Samenleven-vraagt-om-wederkerigheid---opiniebijdrage-in-het-Financieel-Dagblad-2-juni-2019-def

De ramadan is in volle gang en zal komende dinsdag eindigen met het Suikerfeest. Er worden iedere avond veel gezamenlijke Iftar-maaltijden gehouden. VPRO Tegenlicht zond twee weken geleden op sociale media een filmpje uit van de Iftar-maaltijd bij de Djemaa el Fna moskee in Rotterdam, over niet-moslims die daar een dag meevasten. Het gaf veel complimenten en ook tegengeluid.

Begrijpelijk. Want het is mooi om te zien hoe het idee achter vasten wordt uitgelegd en wordt meebeleefd door een grote groep anders- of niet-gelovigen. Tegelijk is dat ook gewoon wat een bekerende religie als de islam doet: bekeren. Het christendom is ook een bekerende religie. Voor veel moslims is dat de reden om christelijke feestdagen en godsdienstige rituelen niet mee te vieren. Kerst vieren of een kerkdienst meevieren, is voor veel moslims uit den boze. Moslims die een kerstboom in huis halen, niet uit religieus motief maar gewoon om net als bij de gezamenlijke iftar-maaltijd mee te doen met gebruiken in de Nederlandse samenleving, hebben moeilijke gesprekken te voeren met familie en vrienden. Moslimkinderen worden regelmatig bij christelijke feestdagen op school, door de ouders thuisgehouden.

‘Laten we openbare Iftar-maaltijden organiseren, maar ook veel kerstvieringen en paaswakes waar moslims, niet-gelovigen of anders-gelovigen bij aanschuiven’

Meer religieuze en onderzoekende wederkerigheid lijkt mij voorwaarde voor echt samenleven. Rapper Ali B. deed het bijvoorbeeld goed in de reclame rond Pasen. Dus laten we veel openbare Iftar-maaltijden organiseren. Graag! Maar dan ook veel kerstvieringen en paaswakes waar moslims, niet-gelovigen of anders-gelovigen bij aanschuiven. En wat mij betreft ook openbare vieringen van Holi, Divali, Jom Kippoer, Songkran, Gay Pride day en een humanistische maaltijd. Samenleven vraagt om wederkerigheid.

Danielle Braun is antropoloog en directeur van Academie voor Organisatiecultuur.