Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (475 woorden)

Baas in eigen WhatsApp groep - Column DFT 15 februari

blur-1853302_1920-kopie

Gedoe

Het was weer soapwaardig gedoe, rondom een gelekte WhatsApp groep. Opnieuw was Baudet het haasje. Na eerdere seksistische en antisemitische appjes, dook er nu smeuïge racistische zooi op. Menig bedrijf, overheidsorganisaties, bobo en BN’er moet het ontgelden op het moment. Femke Halsema ging nat op de WhatsApp groep conversatie tijdens de demonstratie op de Dam. Het gaat mis in eigen bedrijfskring of publiek in de krant. Foute WhatsApp grappen en berichtjes zijn dé stok anno 2021 om mee te slaan.

Riolen

Ik vind de forumgrapjes die ik heb gezien echt allesbehalve leuk. Gewoon fout. Niet mijn humor. En Baudet is allesbehalve mijn ideale politicus. Toch zou ik liever zien dat media en publiek debat zich zou richten op de standpunten van Forum en de openbare uitlatingen van de kopstukken, (die ook niet mis zijn), dan op de riolen van de partij. En had ik liever gezien dat de gesprekken over al dan niet demonstreren op de Dam daarover waren gegaan en niet over de private afstemming die je als burgemeester gewoon even moet kunnen hebben met een minister als het hot is.

Koffiezetapparaten

Zeker nu in coronatijd zijn er veel WhatsApp groepen nogal over de top. Ze vervangen de roddels en emotionele uitlaatkleppen bij het koffiezetapparaat, op het herentoilet en bij de damesspiegel. Grappen, roddels, foute flirts... soms is het dolletjes. Ik denk dat elke lezer hier dat herkent. Je brave appgroepen in je tijdlijn bekijk je nauwelijks; krijg je weinig energie van. De smeuïgheid trekt en geeft ons wat wij nu zo ontberen. Een beetje menselijk drama, emotioneel contact waarbij ook een 'ooohhhh' hoort, knipogen, groepsliefde en tribaal kantoorgedoe in crisistijd.

Functioneel

Roddelen en over de top grappen hebben een belangrijke evolutionaire en groepsbindende functie. Je bouwt er tribale muren mee; degenen die je vertrouwt om je grappen mee te delen, zijn jouw vertrouwen als samenwerkingspartner waard. Roddelen is vaak een eerste test, om daarna je echte grote zakelijke of persoonlijke geheimen toe te vertrouwen. Haal je de roddel en de grappen en grollen uit de groep, dan stroomt de werkenergie vaak ook niet meer. Humor is overigens ook het perfecte afweer- en overleefmechanisme in crisistijd.

Heksenjacht

Nu we al zoveel niet mogen, er avondklokken zijn en we ons oerbrein niet kunnen laten jagen op frivoliteiten als nieuwe kleren en bier, zijn WhatsApp groepen de jus in de stamppot. Zullen we die een beetje als slaapkamerdomein beschouwen en ze niet te snel overleveren aan de handen van journalisten of de Wet openbaarheid bestuur? We zijn geen diplomaten die leven met een cameraatje boven het echtelijk bed en in de keukenkastjes en dat zou ik ook graag willen vermijden. En dan wel openbare foute uitlatingen van kopstukken in de zakelijke markt, politiek en je eigen privékring keihard aanpakken. Dat lijkt me chic en bij onze Nederlandse vrijzinnige volksaard horen. Baas in eigen WhatsApp groep.

0
#freedepauze - Column DFT 22 februari
Laten we de bikkels helpen in plaats van ze een co...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel Date met Esther van Fenema

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijnt begin mei. 

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijn begin mei

Nieuwste Blog

‘Ik ben echt onder de indruk van de schoonheid van bepaalde patronen’ Na De Corporate Tribe (2015) en Building Tribes (2018), de twee door de antropologie geïnspireerde boeken die ze met Jitske Kramer schreef, komt Danielle Braun nu met een methodolo...