Geef je op voor de e-zine

#antropoloogdesvaderlands - duiding van wat bezig houdt

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

3 minuten leestijd (504 woorden)

Zorgstaking: zet je Calimerodopje af

surgeon-2821375__480

Op 20 november staakt de zorg. Torenhoge werkdruk, veroorzaakt door paarse krokodillenprocedures en verzekeraars-idiotie. Salarissen die daar niet mee in overeenstemming zijn. Zorginstellingen waar vervreemding en ontzieling hard heeft toegeslagen. Zorgverleners komen niet meer toe aan wat ze diep vanuit hun wezen willen doen: zorg verlenenen en aandacht geven. De GGZ lijkt volstrekt in de war met haar ontoelaatbare wachtlijsten.

Wat goed dat de zorg het Malieveld op gaat. Maar ik gun ze dat het positie pakken meer dan een dagje duurt. Dat zorgverleners hun Calimero-eierdopje van het hoofd gaan zetten. Als antropoloog die de zorg beroepsmatig volgt én als patiënt zie ik te veel Calimero- en kiftgedrag. Ook in de zorg zijn er mensen die de media opzoeken. In de mooie docu ‘Topdokters’. Om te strijden tegen de rooklobby (longarts de Kanter), om bewust te maken dat vrouwenharten anders werken dan mannenharten (cardioloog Wittekoek), om depressie bespreekbaar te maken (psychiaters Bakker, van Fenema), over menselijkheid bij overlijden (longarts de Hosson), over lievere GGZ taal (psychiater van Staveren), over psychose en de DSM (psychiater van Os), over onze borderline maatschappij (psychiater de Wachter), ziekmakende leefstijl (psychiater van Fenema).

En dan steekt er één de kop boven het maaiveld uit. In de Correspondent verschijnt een artikel met psychiater van Os. Op z’n zachts gezegd ‘bijzonder lovend’. Wat er dan volgt is een antropologisch hoogstandje. Collega’s feliciteren de prof niet met deze, wellicht wat over de top, sokkel waarop hij wordt gehesen, maar gaan en group aan de voeten hangen. De teneur: ‘Het is niet goed voor de GGZ als iemand zo op een voetstuk wordt gezet’. ‘We doen het toch met elkaar’. ‘Terwijl jij ijdeltuit, doen wij gewoon ons werk’. Eerder kreeg een ander ook al te horen dat je je psychiatrietitel niet moet gebruiken om opinie te maken. Niveau schoolpleinmoedergesprek als één van de kinderen in het hoogbegaafdenklasje is gezet. Heeft ook iets weg van een passief-agressief huwelijk: ‘ik doe wel weer de afwas terwijl jij loopt buiten te spelen’. De agressie als een zorgondernemer geld verdient met gewoon te doen wat wij als BV Nederland hebben gevraagd: experimenteren met zorgmarktwerking, is helemaal hilarisch. Stalinistische quotes over Grootkapitaal, Zakkenvullers en Zorgcowboys vliegen over twitter.

Lieve, geweldige, fantastische zorgverleners. Natuurlijk ben je de zorg in gegaan vanuit je hart. De eed afgelegd. Ik heb jullie op de grootste sokkel staan die er is. Zorgverleners: volledig onbekenden die bereid zijn om in het zwartste moment van je leven álles voor je te doen. Alles. Dat is letterlijk onbetaalbaar. Ik gun jullie wél die betaling. In salaris, in stukjes in de krant, in zorgondernemerswinst, in docu’s. Wat ik je ook gun is dat je enorm trots bent als iemand van jullie zich laat horen. Feliciteer elkaar, dans samen de Haka, steek veren in elkaars reet. Alsjeblieft, maak elkaar niet kleiner. Own Your Rank. Gooi de diep geïnternaliseerde Calimero-eierdop van je af. Aan zeurtoontjes of onderling knokken hebben wij patienten echt niks. Helemaal niks. Be proud en houd elkaar vast. Wij doen dat met jullie op 20 november.

0
Innerlijk gepensioneerd – Column DFT 28 oktober 20...
Rituelen zijn vluchtheuveltjes bij verandering

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 4 mei 2020 Breinvoer Hannah Ahrendt, Baarn

  Meer informatie

 • 18 mei Collegereeks Veranderkunde, Doorn

  Meer informatie

 • 23 mei 2020 Theatertour Danielle Braun ‘Verre volkeren dichtbij'

  Meer informatie en kaartverkoop

 • 28 mei 2020 Employee experience, AFAS Leusden

 • 11 juni 2020 Het grootste kennisfestival, Havenkwartier Deventer

  Meer informatie

 • 12 juni 2020 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • 17 juni Dag van de digitale overheid, Driebergen

  Meer informatie

 • 25 juni Skipr Netwerkleiderschap, Utrecht

  Meer informatie

 • 2 september 2020, theatercollege Danielle Braun/Esther van Fenema, Waan-Zinnig, Eindhoven

  Meer informatie

 • 11 november 2020 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Een nieuwe stem laat zich horen. Tot nu toe waren onze virologen en artsen de magiërs van deze tijd. Hun adviezen en scenario's zuigen wij op. De laatste dagen staat echter een nieuwe groep magiërs op. De economen en ondernemers. Die oproepen om de e...