Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (475 woorden)

Conceptstore - column DFT 22 juni 2020

iStock-915017464

Terugkeer shock

Vandaag winkelde ik in de Amsterdamse Pijp. Het virus' leek abstract tussen drukke terrasjes en volle winkels. Ik moest mijzelf af en toe knijpen, om te beseffen dat het nog sluipend rondwaart. Ik voelde me als bij terugkomst na een lange reis. Als de zogenaamde 'reverse culture shock' toeslaat en je je eigen wereld door nieuwe ogen aanschouwt.

Het concept van de concept store

Concept store. De term zou je kunnen laten geloven dat je dan steeds in een ander, uniek concept stapt. Zoals in de Efteling. Maar dat is dus niet zo. Concept stores bieden allemaal, als door een Goddelijke hand geleid, hetzélde concept aan. Je komt binnen langs de messing hoek. Alleraardigste sieradenbakjes. Muurhaakjes in de vorm van een pauw. Aapjeskandelaars. Daarna volgt de botanica. Droogbloemetjes in medicijnflesjes. Wekpotjes met cactus. Kastpapier van kruiden, vlinders of veldbloemen. Notitieboekjes voor goede voornemens na je meditatiecursus. Als je over de houten vloer door de deuren-en-suite loopt - alle concept stores hebben houten vloeren en deuren-en-suite-, dan sta je voor een kledingrek met de zachtste truitjes ooit, Ibiza jurken en blousjes met een subtiel gouddraadje. Ze hangen op koperen kleerhangers. In elke conceptstore hangt alles op koperen kleerhangers. Je kunt passen in een paskamer die geen kamer is, maar een rond gordijn om een gordijnstang. In de hoek staat een houten kruk uit de vintage winkel. In elk pasgordijn, in elke concept store staat altijd een houten kruk. Ergens hangt een zwartstalen rekje met kettingen en ringetjes met kleine steentjes, veertjes en hartjes. Lampjes en vegan handtassen liggen nonchalant verspreid. Je verlaat de winkel langs aardewerk met golvend handgemaakt randje in offgreen of oldblue.

Profiel

Profilering in optima forma. Dat profileren gaat langs lijnen van sociale klasse, opleiding, woonplek, werktype. In concept stores komen kenniswerkers, vrouw of gay best friend, die als ZZPer part time werken vanuit de Bagels & Beans. Hoogopgeleid, bakfiets, kid met zelfde Ibizajurk. Dieet van quinoaburgers en broccolishakes. Concept stores profileren niet etnisch of op ras. Klanten zijn zwart en wit. Turks, Spaans, Goois, Iranees, Amsterdam-Zuid. Wenkbrauwen goed geëpileerd en teennagels gelakt in Ibizaslippers.

Eierdopjes

Ik heb het ultieme concept store profiel. Mijn wezen is gebundeld tussen de en-suite-deuren. Ik bén het concept. Voor het eerst voelde het concept van de concept store bezoedeld en saai. Ik werd me bewust van mijn concept. Al vanaf mijn conceptie ben ik vanuit sociale klasse en socialisatie op universiteit en in vriendenkring klaargestoomd voor de concept store. Mijn lijf past in maat 34-40 die er hangt. In mijn huis staat botanicakastpapier leuk bij bloementuin. Ik schrijf schuldgevoel over het stoppen met yoga van me af in een vlinder-notitieboekje. Ik ben totaal predestinated om klant van een conceptstore te zijn. Wat verdwaasd door zoveel zelfinzicht knijp ik mijzelf in de arm op een terrasje bij mijn soja-latte. In mijn tas twee schattige messing eierdopjes.

0
Hoe handhaaf je de 1,5 meter samenleving. Danielle...
Racisme, intolerantie, hokjesdenken: wat helpt wel...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Voorjaar 2021, theatercollege Danielle Braun/Esther van Fenema, Waan-Zinnig

  Meer informatie

 • Beter online vergaderen met Deep Democracy en Kampvuurgesprekken

  Data en inschrijven

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • 10 juli Skipr Netwerkleiderschap, Utrecht

  Meer informatie

 • 7 oktober 2020 Employee experience online

  Meer informatie

 • 5 november 2020 Employer branding summit, Hilversum

  Meer informatie

 • 11 november 2020 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • 23 november Dag van de digitale overheid, Driebergen

  Meer informatie

 • 24 maart 2021 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Veel emotieDe emoties rollen over elkaar heen. Groots en meeslepend over corona maatregelen, over racisme, over de staat van de economie; zich in het klein uitend in meningen over Johan Derksen, Maurice de Hond, Akwasi, Jaap van Dissel.Illusie bubbel...