iStock-939180914

Hekje

Ze duiken weer op. De bladblazers. Met oorverdovend kabaal. Klimaat vervuilend en energievretend. En dat alles zou je nog voor lief kunnen nemen, als de outcome van het ding niet zo potsierlijk nutteloos was. Ik spotte er net weer eentje op mijn verplichte Erik Scherder ommetje. Man met geblokt overhemd was er druk mee in de weer. Leuk huisje, electric hybrid autootje, oprijlaantje, gietijzeren hekje. Met een vergenoegd gezicht blies hij de goudgele herfstbladeren net twee centimeter onder zijn hekje door. Oprijaantje schoon, stoepje keurig. Nu waren de blaadjes voor de gemeentelijke reinigingsdienst en niet meer van hem. En wat zalig dat hij de blaadjes niet op hoefde te vegen en met stoffer en blik in de kliko hoefde te doen. Nee, dan zou de kliko in een keer vol zitten. Zíjn kliko. Terwijl de blaadjes toch duidelijk een communaal probleem zijn.

Eigen straatje schoon

Het bladblazerssyndroom beperkt zich niet tot het fysieke gevaarte, maar lijkt haar fractalen als aerosolen verder de samenleving in te blazen. Eigen straatje deugdelijk schoon vegen en de reinigingsdienst ruimt je zooi wel op. Mondkapjesplicht? Nwah... dat kapje beschermt mij zélf toch niet tegen besmetting. Afstand houden? Ik doe niet meer mee maar maak wel aanspraak op de corona ondernemersvergoeding. Glasbak vol? Flesje ernaast.

Veel geluid en weinig wol

Bladblazers maken een hoop geluid doch doen zelf weinig. Tweede kamerleden die schelden op de corona aanpak zonder zelf met een goed alternatief te komen. Japke Bouma die roept dat we teveel in zaaltjes zitten te vergaderen en zelf zonder enige bestuurlijke ervaring in zo'n zaaltje leiderschapslessen geeft. 17 miljoen korpschefs die weten hoe je Nederland veilig houdt.17 miljoen Nederlanders die denken dat ze viroloog zijn. En virologen die denken dat ze óók gedragswetenschapper zijn.

Bladblazersverbod

Ik pleit voor een algemeen bladblazersverbod. Het zou getuigen van bestuurlijk lef en echt gaan voor 'alle beetjes helpen'. Weg met het verplaatsen van zooi naar de publieke ruimte, weg met eigen stoepje schoon, weg met veel kabaal en weinig daden, weg met ikke ikke, weg met het zinloze kabaal. Alleen samen krijgen wij de herfstbladeren onder controle.