Own Your Rank

Tijdens een van mijn studiereizen voor een nieuw boek ontmoette ik mevrouw Tobing. Kleindochter van de laatste Batakkoning van Sumatra en eigenaar van een van de grootste hotels bij het Tobameer op Sumatra. 92 Jaar maar zo fief en alert als wat. Mevrouw Tobing vertelde mij hoe belangrijk het is dat je als leider niet wegloopt voor je positie. Dat als jij een rol hebt als koning of als hoteleigenaar, de mensen er niks aan hebben dat jij zegt: ‘ik ben eigenlijk heel gewoon’. Dat is niet wat mensen willen, niet waarvoor je betaald wordt en geeft slechts verwarring. In de antropologie gaan we ervan uit dat mensen nu eenmaal hiërarchische wezens zijn. We kunnen nog zo graag zelfsturend in zwermen willen organiseren, maar we zijn nu eenmaal primaten en gevoelig voor verticaal verschil. Dats is iets anders dan je positie dictatoriaal misbruiken. Maar met verve je verentooi dragen is wel wat je als leider te doen hebt. Hoe je dat doet:

 

Play Your Rank

Status en ranking zijn machtig interessante onderwerpen. Positie is namelijk niet in beton gegoten maar is fluïde. Door een net even andere manier van non-verbaal gedrag kan je de verhouding tot een netwerkpartner of collega enorm beïnvloeden. Het maakt uit hoe je binnenkomt en de manier waarop je de ander de hand schudt. Hoe beweeg jij je rondom vergaderingen? Denk je dat besluiten worden genomen op het podium, of beweeg je ook handig in de coulissen en wandelgangen van het theaterstuk dat in organisaties gespeeld wordt?

 

Share your rank

Op een prachtfilmpje op Roland Garos deelt toptenniser Djokovic tijdens een regenbui zijn rank met de ballenjongen. Hij laat hem naast zich zitten en deelt een drankje. Wat een blijdschap bij de jonge tenniser! High rank is een raar goedje. Het geeft een mix van hormonen in je lijf die maakt dat je afstand kunt nemen tot je geliefden of de mensen om je heen. Wees je daarvan bewust en plan acties voor balans.

 

‘Beoordeel je succes naar hetgeen je moest opgeven om het te bereiken.’

De 14e Dalai Lama