Geef je op voor de e-zine

Building Tribes Zet een bishpaal neer – lessen over resultaatgerichtheid van de koppensnellers

bishpaal Building Tribes Zet een bishpaal neer – lessen over resultaatgerichtheid van de koppensnellers

Dr. Danielle Braun is corporate antropoloog. Zij reist over de wereld om van tribes overal op de wereld te leren van wat we al weten. Hoe we tribes vormen, organiseren en veranderen. Die kennis vertaalt ze naar wijze lessen voor in de boardroom en op de werkvloer. Na het prijswinnende boek ‘de Corporate Tribe’, schreef ze het boek ‘Building Tribes – reisgids voor organisaties’, samen met Jitske Kramer. Hier deelt ze een van de lessen uit het boek… Koppensnellen in organisaties. Reis mee naar de Batak en de Asmat in Indonesië.

Heb jij dat ook?

Ja, je bent óók van netwerken, van samenwerken, van de Love, van kennis delen… Maar niet altijd. Je bent immers ook ondernemer. En dus moet je je onderscheiden van concurrenten. Of je werkt in een overheidsorganisatie en moet je best doen om die ene subsidie of die mooie niche te krijgen en te behouden. Je gaat voor resultaten. Je wilt het doel van de organisatie voor ogen houden en je verlangt er naar dat jouw medewerkers net zo hard ‘voor de tent gaan’ als jij zelf. Hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe zorg je voor optimale inzet? 

Let’s meet…

In 2016 reis ik samen met mijn gezin rond door Indonesië. Om te genieten van dit prachtige land én om lessen te leren die onze ogen kunnen openen in organisaties. Bij de Batak op Sumatra ga ik op zoek naar verhalen uit het verleden. Toen er op Sumatra en het nabij gelegen Papoea New Guinea nog krijgslustig koppen werden gesneld en er kannibalisme voor kwam. Ik bezoek graven en offerplekken en de stenen muren die de Niassers bouwden om hun dorp af te schermen tegen concurrenten. En spreek met mensen over zakendoen met een Batak mindset.

Aan de rand van het prachtig blauwe Tobameer interview ik mevrouw Mangisi Tobing – Simorankir. Kleindochter van de laatste koning van de Toba Batak; een belangrijk spititueel leider, die vocht tegen de Nerderlandse koloniale overheersers in 1907.

Mevrouw Tobing is een business leader van aanzien van 94 jaar. In het dorp Tuk Tuk, aan het Tobameer, leidt zij nog steeds ferm een van de grootste hotels waar regeringsleiders regelmatig verblijven. Het Toledo Inn, 175 bedden, een grote staf. Elke ochtend loopt mevrouw een rondje langs de ontbijtende gasten om te vragen of alles in orde is, of het personeel wel beleefd is en of ze iets missen in het hotel. Medewerkers vliegen voor haar en dragen haar op handen.

bishpaal illustratie 300Met grote passie sprak mevrouw Tobing over haar leiderschap. En hoe die gevormd is door de Batakcultuur van strijdvaardigheid. Wel eerlijk, maar geen angst hebben voor conflict. ‘Ik geef medewerkers wel tijd om te verbeteren. Het zijn vaak jongens en meisjes uit arme gezinnen van de Kampong (woonwijk) die niet veel opleiding hebben. Dan voed ik ze slowly slowly op. Maar als ze stelen dan zeg ik; je verliest je baan. Boven de kassa hangt mijn portret. Ze moeten goed weten dat ik de eigenaar ben van het hotel en van de inkomsten en niet zij’. Een favoriete uitspraak van mevrouw Tobing: ‘het oog van de meester houdt het paard vet’.

We spreken over het belang van het loyaal houden van je medewerkers door goed voor ze te zorgen en ceremonies uit te voeren. Over dat je gasten als koningen moet behandelen. En over dat je niet té veel tijd moet besteden aan netwerken en samenwerken met andere hotels in de regio. Mevrouw Tobing is daarover heel duidelijk: eigen zaak eerst; wij Batak gaan voor onze eigen tribe.

