Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

#antropoloogdesvaderlands - duiding van wat bezig houdt

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

3 minuten leestijd (548 woorden)

Stop met festivalisering: vorm verdrijft inhoud - artikel in NRC 2 september 2019

munich-1220908_1280

Stop met festivalisering: vorm verdrijft inhoud

Het aantal festivals is niet meer te stuiten. Muziek, Kennis, Democratie, Literatuur, Food… Whatever. Volledig uitverkocht of pijnlijk stilletjes zoals het Democratiefestival. Dat bracht mij tot de vraag: is de vorm festival leuk en voor alles geschikt? 

Ja, als ik mijn zoon zie terugkomen van een hard core drum & base festival met twinkelende ogen kan ik maar één conclusie trekken. Festivals zijn tof. Ook als ik de Lowlands believers hoor is dat de slotsom. Maar een democratiefestival, filosofiefestival, ICT in de gezondheidszorg festival, psychiatriefestival? Mmm. 

Tijgerprinttanga

Wat mij eraan stoort is dat we de omlijsting zó centraal stellen, dat het lijkt of de inhoud op zichzelf niet goed genoeg is. Of je je kind een hapje broccoli voert met een beetje appelmoes eroverheen. Je een goedkoop Christine le Duc tijgerprinttanga aantrekt om je seksleven op te fleuren. De juf na elke tien goedgemaakte rekensommen een handje smarties belooft. Ik zag tweets vanaf het democratiefestival komen die vooral gingen over ‘lekkere avocadoshakes’, ‘fijn touwtje gesprongen met mijn collega’s’, ‘vanuit een hangmat opening democratiefestival bekeken’. Niet echt een verheffing van ons democratisch stelsel. Als antropoloog zeg ik absoluut: stage matters en rituelen doen ertoe. Ben dus erg van goeie locatiekeuze, fijne sfeer en ontmoeten. Maar als de vorm inhoud verdrijft wordt het kitscherig en on-echt. 

Swipen langs de plek der moeite

Festivals hebben een hoog swipe gehalte. Het aanbod is overweldigend. De ‘wet van de voeten’ rules. De wet van de voeten betekent dat je mag weglopen bij je lezing of workshop als je het niet leuk genoeg vindt. Even niet lollig genoeg: swipe. Te lang: swipe. Pijnlijk debat: swipe. We swipen en tinderen onszelf op steeds meer plekken langs het ongemak heen en nu dus ook op plekken waar je juist hoopt dat het zindert, schuurt, ongemakkelijk is. We vermijden de plek der moeite. En juist op de plek der moeite ontstaan de mooiste gesprekken. We maken een democratiefestival zo wel erg plat, gemakkelijk en licht en luchtig. En eenzaam. Echte ontmoetingen blijven uit. Aandacht is het nieuwe goud. Die aandacht is op swipefestivals ver te zoeken. 

De illusie van de keuze

De festivalapp met overweldigend aanbod maakt dat je dopaminedruppeltje ‘vrijheid’ wordt geactiveerd. ‘Yes, ik kan kiezen uit een hele grote snoepwinkel’. Inmiddels weten we dat overmatige vrijheid niet perse tot geluk leidt. Keuzestress begint tegenwoordig al bij het kiezen van je vakkenpakket op de middelbare school en houdt nooit meer op. In plaats van gewoon een knettergoed programma over democratie voorgeschoteld te krijgen, ben je zelf vrij – en dus ook geheel verantwoordelijk – voor het hebben van een ‘machtig interessante’ of k… dag. De festivalapp is een illusie. Je wordt verleid met ‘veel’. De realiteit is dat je maar een paar onderdelen kunt doen. Je moet kiezen tussen ‘VR ervaring co-creatieve buurtontwikkeling’ of ‘meepraten met demente ouderen over inclusive buurten’. Of touwtje springen. Resultaat is dat je toch weer terug in de bus zit met de FOMO ervaring; fear of missing out van wat je allemaal níet hebt kunnen doen. 

Festivals. Leuk, woest aantrekkelijk, gaaf. Mits passend bij de content. Anders ga ik liever voor één hele goeie lezing, workshop, debat over democratie, filosofie, psychiatrie, gezondheid, ICT. En doe mij maar liever één goeie Indiase Roti dan 20 foodtrucks.

1
Toeterstoeten en ons tribale brein - opiniebijdrag...
Discipline

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Voorjaar 2021, theatercollege Danielle Braun/Esther van Fenema, Waan-Zinnig

  Meer informatie

 • Beter online vergaderen met Deep Democracy en Kampvuurgesprekken

  Data en inschrijven

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • 11 juni 2020 Het grootste kennisfestival, Havenkwartier Deventer VERVALT

  Meer informatie

 • 12 juni 2020 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem wordt 24 maart 2021

  Meer informatie

 • 17 juni Dag van de digitale overheid, Driebergen wordt 23 november 2020

  Meer informatie

 • 25 juni Skipr Netwerkleiderschap, Utrecht

  Meer informatie

 • 2 september 2020, theatercollege Danielle Braun/Esther van Fenema, Waan-Zinnig, Eindhoven - VERVALT wordt voorjaar 2021

  Vervalt, wordt voorjaar 2021

 • 16 september 2020 Employee experience, AFAS Leusden

 • 11 november 2020 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • 23 november Dag van de digitale overheid, Driebergen

  Meer informatie

 • 24 maart 2021 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

De laatste twee weken bevond ik mij met mijn onderneming op de jachtvelden. Rondspeuren, onderhandelen, heel dicht op de nieuwe richtlijnen en het nieuws zitten, weten wat er leeft onder mijn klanten, kijken wat concurrenten doen en laten. We jaagden...