als mensheid hebben. Sociale media is leuk, maar vervangt groepshugs nooit. Dus openen we onze ramen en schreeuwen we 'houd vol' tegen elkaar. Life. We huggen en verzamelen bij de receptie. In China weten ze dat heel goed. Dat wij mensen zo zijn. Dus nemen ze draconische maatregelen en slepen iemand soms aan handen en voeten de isolatie in. Dan gaan wij fronsen. Met vingers wijzen. Maar misschien is het wel het enige dat de overheid moet doen: onze vrijheid inperken, omdat we van nature liever huggen dan handen wassen.

1
Wel of geen handen schudden: cultuurverandering ga...
De nieuwe mediamacht: we willen verhalen in plaats...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel Date met Esther van Fenema

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijnt begin mei. 

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijn begin mei

Nieuwste Blog

‘Ik ben echt onder de indruk van de schoonheid van bepaalde patronen’ Na De Corporate Tribe (2015) en Building Tribes (2018), de twee door de antropologie geïnspireerde boeken die ze met Jitske Kramer schreef, komt Danielle Braun nu met een methodolo...