Geef je op voor de e-zine

Meer Lilith op de werkvloer

dance-3533494_1920-def

Sommige maatregelen om meer vrouwen het bedrijfsleven in te krijgen, zoals alleen nog maar vrouwen aannemen, zijn heel mannelijk van karakter. Een rechtdoor besluit, zonder oog voor verandering van organisatiecultuur- of context. De stoerheid van de aanpak zal vrouwen aantrekken die tegen de weerstand van collega’s kunnen. Je moet ‘je mannetje staan’ om daarmee te dealen. Dan kan je maar beter wat mannelijk gedrag en een dosis testosteron meebrengen. En daarmee wordt de organisatie nog vierkanter.

Ons organisatiemodel is beïnvloed door culturele normen over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Een hoge dosis testosteron bij mannen is een goede voorspeller voor het maken van carriére. We weten dat mannen die stijgen op de apenrots een toename van hun testosteronspiegel laten zien. Een zelfversterkend systeem. Onze organisaties zijn zo ingericht dat wij mannelijk manieren van werken, organiseren en vergaderen hoog waarderen. Spierballen, directheid, je niet uit het veld laten staan bij conflict, doen het nu eenmaal goed. Testosteron werkt.

Dat betekent voor vrouwen die mannen bolwerken willen betreden dus dat je een Angela Merkel jasje moet aantrekken, je vrouwelijkheid in de ijskast moet zetten en pogingen moet doen om one of the guys te zijn. Weinig aantrekkelijk en uiterst vermoeiend voor veel vrouwen om hun biologische zijn zo te moeten verloochenen. Geen wonder dat vrouwen liever kiezen voor andere sectoren die dichter bij hun biologische oorsprong en sociale codes passen.

Kan het anders? Ik denk het wel. Diep geworteld onder ons westers culturele wereldmodel ligt het Bijbelse Adam en Eva verhaal. Manlijke, initiatiefrijke Adam en onderdanige, voegende, afwachtende Eva. Maar er is nog een ander Joods, Kabbalistische versie van het scheppingsverhaal; dat over de verleidelijke, mystieke, krachtige én uiterst vrouwelijke Lillith. In deze mythologie was niet Eva, maar Lilith de eerste vrouw van Adam. Lilith, een zelfverzekerde, sensuele, zelfbewuste, krachtige, vrouwelijke verschijning met wapperende haren. Denk Flamingo en Bollywood danseressen. Adam en Lilith hadden het heel goed in het paradijs. Leefden harmonieus samen. Op een dag zagen ze dat de dieren interessante spelletjes deden. Wilden zij ook. Maar Adam en Lilith kregen ruzie; ze wilden allebei boven liggen. Dat werd gedoe. Adam escaleerde naar God en klaagde dat Lilith niet onder wilde gaan liggen. God koos partij voor Adam en Lilith werd verbannen uit het paradijs. Lilith ging dolen door het heelal. Lilith zien wij terug op middeleeuwse schilderijen en als archetypisch beeld van een prachtige aantrekkelijke roodharige heks op bezemsteel.

Het Adam en Eva denken heeft nogal wat ruimte gekregen de laatste paar jaar. Goed bedoeld soms. Onder invloed van de –terechte- aandacht voor me too affaires is sensualiteit meer taboe geworden op de werkvloer. Beter maar helemaal niet meer flirten, want het is zo ingewikkeld. Dat maakt de carriéreweg voor vrouwen eenvormiger. In plaats van twee apenrots paden: Angela Merkel jasje of Lilith jurk, lijkt er nu nog maar een weg te zijn. Seksloos, kleurloos, vierkant, niet-vrouwelijk, a-seksueel. Geen wonder dat vrouwen liever iets anders gaan doen. En dan komt er een testosteron Adam besluit: we nemen alleen nog maar mannen aan.

Ik pleit voor een herwaardering van Lilith op de werkvloer. Dames trek je flamengojurk en je bezemsteel uit de kast en dans jezelf een weg op de apenrots. En nee, dat hoeft echt niet via de lakens. Mannen kunnen er best aan wennen dat kijken en er aan zitten echt twee heel verschillende dingen zijn. Echte diversiteit in plaats van quick fixes met harde streefcijfers vraagt aanpassing van organisatiecultuur. Laten we vergaderingen ronder maken, beoordelingen transformatiever, zakendoen magischer, veranderingen ritueler, promoties niet altijd verticaal maar meer gericht op waarde toevoeging. Let’s dance.

0
dr. Danielle Braun in gesprek met Erno Hannink: wa...
Feestje? Dan gaan we zoenen ook

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 3 oktober 2019 IIA Masterclass cultuur, Nieuwegein

  Meer informatie en inschrijven

 • 17 oktober 2019 Breinvoer, Baarn

  Meer informatie

 • 13 november 2019 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo, Arnhem

  Meer informatie

 • 15 november 2019 seminar Veranderkracht, Driebergen

  Meer informatie

 • 21 november 2019 Masterclass ‘Verandering, totempalen en magie’, HAN Arnhem

  Hele reeks volgen of losse masterclass van Danielle Braun Meer informatie en inschrijven

 • 9 december 2019 Collegereeks Leiderschap van Nu, Baarn

  Met André Wierdsma, Danielle Braun, Hans van der Loo, Thom Verheggen, Annemieke Roobeek, Raymon Geurts.Meer informatie

 • 12 december 2019 Congres Netwerkleiderschap

  Informatie volgt...

 • Januari 2020 Theatertour door Nederland

  Meer informatie

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Afrikaanse Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators gebaseerd op de Afrikaanse Volksraadplegingen. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Ondertussen

  ondertussen

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

De top van de Nederlandse politie ligt weer eens onder vuur. Zou te weinig doen aan wangedrag en discriminatie. Een politiecoach luidde de klokkenluidersklok. Erik Akerboom reageert geschrokken. Weer eens ja. 25 jaar geleden toen ik promoveerde op ee...

 

Breinvoer - maak kennis met het werk van Gregory Bateson


Als je naar je hand kijkt, zie je dan je vingers? Of zie je de ruimte tussen de vingers? Gregory Bateson zag vooral het laatste. Altijd op zoek naar relaties tussen mensen en dingen. The spaces between people. En hoe die op elkaar inwerken.

Leike van Oss en Danielle Braun zijn gefascineerd door Bateson. In zijn werk zien ze psychologie (Leike) en antropologie (Danielle) samenkomen. De complexiteit van Bateson's werk geeft heerlijke hersenkrakers en een prettig soort verwarring in het kijken naar organisaties, jezelf en de wereld. Je ziet de ruimte tussen de vingers. Op 17 oktober geven Danielle en Leike een workshop over Bateson.

Lees snel verder!