Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (395 woorden)

Benader de hamster anders - Column DFT 16 maart

Benader de hamster anders - Column DFT 16 maart

We hamsteren. En proberen het hamsteren te stoppen. Het argument dat Rutte, de supermarktdirecteuren en andere politici en beleidsmakers gebruiken, is dat er winkelvoorraden genoeg zijn. Dat je dus niet hoeft te hamsteren.

En daar gaat iets mis in het denken en de aanpak. We hamsteren helemaal niet omdat we denken dat de schappen leeg raken. We hamsteren omdat we voor onszelf willen kunnen zorgen als we drie weken ziek zijn en de deur niet uit kunnen of mogen.

De tendens van de afgelopen jaren is om zorg en ouderenzorg naar huis te verplaatsen. Het maatschappelijk en politiek adagium was: 'blijf zo lang mogelijk zelfstandig'. We hebben ouderenzorg gedecentraliseerd, gehandicapten uit de bossen in de wijk geplaatst onder het mom van 'zo gewoon mogelijk', speciaal onderwijs geïntegreerd in regulier onderwijs. In het ziekenhuis wordt je zo snel mogelijk ontslagen na een operatie en ook nu in deze corona crisestijd wordt je aangeraden om te bellen met de huisarts, niet langs te gaan en voor jezelf te zorgen als je maar licht ziek bent.

Nou en dat doen we dus. Ons voorbereiden op zelfzorg. Dus starten we met de basale eerste levensfase behoefte: wc papier. Daarna paracetamol en nu een run op vitamines zoals kiwi en sinaasappels. En eten wil je ook, dus kom maar door met de blikken soep, pasta en rijst.

Het heeft dus geen enkele zin om te zeggen: stop met hamsteren van wc papier, er is voorraad genoeg. Ons probleem in de samenleving is dat we geen vertrouwen meer hebben in de systemen, de zorg en de naastenliefde van onze buren, dat die een rolletje komen brengen als het zover is. Dus regelen we het liever vooraf zelf. In Cuba zouden ze het wel weten. Rutte, GGDen, beleidsmakers en supermarktdirecteuren zouden beter hamsterboxes kunnen samenstellen. Een keurig doosje met wat je echt nodig hebt voor drie weken thuisisolatie. Een pakje wc papier, paracetamol doosje, thermometer, pakje rijst, koffie, desnoods een flesje wijn en een pak kaarten. En dan een goede folder erbij hoe je thuis goed voor jezelf zorgt en wanneer je écht de dokter moet bellen.

Probeer niet tegen de instincten van mensen in te regeren. Zeker niet als je hun autonomie eerst zelf in gang hebt gezet. Wees trots op zelfvoorzienende burgers. Maar reguleer ze een beetje. Want zonder enige grenzen en sturing zijn mensen beesten. Hamsters in dit geval.

1
Rituelen bij thuisisolatie
Deze corona aanpak past bij Nederland - Column op ...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel Date met Esther van Fenema

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijnt begin mei. 

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijn begin mei

Nieuwste Blog

‘Ik ben echt onder de indruk van de schoonheid van bepaalde patronen’ Na De Corporate Tribe (2015) en Building Tribes (2018), de twee door de antropologie geïnspireerde boeken die ze met Jitske Kramer schreef, komt Danielle Braun nu met een methodolo...