Geef je op voor de e-zine

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (400 woorden)

Als er een ramp gebeurt - Column DFT 11 november 2019

als-er-een-ramp-gebeurt

Een groepje kinderen speelt in de zandbak. Ze bouwen een hoog zandkasteel. Het vlaggetje van ijsstokjes en een tissue kan er bijna op. Dan gebeurt het ondenkbare. Een ramp. Catastrofe. Het kasteel stort in. Een vormloze hoop zand blijft over. Schreeuw, bibberlip, snottebellen.

Na enig gedoe is het duidelijk. Het was Peter. Peter die zijn evenwicht verloor toen hij de slotgracht wilde uitdiepen. Sommige teams, organisaties, tribes, wijzen bij rampen en catastrofes graag een schuldige aan. Het externaliserende model. Patiënt in ziekenhuis overleden? Chirurg op non-actief. Tegenvallende omzetcijfers? Wisselen van de CFO. Vals alarm staking? Piloot drukte op knopje. Het is een uiterst effectieve truc om de tribe te sparen. Bij een ramp offer je een tribelid op. Je Smeert iemand in met knoflook en Spaanse peper en offert hem aan de Goden. Het onheil van de tribe is afgeweerd. In organisaties waar dit het rampen-verklaar-model is, is het een goed idee om de afdeling voorlichting op te tuigen. Want het offeren moet groots in de krant.

Het had ook anders kunnen gaan. Dat de kinderen op de grond waren gaan zitten en er een projectevaluatie had plaatsgevonden. Waarbij iemand de zandkasteel-intervisie-leiding had genomen en er een gesprek had plaatsgevonden over: wat hebben we hiervan geleerd, we moeten voortaan beter de randen verstevigen, meer water gebruiken, welk aandeel heeft ieder van ons gehad. Internaliseren. Teams en organisaties die met dit rampen model werken, tuigen de afdeling HR op. Introspectie, projectevaluaties, opleidingsplannen, feedbackcultuur zijn hier de buzzwoorden. Continue verbeteren en leren.

Als de kinderen gelovig waren geweest, of waren opgevoed met de toevalligheid van het leven, was de schuldvraag helemaal niet op dit aardse niveau beantwoord. Ineenstortende zandkastelen, tegenvallende winstcijfers, slechte citoscores, virusaanvallen, zijn de schuld van God of de Goden. Wie ben jij om te denken dat je daar invloed op hebt? Overal ter wereld hebben gelovende tribes spreekwoorden om de overgave kracht bij te zetten: Deo Volente, IJs en Weder dienende, Insjallah, Zijn wil geschiedde. Bij geloof heeft het geen zin om jezelf of een ander als schuldige aan te wijzen of te verbeteren. Het enige dat je kunt doen is bidden en de gang der Goden volgen. Dus je raadpleegt de sterren of wacht af tot er een nieuw College is gevormd in de gemeente waar je ambtenaar bent.

Elke tribe, elke organisatie, elk team, heeft een eigen verklaringsmodel voor rampen. Zandkastelen bouwen; een ervaring voor het leven.

0
Hou de zorg vast - column DFT 18 november
Een teken aan de wand – Column DFT 4 november 2019

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 4 mei 2020 Breinvoer Hannah Ahrendt, Baarn

  Meer informatie

 • 18 mei Collegereeks Veranderkunde, Doorn

  Meer informatie

 • 23 mei 2020 Theatertour Danielle Braun ‘Verre volkeren dichtbij'

  Meer informatie en kaartverkoop

 • 28 mei 2020 Employee experience, AFAS Leusden

 • 11 juni 2020 Het grootste kennisfestival, Havenkwartier Deventer

  Meer informatie

 • 12 juni 2020 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • 17 juni Dag van de digitale overheid, Driebergen

  Meer informatie

 • 25 juni Skipr Netwerkleiderschap, Utrecht

  Meer informatie

 • 2 september 2020, theatercollege Danielle Braun/Esther van Fenema, Waan-Zinnig, Eindhoven

  Meer informatie

 • 11 november 2020 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Ik zat vroeger op de montessorischool. Leren met hoofd, hart en handen. Er wordt gewerkt met tactiel materiaal; werkjes dat je kunt voelen en aanraken. Taalblokjes, reken-kettingen van kralen.Montessorianen vinden het belangrijk dat je leert ordenen....