Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

3 minuten leestijd (533 woorden)

Als je stem niet gehoord wordt – Column DFT 21 oktober 2019

crown-759296_960_720

Stel… je wilt iets. Je hebt een origineel idee. Of je bent ergens tegen. Wilt waarschuwen. Op je werk, in je gezin, of in de samenleving. Als je stelselmatig niet gehoord wordt, ga je saboteren.

In een land hier ver vandaan. Lang lang geleden. Leefde er eens een koning. Het land dat hij regeerde was een vreedzaam land met een boerenbevolking. De koning hield waanzinnig veel van aardappels. Alle aardappels. Aardapelkroketjes, patatjes, rösti, puree, gepofte aardappels, … Op een dag kreeg de koning het op zijn heupen. Hij vaardigde een decreet uit. Vanaf nu mochten er in zijn land alleen nog maar aardappels worden verbouwd. Hij liet omroepers op witte paarden het bericht verspreiden. De regels werden streng gehandhaafd. Wie niet meewerkte, kreeg te maken met … het MT.

Als jij in dat land zou worden en boer was? Wat zou je doen? Misschien begin je eens met een grapje: je noemt de koning patatjeskoning. Of sarcastischer: je zegt dat er ook oranje patatjes zijn als je graag wortels wilt verbouwen. Je kunt ook smoesjes bedenken: ‘mijn grond is te droog voor aardappels’. Als dat niet helpt, zoek je medestanders. Je organiseert een boerenoverleg en laat t-shirts drukken. Gecommuniceerd wordt er dan allang niet meer. Sommige boeren kweken in hun voortuin aardappels, maar hebben in hun achtertuin onder een dekzeiltje een stiekem veldje wortels of doperwten. Dat is spannend; de ogen van de koning zijn overal. Je kunt ook vertragen: je gaat heel lángzaam aardappels verbouwen. Laat eerst een commissie onderzoeken of je grondzuurwaarden goed genoeg zijn. Als je stem nog steeds niet wordt gehoord, ga je staken. ‘Doe het lekker zelf als je zo graag patatjes wilt’. Opzettelijk tegenwerken kan ook; je verspreidt een dodelijke en uiterst besmettelijke aardappelschimmel. Uiteindelijk ben je het zat. Je verzamelt je, springt op je trekker en rijdt naar het hof van de koning. Over ophaalbruggen en dranghekken heen. Het wordt oorlog. Bommen en granaten. Of je vertrekt. Naar een land waar ze wel van broccoli houden.

sabotage lijn2 def

Op je werk doe je niet anders. Als je stem niet gehoord wordt, ga je saboteren tegen je collega die altijd te laat aan haar dienst begint. Je begroet haar met ‘goeiemiddag’. Of sarcastischer; ‘zou teamleider Johan thuis ook zo de broek aan hebben’. Goeie smoezen op je werk zijn, als er bijvoorbeeld een nieuw inkoopbeleid wordt uitgevaardigd en je bent het er niet mee eens: ‘ik was niet bij de vergadering, ik heb nog 60 oude inkoopformulieren liggen en ben heel milieubewust’. Als dat niet helpt, ga je roddelen. Perfecte vertragingstechnieken in organisaties zijn het oprichten van een taskforce of werkgroep. Opzettelijk tegenwerken door het nieuwe inkoopbeleid naar een ander mapje op intranet te slepen is ook heel effectief. Of je organiseert een staking. Liefst met behulp van de vakbond. Als niks helpt, dan ga je weg. Tenminste als dat kan. Als je niet vastzit aan je pensioenvoorwaarden. Je kunt ook mentaal vertrekken. Dat je jezelf hoort zeggen: ik hoef nog maar vijftien jaar. Of het wordt oorlog. Je gaat tekeer tegen je baas. Schopt eens een relletje.

Of het nu in organisaties is of in de samenleving. Overal waar wordt gesaboteerd, wordt er iets of iemand niet gehoord.

0
Rituelen zijn vluchtheuveltjes bij verandering
Focus op het Oosten – Column DFT 14 oktober 2019
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • 23 september 2021, Sterk door Werk, live en online

  Meer informatie en aanmelden

 • 24 september 2021 De medewerker centraal: ‘Zorgen voor zorg’, België

  Meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Offertijd Het was grote heksenjacht offertijd de afgelopen week. Het CDA heeft een magiër op de heksenstapel gegooid. Een dappere televisiepresentator van Op1 verdwijnt van de buis omdat ze niet 'urgent genoeg' is. Een journalist wordt uit het luchtr...