Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

#antropoloogdesvaderlands - duiding van wat bezig houdt

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

4 minuten leestijd (715 woorden)

Lili en Howick: rechtvaardig of barmhartig

lili-en-howick

In het verhaal van Lili en Howick strijden twee sets van kernwaardes om voorrang. Aan de ene kant de waarde van eerlijkheid, rechtvaardigheid en heldere bestuurlijke koers voering. Aan de andere kant is daar mededogen, barmhartigheid, beschermen van kinderen. Dat geeft ons een verscheurd gevoel. Omdat die kernwaardes ook woest in onszelf om voorrang schreeuwen. Onze primaire reactie is emotioneel, barmhartig, ‘ik neem ze in huis’. Als we langer doordenken en ons inleven in de dilemma’s van bestuurders is het lastiger.

Vijftien jaar geleden was ik directeur in de asielopvang en coördineerde ik de opvang van minderjarige asielzoekers. Bijna wekelijks kwam er wel een vrouw naar me toe met haar baby, die ze aan mij wilde geven ‘om er voor te zorgen zodat het hier kon blijven’. Hartverscheurend, zeker toen ik zelf zwanger en moeder was. Ik heb destijds geleerd om op zo’n moment helder te blijven nadenken en me vast te houden aan een aantal belangrijke uitgangspunten die de fantastische collega’s in de asielopvang mij hadden geleerd. Ik deel ze hier graag.

Eigen regie en kracht

Neem nooit de eigen-waardigheid en regie van mensen af. Mensen in de asielopvang zijn kwetsbaar. Hebben vreselijke dingen meegemaakt. Maar vergeet nooit hun kracht. Ze hebben een lange weg afgelegd om hier te komen. Het zijn overlevers. Neem ze serieus en ga niet pamperen. Nooit. Iemand die zelf uit Afghanistan naar Nederland heeft kunnen komen, kan ook zelf de bus regelen of goede scholing. In ons asielsysteem maken we mensen veel te snel afhankelijk. Laten we kijken hoe we het systeem zo kunnen maken dat we menselijke waardigheid en eigen regie vasthouden.

Ouders en kindere horen bij elkaar

Dat betekent ook dat ouders zelf verantwoordelijk zijn voor zorg voor hun kinderen. Het ergste wat je kunt doen is ouders en kinderen scheiden. We doen dat soms uit zorg en goede bedoelingen. Maar de gevolgen zijn vreselijk. Dat zagen we in het verleden bij Aboriginals, bij de taferelen in de Verenigde Staten recent. De zorg voor kinderen in de asielopvang ligt bij hun ouders. Zij hebben er voor gekozen hun kinderen mee te nemen op hun vluchtweg of niet. Houd ze in ere en heb respect voor hun rol, al hebben ze het soms erg zwaar.

Snelle besluiten

In de asielopvang worden veel kinderen bewust verwekt en geboren om de kans op verblijf te vergroten. Dat komt door een aantal perverse prikkels in onze asielprocedure. Het lijkt barmhartig om rekening te houden met hechting van kinderen, maar zorgt ervoor dat kinderen veel te lang in onzekerheid verkeren en daardoor neemt de kans op ontheemding toe zoals bij Lily en Howick. In plaats van gezinnen met kinderen langer in de asielprocedure te laten verblijven, zouden we hun aanvragen met voorrang moeten behandelen. Zodat er snel duidelijkheid is: blijven of terugkeren. Daarmee verkorten we onzekerheid, geven we minder valse hoop en verkorten we het wonen in een asielzoekerscentrum, wat ook niet bepaald een gezonde plek is voor kinderen.

Mensensmokkelaars lezen ook kranten

Het is goed om te beseffen dat asielstromen en mensensmokkelroutes bepaald worden door de politieke keuzes die landen maken. Als Lili en Howick mogen blijven, is dat binnen enkele dagen bekend. En zal de strategie van mensensmokkelaars direct zijn om meer alleenstaande kinderen naar Nederland te krijgen of om ouders en kinderen van elkaar te scheiden. Ook vluchtelingenstromen worden bedrijfsmatig aangestuurd en dat elke beleidskeuze híer, heeft een effect dáár. Mededogen voor een individueel kind, kan gevolgen hebben voor een heleboel andere kinderen en meer nieuwe kinderen traumatiseren.

En nu

Regels zijn er om uitzonderingen op te maken. Ik hoop dat barmhartigheid uitgangspunt is van ons handelen. Nu bij Lili en Howick. Ik gun hen de bescherming die wij kinderen in dit land bieden. Het liefste door de moeder van Lili en Horwick actief te helpen het mogelijk te maken zélf voor haar kinderen te zorgen waar dan ook op de wereld. Want ouders en kinderen horen bij elkaar. En als dat niet kan onze verantwoordelijkheid jegens deze kinderen te nemen. Tegelijkertijd schept het maken van een barmhartige uitzondering de verantwoordelijkheid voor bestuurders om heel snel te onderzoeken welke perverse prikkels er nu in onze asielprocedure zitten als het om alleenstaande kinderen gaat. Laten we alsjeblieft haast maken met het stoppen van ontheemding van kinderen door onze trage procedures.

0
Allergisch voor gedoe - Bedrijven ten onder aan af...
Stop met vergaderen, steek kampvuren aan
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 2 oktober 2020 Workshop Stoppen is een ambacht, Driebergen-Zeist

  Meer informatie

 • 7 oktober 2020 Employee experience online

  Meer informatie

 • 5 november 2020 Employer branding summit, Hilversum

  Meer informatie

 • 17 november 2020 The Next Event, Nieuwegein

  Meer informatie

 • 24 november Dag van de digitale overheid, Driebergen

  Meer informatie

 • 15 december 2020 Online seminar Building Tribes

  Meer informatie

 • 16 december 2020 Workshop Stoppen is een ambacht, Driebergen-Zeist

  Meer informatie

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Stoppen is een ambacht

pop up workshop van Danielle Braun & Marije van den Berg
2 oktober (Vol!) en 16 december 2020


iStock 505638367 570

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Wij gaan altijd door

'Is er geen weg, dan kappen we een weg'. Johan Pengel - Surinaams politicus 
Een credo in Suriname.
Die hebben we tot de onze gemaakt.
Onze trainingen en masterclasses gaan 
altijd door.
Live als het kan, online als het moet.

partijgerkiet waanzinnig

Hugs

Een film van Danielle Braun

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Tribaal Kantoorgedoe. Het nieuwe boek van Danielle Braun. 

Tribaal Kantoorgedoe. Het nieuwe boek van Danielle Braun.

Nieuwste Blog

Hekje Ze duiken weer op. De bladblazers. Met oorverdovend kabaal. Klimaat vervuilend en energievretend. En dat alles zou je nog voor lief kunnen nemen, als de outcome van het ding niet zo potsierlijk nutteloos was. Ik spotte er net weer eentje op mij...