Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (430 woorden)

Corona moeheid - Column DFT 27 juli

girl-1851360_1920

De CNV luidt de noodklok over werkdruk en moeheid bij werknemers ten gevolge van corona. Onderzoeksuitkomsten zijn verontrustend; een derde van de werknemers geeft aan meer werkdruk te ervaren in coronatijd.

Voor de hand

Corona moeheid. Oorzaken te over. Online werken, wat echt veel vraagt van ons brein. Kids in thuisonderwijs, een forse aanslag op gemoed van ouders. Bedrijven in nood, waardoor met minder mensen hetzelfde werk wordt verricht. Zorgen om continuïteit van werkinkomsten voor zelfstandigen en kleine bedrijven. Voor de hand liggende oorzaken die we allemaal wel in de smiezen hebben.

Cultuur schept orde in chaos

Maar er is een dieperliggende oorzaak van corona moeheid. Wat we onderschatten, is hoe vermoeiend het is dat álles anders is. Wij mensen hebben een krachtig hulpmiddel in samenleven. Een set van omgangsvormen, gedragsaanwijzingen en regels. Bij elkaar noemen we die geheim genootschap afspraken 'cultuur'. Cultuur schept orde in chaos. Maakt dat we over veel dagelijkse beslommeringen niet hoeven na te denken. Zo wéét je gewoon hoe je mensen begroet. Met een handdruk. Als je gaat werken, trek je je pak aan. Of je spijkerbroek als je fysiek werk doet. Of je uniform. Ook complexere processen hebben we 'cultureel ingeregeld'. Hoe je een nieuwe collega wegwijs maakt in de organisatie. Zelfs onze ruzietjes en machtsstrijd hebben we 'cultureel laten stollen'. Hendrik die altijd te laat komt en baas Machteld die dan altijd zucht, maar er nooit echt iets van zegt. Cultuur zorgt dat we over een heleboel dingen niet na hoeven te denken.

Culturele herordening

Maar nu dus wel. En dat betekent dat we meer bewuste beslissingen moeten nemen over ons gedrag. Of we in een online meeting wel of niet vragen naar iemands huwelijksperikelen. Hoe je je collega aanspreekt die steeds maar ongewenst binnen jouw 1,5 meter grens komt. Hoe je die patiënt geruststelt voor een operatie zonder even je hand op zijn schouder te leggen.

Kleuterstadium

Corona heeft ons behalve angstig ook deels cultuurloos gemaakt. We weten niet meer hoe we moeten verbinden, huggen, terecht wijzen, vieren, rituelen maken, geloven, rouwen, samenkomen, ontmoeten, boos zijn en liefhebben. En dus gaan we experimenteren met van alles en nog wat op illegale feestjes, demo's en op het werk in stiekeme what’s app groepjes. Onze verworven culturele volwassenheid zijn we plotsklaps kwijt. Cultureel gezien verkeren we opnieuw in het kleuterstadium, die je als reiziger ook kunt ervaren in een nieuw land. Kleuters hebben gewoon heel veel slaap nodig. Laten we daar een beetje rekening mee houden als collega's en werkgevers. We zijn gewoon een beetje moe. En dat is oké en cultureel uiterst adequaat.

1
Hup hup rolmodellen - Column DFT 3 augustus
Artikel 1 helpt niet bij identiteitsperikelen - co...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 16 maart 2022, Health Valley Event, Nijmegen

  Meer informatie en aanmelden

 • 13 juni 2022, Landelijke OR dag

  Informatie volgt

 • 26 juli 2022, World Police and Fire Games, Rotterdam

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Vraag me niet waarom, maar als student woonde ik in een flat met allemaal oude Joodse bejaarde dametjes met zilverpaars haar in Amsterdam-Zuid. Ze brachten me kippesoep en appeltaart als ik er brak uit zag. Er was een jaarlijks streng ritueel: het on...

/**/