Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

#antropoloogdesvaderlands - duiding van wat bezig houdt

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

4 minuten leestijd (705 woorden)

Onverdraaglijke onverdraagzaamheid - opiniebijdrage van Danielle Braun in Financieel Dagblad 24 april 2019

Onverdraaglijke-onverdraagzaamheid

Ik liet me verleiden tot een twitterdebatje. Er was woede op Baudet vanwege zijn tweet over de jonge klimaatactiviste Greta Thunberg. Baudet ging tekeer; de halve DSM vloog voorbij. Vervolgens ontplofte links liberaal klimaat activistisch Nederland; de bubbel waar ik zelf ook in verkeer. Ik deed een poging om het te hebben over de vraag achter de ongelukkige woordkeuze van Baudet: hij stelt volgens mij namelijk de vraag of Thunberg wel genoeg kan overzien in welk veld ze terecht is gekomen. Of dat eigen keuze is. Of wordt gebruikt. Ik vind dat een interessante vraag: al vind je haar woorden inspirerend (of juist niet).

Het debat gaat vervolgens continue over de persoon Baudet. Dat hij moet worden gestopt. Pogingen om het óók over de inhoud te hebben staken: het is zijn toon die triggert. Ik snap dat wel: ook ik vind de woordkeuze onnodig hard, opgeblazen en gewoon eigenlijk niet zo professioneel. Ik snak naar elegant debat van politici van rechter en linker zijde. Maar ik vind wél dat een gekozen politicus recht van spreken heeft. En dat het de moeite waard is om te luisteren. Ben nieuwsgierig naar een echt nieuw geluid.

Wat mij opvalt is dat diegenen die roepen dat Baudet gestopt moet worden vooral last hebben van hun eigen onverdraaglijke onverdraagzaamheid. Opgegroeid en grootgebracht in een tijdperk waar ‘verdraagzaam zijn’ eenvoudig was. Verdraagzaam zijn in de bubble van wederopbouw, post-koude oorlog, links, hoogopgeleid, intellectueel, wit, geëmancipeerd, is niet moeilijk. Just celebrate love, twitter af en toe een mooie meditatiequote, citeer de Dalai lama, vier godsdienstvrijheid, doe aan Kerst én de Iftar maaltijd, wees blij met elke vrouw op een topfunctie, maak wel een praatje met de Marokaanse buurman maar koetser je verder in een cirkel van mensen die op jezelf lijken. Het was fijn en makkelijk om verdraagzaam te zijn.

Onverdraaglijke onverdraagzaamheid 1

Maar tijden zijn veranderd. We hebben echt nieuwe mondiale vraagstukken op te lossen. We snakken allemaal naar nieuwe inzichten. En dan… komt er een politicus langs die ogenschijnlijk op je lijkt. Die op je feestje zou kunnen komen. Maar die wel héél andere perspectieven inbrengt. Vanzelfsprekendheden laat beven. Een rebel, een echt nieuw geluid. Die genderneutraliteit challengt en oppert dat je misschien ook anders over de klimaatcrises kunt denken. Die grenzen aan immigratie stelt.

En daar sta je dan… Je wilt verdraagzaam zijn. Luisteren. Niet oordelen. Jij was toch van omarmen van het tegengeluid? Van de wijsheid van de minderheid? Van Deep Democracy, socratische gesprekken, diversity en dialoogtafels? Maar je hele lijf zegt: tot hier en niet verder. Je voelt iets wat je eerder nog niet kende: onverdraagzaamheid.

Je zoekt naar een manier om de dialoog aan te gaan. Volgens jouw regels. Wilt de nieuwe politiek uitnodigen aan jouw dialoogtafels. Wilt het spel spelen volgens jouw mores van love en verdraagzaamheid. Maar je speelt op een ander schaakbord. Eén waar de regels van een andere bubbel gelden. Die je niet kent. Een bubbel waar verdraagzaamheid een andere code kent. En dan ontdek je met een schok…. Dat je zelf eigenlijk helemáál niet verdraagzaam bent. Dat ook jij grenzen trekt. Grenzen aan harde grappen, harde taal, een nieuw perspectief dat je te dom voor woorden vindt. Hoezo alle stemmen horen?

En daar sta je dan… onverdraagzaam tegenover onverdraagzaamheid. En nu? Er achter komen dat je zelf misschien ook grenzen kent. Grenzen aan toon. Grenzen aan overschrijding van je mores. En dat… is misschien wel de boodschap die uitgeschreeuwd wordt in de nieuwe politiek: dat er grenzen zijn.

Blijk je ineens meer in common te hebben dan je dacht. Best rolfluïde te zijn. Misschien dat daar de sleutel tot echt gesprek ligt: laten we praten over grenzen. Over wanneer verdraagzaamheid voor sommigen te ver gaat en onverdraagzaam is. En over wanneer onverdraagzaamheid onverdraagzaam is.

Lees de pdfPDF van dit artikel

Dr. Danielle Braun is corporate antropoloog. Reist de wereld rond op zoek naar wat we van tribes overal op de wereld kunnen leren over onze eigen samenleving. Schrijver van de boeken ‘de Corporate Tribe’ ‘Building Tribes’ en Da’s Gek’. Ze spreekt en schrijft over organisatiecultuur. Begeleidt leiders bij conflict en verandering. Ze is Directeur van de Academie voor Organisatiecultuur. Onder de titel #antropoloogdesvaderlands geeft ze duiding aan de dingen die om ons heen gebeuren.

0
Artikel in Trouw – 20 januari 2019 – dr. Danielle ...
Tussen-Ruimtes
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 2 oktober 2020 Workshop Stoppen is een ambacht, Driebergen-Zeist

  Meer informatie

 • 7 oktober 2020 Employee experience online

  Meer informatie

 • 5 november 2020 Employer branding summit, Hilversum

  Meer informatie

 • 17 november 2020 The Next Event, Nieuwegein

  Meer informatie

 • 24 november Dag van de digitale overheid, Driebergen

  Meer informatie

 • 15 december 2020 Online seminar Building Tribes

  Meer informatie

 • 16 december 2020 Workshop Stoppen is een ambacht, Driebergen-Zeist

  Meer informatie

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Stoppen is een ambacht

pop up workshop van Danielle Braun & Marije van den Berg
2 oktober (Vol!) en 16 december 2020


iStock 505638367 570

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Wij gaan altijd door

'Is er geen weg, dan kappen we een weg'. Johan Pengel - Surinaams politicus 
Een credo in Suriname.
Die hebben we tot de onze gemaakt.
Onze trainingen en masterclasses gaan 
altijd door.
Live als het kan, online als het moet.

partijgerkiet waanzinnig

Hugs

Een film van Danielle Braun

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Tribaal Kantoorgedoe. Het nieuwe boek van Danielle Braun. 

Tribaal Kantoorgedoe. Het nieuwe boek van Danielle Braun.

Nieuwste Blog

Hekje Ze duiken weer op. De bladblazers. Met oorverdovend kabaal. Klimaat vervuilend en energievretend. En dat alles zou je nog voor lief kunnen nemen, als de outcome van het ding niet zo potsierlijk nutteloos was. Ik spotte er net weer eentje op mij...