Ikigai
What keeps you going? Waar loop je warm voor? Waar sta je voor op op maandagochtend. Wat is je passie?
Belangrijke vragen om jezelf zo af- en toe weer eens te stellen. Waar haal je je energie vandaan. En welke rol speelt werk in je leven? Is dat het domein waarop je zelfontplooiing wilt vinden, of faciliteert werk en inkomen puur de andere levensdomeinen die er zijn?
In Japan is er een prachtig begrip voor die mengeling van werk, passie, levensdoel, met een simpel doch zeer verhelderend model: Ikigai. Ik ga je in deze e-zine uitleggen wat Ikigai is. Ik hoop dat je ergens ver weg op reis, in je eigen achtertuin, of lekker lui op het strand de tijd vindt om na te denken over jouw Ikigai deze zomer.
Enjoy!
Nice to know – Ikigai
Ikigai, een oud Japans begrip dat zijn opmars maakt in westerse kring van organisatie en bewust leiderschap. Het is moeilijk het begrip Ikigai goed te vertalen. Het woord is een samenstelsel van twee Japanse woorden: ikiru dat betekent ‘leven’ en kai dat ongeveer wil zeggen ‘de realisatie van je dromen’. Samen betekent het dan zoiets als ‘je diepere levensdoel’.
Hierboven zie je het Ikigai model. Om je Ikigai te vinden, start je met jezelf de volgende vragen te stellen:
Waar houd je van?
Waar ben je goed in?
Wat heb je de wereld te bieden?
Waarvoor kan je betaald krijgen?
Kijk je naar het model, dan zie je dat als een van de vier domeinen overheerst, daar een bepaalde gemoedstoestand uit voortvloeit, waarin sprake is van een gemis. Zoals voorspelbaar met een Japans model is het de balans tussen de velden die voor Ikigai zorgt.
Nu zou je snel het model kunnen bekijken en invullen en klaar is Kees, Ikigai gevonden. Dat is de efficiënte westerse approach. In Japan gaat dat wat meer slow. Ikigai is niet alleen maar op werk gericht maar gaat echt meer over spirituele heelheid en roeping. Het is bijna een levenstaak om je Ikigai te vinden. Voor Japanse ouders is opvoeding erop gericht bij te dragen aan het vinden van Ikigai door hun kinderen.
Wat ik mooi vind in dit Ikigai model is dat het pragmatische - je moet wel verdienen - en duurzaamheid - wat heeft de wereld nodig - geheel harmonieus naast elkaar zet en één maakt met je passie en kwaliteiten. Een interessant model bij loopbaanbegeleiding en om met elkaar uit te wisselen in leiderschapsontwikkeling.
En wat mij betreft… zou je ook regelmatig de vraag kunnen stellen of een bedrijf of organisatie zijn of haar Ikigai wel op orde heeft. Een variant op de totemvraag… waartoe, waarvoor, waarheen, met welke spirit.
Aan het werk met Ikigai? We gaan graag het gesprek aan. In individuele leiderschapscoaching. Of om het te hebben over de Ikigai van je team of de organisatie als geheel. Met creatieve werkvormen en moedige dialogen.
‘Het levensdoel is het enige geluk, het vinden waard; en men kan het niet in verre landen vinden, maar in het eigen hart.’
Robert Louis Stevenson. Schots schrijver en dichter 1850 - 1895