Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Fontgrootte: +

Genieten van de culturele mix

38ec5171-7b45-47fd-bec6-e111193e5923

Waar mag je aankomen? Over cultural appropiation is veel te doen. Hiermee wordt bedoeld het op een onrespectvolle manier toeëigenen van culturele of religieuze uitingen van een groep mensen of volk voor je eigen plezier of commercieel gewin. Bewustwording over culturele toeëigening werd bespreekbaar gemaakt, toen op een modeshow een model in bikini met een belangrijke en heilige tooi van een native american (indianen) stam liep, wat door de leden van die stam niet werd gewaardeerd. Sommige mensen vinden dat je ook geen dread locks moet nemen als dat niet bij jouw volk of geschiedenis past en dat de nasi-zakjes van de Xenos eigenlijk geen nasi zouden moeten heten. Ik werd laatst aangesproken op het feit dat ik totems als metafoor voor organisatieziel / missie gebruik en dat dat culturele toe-eigening van culturele symbolen is. Ik begrijp wel waar die opwinding vandaan komt. Met toegenomen bewustwording van machtsverhoudingen, die vaak ontstaan zijn in tijd van kolonialisatie, kan je het als een voortzetting van die verhoudingen zien, om als rijke westerling, gebruik te maken van iemands cultuur zonder daarvoor toestemming te vragen of te betalen. Andere mensen vinden dat overdreven en vinden wederzijds leren juist mooi en waardevol en benadrukken dat bijvoorbeeld ook westerse geneeskunde wereldwijd verspreid is en daarmee ook 'van iedereen'. Die vinden dat het claimen van cultuur als expliciet van jou, juist ook weer erg machtsgedreven en weinig inclusief is. En andere mensen worden gewoon wat kriebelig van de discussie...

Als corporate antropoloog word ik ook geconfronteerd met die vraag. Ook ik maak in mijn werk en boeken gebruik van kennis van volken overal op aarde om dialoog en besluitvorming te verbeteren. Ik heb er de laatste tijd veel over nagedacht en gesproken. Mijn uitkomstpunt van die gedachtenvorming is, dat ik vind dat er niks mooiers is dan culturele vermenging en mix. Dat dat bij mensen hoort. Ja, mensen bouwen muren én zijn nieuwsgierig en kijken er overheen. Ik spreek zelf liever over cultural appreciation dan cultural appropriation. Daar hoort voor mij persoonlijk wel bij, dat als ik een cultureel en zeker een religieus gebruik bespreek of overneem, dat ik me daar in verdiep en me aan 'taboes' houdt. Zelf zou ik bijvoorbeeld geen los Boeddha hoofd zonder lijf neerzetten op mijn vensterbank, omdat ik het ook gek zou vinden om alleen het hoofd van Jezus in een vensterbank te zetten. Een Indianentooi op een catwalk vind ik lomp. Zeker als er tussen volkeren of mensen sprake is van historische onderdrukking of machtsongelijkheid, ben ik graag extra voorzichtig. Maar nasikruiden uit een zakje gebruik ik graag. En stiltemeetings van de Quakers ook. En jij? Waar mix je graag en waar vind jij dat je vanaf moet blijven?

Ik schreef er deze column over: Wakker

Toppunt van culturele appreciation is voor mij het werk van dansregisseur Usha Jey. Ze mengt Indiase Bharathanatyam / Bangra met Hip Hop. Gorgeous!

Alle leren van wat we al weten boeken vind je hier

0
Op oude grond - rustig veranderen
Patronen: de gratie van de herhaling - recensie in...

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

In beeld

Patronen: de nieuwste bestseller van Danielle Braun

Event Power & Love... in organisaties

old people 1553351 960 720

Op zoek naar Patronen 12 maart 2024

shutterstock 76323862 beeld

 

Er was eens... Eindejaarssprookje

Dé facilitatieleergang van Nederland - leergang Antropologische Teambegeleiding

iStock 108226164 def

Een dag vol Patronen in jouw organisatie

Nieuwste Blog

'Als je uitzoomt zie je veel beter wat er speelt op de werkvloer en in de samenleving aldus antropoloog Danielle Braun'. Map Oberndorff Voor veel zakelijke vraagstukken hebben volken uit andere culturen al oplossingen bedacht, zegt corporate antropol...

/**/