De kracht van koppensnellen

Tribes worden geleid met Power en Love. Het een kan niet zonder het ander. Sterke tribes hebben een sterk gevoel van gemeenschappelijke identiteit. De leiders van de tribe hebben tot taak om die gemeenschappelijke identiteit, cultuur, continue aan te wakkeren. Met een sterke binding naar binnen toe, is er altijd ook een duidelijke buitengrens. Er zijn de anderen. Inclusie is altijd ook exclusie. De verhouding tot ‘de anderen’ vraagt om strak relatiebeheer. Als je gewoon beter, sneller, sterker wilt zijn dan de anderen, dan moet je stenen muren om je dorp heen bouwen, er krachtige poortwachters voor zetten en zorgen dat je je energie op je eigen tribe en doel richt. Daadwerkelijk koppensnellen in de zin van mensen doden vind ik een erg slecht idee. Maar in ondernemerszin…durf koppen te snellen!

De meest meedogenloze koppensnellers waren waarschijnlijk wel de Asmat van Papoea (Irian Jaya). De Asmat geloven niet in een natuurlijke dood. Als er een stamlid was overleden, moest de dood gewroken worden. Er werd een bisjpaal gemaakt om de spirit van een overleden dorpsgenoot een plek te geven, zodat deze niet gaat ronddolen. Een mooi versierde enorme paal, uit een boomstam gesneden. De geesten van de doden werden zo zichtbaar. De bishpaal blijft staan totdat de dood van de overledene gewroken is, door een kop van de rivaliserende stam te snellen. Pas als dat gebeurt is heeft de spirit van de overledene rust en mag de bisjpaal worden neergehaald. 

Lessen van de koppensnellers

Stel dat we eens een bijpaal neer zouden zetten in de hal van onze organisatie. Als piketpaal. Dat we zouden zeggen: we rusten niet voordat we deze en deze resultaten hebben behaald. Of zoals een klant van mij eens aan de medewerkers beloofde: als we onze bisjpaal kunnen omhalen, gaan we met ons allen naar New York.

Van de koppensnellers kunnen we leren om gesprekken met elkaar te voeren over resultaat en strijdvaardigheid. Om loyaliteit van medewerkers te eisen en niet te accepteren dat ze met anderen in zee gaan. Om kennis ook wel eens niet te delen en je te richten op je eigen doelen. Om te investeren in rituelen en goede relaties met elkaar. Om elkaar aan te spreken als de aandacht afdwaalt. Om grenzen te trekken. Minder te netwerken. Om te zorgen dat het binnen de organisatie bruist en de whats app groep ontploft van betrokkenheid. Zodat niemand eraan denkt om naar de concurrent te gaan.

Dus… snel koppen in organisaties:

 • Wees strijdvaardig
 • Vier ceremonies
 • Bouw stenen muren
 • De klant beslist
 • Omzet telt
 • Zet een bishpaal neer

Want tribes bouw je met Love… en Powerrrr.

0
Muren
Ikigai

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 17 oktober 2019 Breinvoer, Baarn (Vol)

  Meer informatie

 • 13 november 2019 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo, Arnhem

  Meer informatie

 • 15 november 2019 seminar Veranderkracht, Driebergen

  Meer informatie

 • 21 november 2019 Masterclass ‘Verandering, totempalen en magie’, HAN Arnhem

  Hele reeks volgen of losse masterclass van Danielle Braun Meer informatie en inschrijven

 • 12 december 2019 Congres Netwerkleiderschap

  Meer informatie

 • 13 december 2019 VIPP Forward congres, Amsterdam

  Meer informatie

 • 16 december 2019 Waan - Zinnig

  Meer informatie

 • Januari 2020 Theatertour door Nederland

  Meer informatie

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Afrikaanse Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators gebaseerd op de Afrikaanse Volksraadplegingen. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

We vinden het inmiddels normaal dat we de schoolresultaten van onze kinderen kunnen volgen in programma’s als Som Today of Magister. Is dat wel zo goed? Moet je als veertienjarige niet lekker kunnen liegen over een dikke 3 voor wiskunde? Is het wel l...