Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

#antropoloogdesvaderlands - duiding van wat bezig houdt

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

2 minuten leestijd (463 woorden)

Tygo in de psychiatrie: met de DSM is niks mis, met het gebruik wel - artikel op Joop BNN VARA op 2 december 2019

mask-515257_1920-1

De DSM is een prima, modelmatige indeling van wat er in de war kan zijn in de menselijke psyche

Tygo in de psychiatrie. Een docu waarin Tygo Gernandt onderzoekt wat labels met psychiatrische patiënten doen. De verhalen zijn shocking en suggereren dat het een nogal willekeurig gebeuren is, die diagnostische labels. En dat dat patiënten schaadt.

Dat diagnostiseren gebeurt met de zogeheten DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) in de hand. Een handleiding voor psychiaters, waarmee je het ziektebeeld of de stoornis in kaart brengt, zodat je de goede behandelrichtlijnen kunt kiezen. In de docu en überhaupt in GGZ-land staat die DSM ter discussie. Het is dan ook een tamelijk antiek document.

De vraag is of de DSM terecht naar de prullenbak wordt verwezen. Overal ter wereld en in elke beroepsgroep hebben mensen behoefte aan ordening als materie complex is. Lijstjes en modellen maken wanorde overzichtelijk. Modellen, hokjes, dichotomieën en typologieën ordenen onze complexe werkelijkheid. Des te groter de chaos, of des te belangrijker het thema, des te meer behoefte hebben we aan hokjes en ordening.

We gebruiken gendercategorieën, leiderschapskleurtjes, managementscans, checklisten voor vliegtuigonderhoud, wiskundige modellen, astrologische sterrenkaarten, cardio-screeningsprotocollen, schijven-van-vijf. Daar doet niemand moeilijk over. Ze kunnen uiterst waardevol zijn om dat wat groot is, tot behapbare proporties terug te brengen.

De DSM is een prima, modelmatige indeling van wat er in de war kan zijn in de menselijke psyche. Niks meer, maar ook niks minder. Bij goed gebruik ondersteunend. Een diagnose is overigens breder dan de DSM-typologie, maar die DSM geeft wel een denkrichting. Er wordt nu gezegd ‘DSM aan de kant, gewoon met je patiënt praten’. Ja… maar bij ernstig zieke patiënten zoals in de docu, is het wel handig als er een klein beetje structuur en ordening in dat praten zit. Niet in de plaats van echte aandacht. Niet door achter een computerscherm vragenijstjes aan te vinken. Maar als hulpmiddel bij gesprek en behandelkeuzes.

Het is schrijnend om te zien dat iemand ‘met teveel DSM labels’ nergens terecht kan in de GGZ. Of dat een label jarenlang je loopbaan beïnvloedt. Een diagnose kan echter ook verduidelijken, ordenen, helpen, erkennen van leed.

Stop de discussie of de DSM een goed middel is of niet. Hulpmiddelen zijn nooit goed of slecht van zichzelf. Met een mes kan je een fruitsalade maken of iemand doden. Met een Cito-score kan je een goed schooladvies geven of demotiveren.

Ga je bezig houden met hoe je die DSM gebruikt. Als je die inzet om toegangspoorten in de GGZ te sluiten of mensen op te geven ben je levensgevaarlijk bezig. Doe je het om een aandachtsvolle behandelrelatie te versterken, dan doe je met het ordeningsmiddel waarvoor het bedoeld is. Gooi het kind niet met het badwater weg. Maar maak het troebele GGZ badwater weer schoon.

1
Spanje 2019
Vrouwenquota - column DFT 25 november

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Voorjaar 2021, theatercollege Danielle Braun/Esther van Fenema, Waan-Zinnig

  Meer informatie

 • Beter online vergaderen met Deep Democracy en Kampvuurgesprekken

  Data en inschrijven

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • 25 juni Skipr Netwerkleiderschap, Utrecht

  Meer informatie

 • 10 juli Skipr Netwerkleiderschap, Utrecht

  Meer informatie

 • 16 september 2020 Employee experience, AFAS Leusden

  Meer informatie

 • 5 november 2020 Employer branding summit, Hilversum

  Meer informatie

 • 11 november 2020 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • 23 november Dag van de digitale overheid, Driebergen

  Meer informatie

 • 24 maart 2021 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Demonstreren is een grondrecht, maar hoe past dat in de anderhalvemetersamenleving? Na de grote opkomst bij de Black Lives Matter-protesten bespreken jurist Berend Roorda (RUG) en antropoloog Daniëlle Braun in De Nieuws BV hoe demonstraties in corona...