Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

3 minuten leestijd (504 woorden)

Breng vertrouwen terug in het hart van onze samenleving - column DFT 24 mei

iStock-516546855

Wantrouwen

Onze samenleving raakt dolgedraaid door wantrouwen. We hebben muren en systemen gebouwd waarin groepen mensen met namen als risk manager, kwaliteitsfunctionaris, inspecteur, visitatiecommisaris, elkaar de maat nemen om te kijken wat er níet goed gaat. Vanuit het idee dat de meeste mensen een innerlijke drive hebben om de wereld en hun naasten pootje te lichten. In organisaties is dat wantrouwen ver doorgevoerd in tijdschrijfsystemen, paarse krokodillen checklists en eindeloze controlerende managementlaagjes.

Vertrouwen is breekbaar

Vertrouwen is een breekbaar ding. Ons oerbrein is gemaakt op detectie van gevaar. Om te checken of er geen sabeltandtijger voor de grot staat als je net een mammoet wil gaan vangen. Teleurstellingen onthouden we beter dan de keren dat samenwerken of de liefde wel fijn verliep. We vertellen onze kleinkinderen meer over de nare baas dan over de stimulerende manager. Als je grote liefde je heeft bedrogen slaan onze hersenen het verraad op, en niet de fantastische negen jaar rozengeur ervoor. Ook ik had mij voorgenomen na een vervelend afscheid van een samenwerkrelatie, om nooit meer op iemand buiten mijzelf te vertrouwen in werksetting.

We leiden onder wantrouwen

We maken een teflonlaagje, trekken een Agu-regenpakje aan, om niet opnieuw gekwets en bedrogen te worden. Dat is tijdelijk hoogst doeltreffend. Werkt prima bij twitterscheldkannonades. Geef rust in het leven. Geeft ogenschijnlijk minder fraude en bedrog in organisaties en in de samenleving. Maar op de lange duur verstikt zo'n regenpak. Maakt het eenzaam. Omdat de liefde en de 'meeste mensen deugen' momentjes niet meer binnenstromen. Als de samenleving een teflonlaag bouwt, ontstaan er uiteindelijk toeslagenaffaires, huisuitzettingen van terminaal zieken, asielprocedures van tien jaar en een universitair systeem op kinderachtig mavo-3-weer-een-werkgroepjes niveau. Ik kom beroepsmatig veel in organisaties en hoor overal de zucht van ellende door het wantrouwen. Zie mensen bezwijken onder de druk van drie managementlagen. Ik hoor ervaren professionals klagen als kinderen, omdat ze geen regelruimte hebben. Ik zie jongeren in de samenleving naar adem snakken en wanhopig zoeken naar een plek waar ze gewenst zijn zónder dertig bewijzen van hoogbegaafd overpresteren op twaalfjarige leeftijd. Waar ze welkom zijn, gewoon, met hun hele hebben en houwen.

Vertrouwen is een verstrekkende keuze

Ik durf weer. Een klein aantal mensen in mijn leven te omarmen. Als vriendin. Samenwerkingspartner. Vaste leverancier. Het is verwarmend en helend. Vertrouwen komt- en gaat niet vanzelf. Er zit een geluksfactor bij. Mensen op je pad tegenkomen die de moeite waard zijn om het weer te proberen. Maar het is niet alleen een toevalstreffer, maar ook gewoon hard werken. Bewust je regenpakje uit trekken. Je hand uitsteken en zeggen 'zullen we samen dansen'. Vechten tegen de bierkaai van de samenleving maakt moe. David en Golliath is een prachtig verhaal maar niet voor iedereen weggelegd. Ik heb besloten daar niet op te wachten, maar in mijn eigen kring te vertrouwen en vertrouwen te schenken. Als directeur in mijn eigen bureau niet teveel te controleren. Uit te gaan van het goede met samenwerkingspartners. Vriendschap en liefde als groot cadeau te omarmen. Er zijn namelijk helemaal niet zoveel sabeltandtijgers meer.

1
Wat we kunnen leren van de Ommetjes app, een Thais...
Einde coronacrisis toont kloof tussen huismus en k...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 24 september 2021 De medewerker centraal: ‘Zorgen voor zorg’, België

  Meer informatie en aanmelden

 • 25 oktober 2021, Food Inspiration Trendsummit, Veghel

  Meer informatie en aanmelden

 • 4 november 2021, Sterk door Werk, live en online

  Meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Extrovertie wordt hoger gewaardeerd dan introvertie In het werkzaam leven wordt extrovertie hoger gewaardeerd dan introvertie. Op je sollicitatiegesprek moet je 'vooral jezelf laten zien', gaande de rit wordt je uitgedaagd 'in de spotlights te stappe...