Geef je op voor de e-zine

#antropoloogdesvaderlands - duiding van wat bezig houdt

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (469 woorden)

Toeterstoeten en ons tribale brein - opiniebijdrage in het Parool - 12 september 2019

Toeterstoeten-en-ons-tribale-brein---opiniebijdrage-in-het-Parool---12-september-2019

Oproer rond de toeterstoet. Optochten van trouwauto’s veroorzaken steeds vaker overlast lezen we in de krant. De politietop maakt zich er druk over en vraagt om wettelijke inperking ervan. Een toeterstoet is een optocht van auto’s van bruiloftsgasten die bumper aan bumper toeterend naar de bruiloft rijden, met slingeren en door rood licht rijden erbij. Het is een goede gewoonte in delen van Turkije, het Mediteraan gebied en een deel van Marokko. Afhankelijk van je perspectief een enorm feestelijk, vrolijk gebruik of overlastgevend en hinderlijk voor de omgeving. Een recente toeterstoet liep uit de hand. Politie greep in op het rijgedrag, er ontstond een vechtpartij waarbij een agent bewusteloos werd geslagen. 

Wat maakt dat we heftig reageren op toeterstoeten? Vanuit antropologisch- en historisch perspectief is dit goed te verklaren. Overal ter wereld bewegen mensen zich in stoeten, in marsen, in optochten. Dat doen we soms om feest te vieren; bruiloften, carnaval, religieuze processies. Of om te rouwen bij begrafenissen. Maar ook om de macht aan de kaak te stellen en een fysiek- of politiek domein terug te claimen. Denk aan de marsen van Mahatma Gandhi, stille tochten als introvert verzet tegen onrecht, demonstraties, dwaze moeders in Argentinië, militaire parades. Met een mars of optocht maken we de straat van ons. Het is tribaal oergedrag. Zoals apen over een rots plassen, marcheren wij tribale mensapen door de straten. 

De toeter, of vanouds de trompet is niet zó maar een willekeurig instrument voor ons tribale- en historische brein. De toeter, trompet, bazuin, is een oud instrument met symbolische waarde. Als er in de Bijbel sprake is van ‘bazuingeschal’, dan wordt daarmee iets aangekondigd. Een overwinning. ‘Eens zullen engelen op bazuinen blazen ter aankondiging van de grootste gebeurtenis aller tijden’. De oudste trompetten ontstonden 2000 v. Chr in de vorm van hoornen en schelpen. De natuurlijke trompet verdween echter rond de middeleeuwen uit de westers christelijke wereld. Tijdens de kruisvaarden maakten christenen weer kennis met het instrument; de islamitische Saracenen hadden orkestjes bij hun leger met trompetten. Ons oude historische associatie met de trompet gaat over oorlog, overwinning, godsdienststrijd. Bij militaire gelegenheden en herdenkingen blazen we nog steeds de trompet. 

Toeterstoeten. Bedoeld als een vrolijk trouwritueel. We leven in een tijd van lastige issues tussen groepen mensen die zich bewuster dan ooit zijn van identiteit. Op allerlei fronten worden domeinclaims gedaan. Er wordt gevochten om ruimte in de samenleving, een plek op de arbeidsmarkt, over woordgebruik, over wat er in geschiedenislessen verteld moet worden, over vrijheid van meningsuiting en over religieuze kledingsymbolen. We vechten om stukjes apenrots. We markeren ons grondgebied. Het is niet verwonderlijk dat in deze toenemende spanning ons oerbrein een toeterstoet niet meer signaleert als feestje, maar als een mars met bazuingeschal. De vraag die rest is of we ons tribale brein moeten volgen of meegaan in de feeststemming.

0
Ook politici en bazen hebben Guilty Pleasures – Co...
Stop met festivalisering: vorm verdrijft inhoud - ...

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 17 oktober 2019 Breinvoer, Baarn (Vol)

  Meer informatie

 • 13 november 2019 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo, Arnhem

  Meer informatie

 • 15 november 2019 seminar Veranderkracht, Driebergen

  Meer informatie

 • 21 november 2019 Masterclass ‘Verandering, totempalen en magie’, HAN Arnhem

  Hele reeks volgen of losse masterclass van Danielle Braun Meer informatie en inschrijven

 • 12 december 2019 Congres Netwerkleiderschap

  Meer informatie

 • 13 december 2019 VIPP Forward congres, Amsterdam

  Meer informatie

 • 16 december 2019 Waan - Zinnig

  Meer informatie

 • Januari 2020 Theatertour door Nederland

  Meer informatie

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Afrikaanse Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators gebaseerd op de Afrikaanse Volksraadplegingen. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

We vinden het inmiddels normaal dat we de schoolresultaten van onze kinderen kunnen volgen in programma’s als Som Today of Magister. Is dat wel zo goed? Moet je als veertienjarige niet lekker kunnen liegen over een dikke 3 voor wiskunde? Is het wel l...