Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (453 woorden)

Corona doet iets met machtsverhoudingen - column DFT 15 juni 2020

crown-2924543_1920

Corona schudt aan de fundamenten van ons bestaan. Confronteert Homo Sapiens met fundamentele angsten. Stelt de economie op de proef. Grijpt diep in op ons samenleven. Machtsprocessen en ranking zijn wezenlijk om menselijke verhoudingen te regelen. Corona laat ook de apenrots niet ongemoeid.

Wie mag er naar kantoor komen

Jarenlang was het een privilege; thuiswerken. Er is heel wat over af gesteggeld door ondernemingsraden. Wie mag er thuiswerken? Thuiswerken wanneer je maar wilt, was een privilege voor de hogere legerleiding. De ongeschreven bedrijfsregel was: heb je een persoonlijke managementassistente, dan mag je thuiswerken. Menig medewerker kreeg nul op het rekest op de vraag of hij of zij een dag per week vanuit huis mocht werken. Hoe anders is dat nu. Thuiswerken, op een te warme zolderkamer, is voor de werkvloer. Het MT en de directie heeft het privilege van het betreden van het kantoorpand. Alleen 'de frontlinie' heeft het genoegen van sociaal contact met collega's. Crisisteams hangen bijeen op kazernes en in bestuurszalen. Keurig op 1,5 meter afstand aan een hele grote tafel, met soms een per-ongelukkige schouderklop, om te vieren dat je met elkaar het land aan het redden bent.

Chiefs en magiërs

Als je met een tribale blik naar organisaties kijkt, kan je verschillende oude rollen onderscheiden. De elders, toezichthouders of politiek bestuur bewaken of de organisatie nog doet waarvoor ze is opgericht. De verzamelaars doen het werk bij klanten en in de frontlinie. Jagers zorgen voor innovatie. Aan het hoofd van elke organisatie staat de chief, de baas van het dorpje. Hij of zij bewaart het overzicht en neemt besluiten over de toekomst. Magiërs verrichten van oudsher wonderen in een tribe. Het zijn de experts, de deskundigen. Ze doen dingen die niemand anders kan, zoals de loop van een virus uittekenen, of een ICT-systeem aan de praat krijgen. Ze voorspellen de toekomst en adviseren bij rampen. Op dit moment zien we een toename van de magische macht en een afname van de macht van chiefs. De virologen en artsen zijn onze wegwijzers, niet de chiefs, bestuurders en politici. Er is wel een strijd aan het beginnen tussen de medische magiërs en de economische magiërs. Als een Lord of The Rings battle tussen de witte en de zwarte tovenaar.

Nieuwe privileges

De anderhalve samenleving zal bestaande privileges en inkomensverschil versterken. Vorige week lag de website voor het Rijksmuseum plat. De aanvraag overtreft de time slots. Er ontstaat nieuwe schaarste in de vermaakindustrie en horeca. Een kaartje voor de Efteling of het theater kost nu nog hetzelfde als voorheen, maar uiteraard zullen prijzen gaan oplopen als er door 1,5 meter regels minder bezoekers kunnen komen. Uit eten, vliegreizen, kunst en cultuur zullen weer als in vroeger tijden voor the happy few worden.

0
Racisme, intolerantie, hokjesdenken: wat helpt wel...
Nationaliseringsplan - column DFT 8 juni

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Voorjaar 2021, theatercollege Danielle Braun/Esther van Fenema, Waan-Zinnig

  Meer informatie

 • Beter online vergaderen met Deep Democracy en Kampvuurgesprekken

  Data en inschrijven

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • 10 juli Skipr Netwerkleiderschap, Utrecht

  Meer informatie

 • 7 oktober 2020 Employee experience online

  Meer informatie

 • 5 november 2020 Employer branding summit, Hilversum

  Meer informatie

 • 11 november 2020 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • 23 november Dag van de digitale overheid, Driebergen

  Meer informatie

 • 24 maart 2021 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Veel emotieDe emoties rollen over elkaar heen. Groots en meeslepend over corona maatregelen, over racisme, over de staat van de economie; zich in het klein uitend in meningen over Johan Derksen, Maurice de Hond, Akwasi, Jaap van Dissel.Illusie bubbel...