Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (476 woorden)

Als je niet in een hokje past - Column DFT 28 juni

dandelion-729693_1920

Hokjesgeest

Het leven is chaotisch. Wij mensen plaatsen dingen graag in hokjes. Dat is uiterst nuttig. Door de werkelijkheid in hokjes te plaatsen hebben we meer overzicht. De wereld kan overweldigend en chaotisch zijn. Hokjes helpen. Ons brein werkt tamelijk binair. We denken in tegenstellingen. Mensen zijn gek of normaal. Goed- of kwaadwillend. Ze deugen of ze deugen niet. Geld is zwart of wit. Politiek is links of rechts. Eten is gezond of ongezond. En een mens is een man of een vrouw.

Matter out of space

Bij die hokjes horen vaste momenten, plaatsen en voor mensen gedrag. Links hoort bij een aantal politieke partijen, rechts ook. Gezond eten doe je door de week, ongezond eten op een feestje. Wit geld stal je bij de bank, zwart geld in Zwitserland in een kluis. Sommige dingen kunnen veranderen als ze op een verkeerde tijd of plaats opduiken. Zo is fruit op school eten gezond, maar fruit eten als je een koolhydraatvrij dieet volgt ongezond. Een wijntje op zaterdagavond is gezellig, op maandagochtend een teken van verslaving. Een opvallende outfit is leuk bij het songfestival, maar niet op de Dam. Een paardenbloem is een mooi bloemetje, maar niet als hij tussen de stoeptegels van je moderne terras opduikt. 

Eng

Matter out of space vinden we een beetje eng. Omdat het onze ordening van de chaos ter discussie stelt. En dan kunnen we niet op veiligheid en routine werken en moet ons brein aan de slag. Zo is een opiniemaker die rechtse- en linkse standpunten combineert verdacht. Transgenders of non-binaire mensen moeten normaal doen en een keuze maken voor man- of vrouw. Je bent voor of tegen Rutger Bregtman. Wetenschapper en diep religieus zijn gaat niet samen. Joden moeten niet zo rondreizen, maar zich settelen. Vaak leidt matter out of space zijn tot uitsluiting, cancellen, een positie aan de rand van de samenleving en soms zelfs tot vervolging en moord. 

Uit de doos

Het zijn juist de mensen, dingen, momenten, kunstwerken van 'matter out of space;' die boeiend zijn en een kans geven op nieuwe ordening van de samenleving. Kleine partijen zijn nu lastig omdat het er zo veel zijn, maar ze laten wel zien dat je een focus op een onderwerp kunt hebben, die voorbij traditioneel politiek links- of rechts gaat. De projectmedewerker met 'een vrije rol' in de organisatie is kwetsbaar bij reorganisatie, maar doet ook de meest creatieve dingen. Ofschoon ook ik nog wat lacherig moet wennen aan het hele Pride Regenboog Alfabet en het maar niet kan onthouden, vind ik het wél interessant dat een jonge generatie pleit voor kijken wie iemand echt is, in plaats van elkaar al bij geboorte op kenmerken vastpinnen. Creativiteit en vernieuwing vind je niet in the box, maar out of the box. Niet te snel wegrennen als je een gevalletje 'matter out of space' en 'over hokjes heen' tegenkomt.

0
Podcast Politieleiderschap over Patronen - juni 20...
Magiërs zeggen dingen die niemand anders zegt - Co...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 24 september 2021 De medewerker centraal: ‘Zorgen voor zorg’, België

  Meer informatie en aanmelden

 • 25 oktober 2021, Food Inspiration Trendsummit, Veghel

  Meer informatie en aanmelden

 • 4 november 2021, Sterk door Werk, live en online

  Meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Extrovertie wordt hoger gewaardeerd dan introvertie In het werkzaam leven wordt extrovertie hoger gewaardeerd dan introvertie. Op je sollicitatiegesprek moet je 'vooral jezelf laten zien', gaande de rit wordt je uitgedaagd 'in de spotlights te stappe...