Geef je op voor de e-zine

#antropoloogdesvaderlands - duiding van wat bezig houdt

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

3 minuten leestijd (543 woorden)

Eftelingpoppen en varkensneuzen

Eftelingpoppen-en-varkensneuzen

In Mali kennen ze het begrip ‘Sanankuya’, ofwel Joking Relationships. Dat betekent dat je grappen maakt met de naburige stam. Je noemt ze bijvoorbeeld ‘vieze bonenstelers’. Of met je schoonmoeder. Dan zeg je dat ze een varkensneusje heeft. Die grappen zijn helemaal niet onbeleefd. Integendeel; als je ze níet maakt ben je onbeleefd. Juist als je grove grappen kunt maken, dan zeg je over elkaar dat je zó veel om elkaar geeft dat jullie relatie tegen humor kan. Je verheft de relatie tot bloedverwantschap. Want alleen met broers en zussen maak je dat soort grappen.

Eftelingpoppen zijn, afhankelijk van je smaak, hele slechte of hele leuke karikaturen van volkeren overal op de wereld. Rare Nederlanders op klompen, Franse kaasboertjes, Italiaanse pizza eters, Chinezen met spleetogen, Inuït die naast ijsberen staan. Er klopt natuurlijk helemaal niks van. Volslagen idioot en uiterst kinderachtig. Dat zie je direct. Gelukkig staan we er allemaal even raar op. Je vindt het leuk of helemaal niks.

Door te zeggen dat de Afrikaanse en Aziatische poppen aanstootgevend zijn, versterk je juist verschil en neo-koloniale ongelijkheid. Je zegt dan eigenlijk: westerse mensen mogen geen grappen maken over Afrikanen en Aziaten. Want die zijn kwetsbaar. Daarmee bevestig je het beeld van machtig wit neo-koloniaal Europa / Noord-Amerika tegenover de minderwaardige rest van de wereld. Bestendig je het beeld van Afrika als zielig continent met alleen maar honger en ellende. Als ik op podia en in mijn boeken zeg dat je veel van Masaï of Maori kunt leren, word ik weleens beticht van ‘ethnocentrisch gebruik maken van people of colour’. Dat vind ik ouderwets. Masaï leren ook erg veel van westerse managementtheoriën- en gezondheidszorg. Natuurlijk hebben we een bloedig verleden met elkaar en is een deel van de economische ongelijkheid nu terug te voeren op de geschiedenis. Daar hebben we echt nog wel wat in te herstellen. Maar er is ook een nieuwe werkelijkheid. De Afrikaanse filmindustrie en kunstsector bloeit. Chinees toerisme breidt razendsnel uit over de wereld. De Arabische wereld is beter af zonder onze bemoeizucht bij politieke omwenteling. Het wordt hoog tijd dat we elkaar serieus gaan nemen. Afrika heeft haar problemen en die zijn groot. Een zwarte huidskleur is ook in Nederland nog steeds recept voor discriminatie. Maar onderschat witte westerse uitdagingen niet; depressie volksziekte nummer 1, een bureaucratie die vastdraait, eenzame ouderen. We zijn niet beter, niet verder ontwikkeld en ook niet minder tribaal dan ‘de verre ander’. Er valt een hoop van elkaar te leren. Dat begint met elkaar serieus nemen. En je neemt elkaar pas echt serieus als je goede foute grappen over elkaar maakt. Dus cabaretiers en poppenmakers aller landen… Verenigt u. Twee kanten op. Grappen over en weer. Liefdevol. Als broers en zussen. Laten we een einde maken aan gevoeligheid en elkaar eens lekker bij de varkensneus grijpen. Vieze vuile bonenstelers.

Dr. Danielle Braun is corporate antropoloog. Reist de wereld rond op zoek naar wat we van tribes overal op de wereld kunnen leren over onze eigen samenleving. Schrijver van de boeken ‘de Corporate Tribe’ ‘Building Tribes’ en Da’s Gek’. Ze spreekt en schrijft over organisatiecultuur. Begeleidt leiders bij conflict en verandering. Ze is Directeur van de Academie voor Organisatiecultuur. Onder de titel #antropoloogdesvaderlands geeft ze duiding aan de dingen die om ons heen gebeuren.

0
Een ‘kampvuurgesprek' op je werk. Helpt dat? Veree...
‘Jezus joelt door de ruimte’. Prachtcolumn van Roo...

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 9 mei 2019 Het Grote Kwaliteitscongres, Burgers’ Zoo

  Samen sturen op kwaliteit, meer informatie

 • 20 mei 2019 Inspiratiemiddag Festina Lente

  Meer informatie en inschrijven

 • 22 mei 2019 National Congres Aanbesteden en Contracteren

  Meer informatie en inschrijven

 • 4 juni 2019 VNG Jaarcongres 2019 Besturen is mensenwerk

  Deelsessie Aandacht is het nieuwe goud https://www.vngjaarcongres.nl/middagsessies  Meer informatie www.vngjaarcongres.nl 

 • 6 juni 2019 HR in de Zorg, Affligem, België

  Meer informatie (vanaf 1 april)

 • 3 oktober 2019 IIA Masterclass cultuur

  Meer informatie en inschrijven

 • Vanaf 11 november 2019 Collegereeks Nieuw Leiderschap van Management Impact

  Met André Wierdsma, Danielle Braun, Hans van der Loo, Thom Verheggen, Annemieke Roobeek, Raymon Geurts.Meer informatie

 • 13 november 2019 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo

  Meer informatie

 • 21 november 2019 Masterclass ‘Verandering, totempalen en magie’, HAN Arnhem

  Hele reeks volgen of losse masterclass van Danielle Braun Meer informatie en inschrijven

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Afrikaanse Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators gebaseerd op de Afrikaanse Volksraadplegingen. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Ondertussen

  ondertussen

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Tempelpleinen. Wachtkamers in een ziekenhuis. Treinstations. Vliegvelden. Kleedkamers in theaters. Coffee corners in bedrijven. Zitjes voor de directiekamer. Tussen-ruimtes hebben mij altijd gefascineerd. In mijn eerste studiejaar als antropoloog dee...

 

Breinvoer - maak kennis met het werk van Gregory Bateson


Als je naar je hand kijkt, zie je dan je vingers? Of zie je de ruimte tussen de vingers? Gregory Bateson zag vooral het laatste. Altijd op zoek naar relaties tussen mensen en dingen. The spaces between people. En hoe die op elkaar inwerken.

Leike van Oss en Danielle Braun zijn gefascineerd door Bateson. In zijn werk zien ze psychologie (Leike) en antropologie (Danielle) samenkomen. De complexiteit van Bateson's werk geeft heerlijke hersenkrakers en een prettig soort verwarring in het kijken naar organisaties, jezelf en de wereld. Je ziet de ruimte tussen de vingers. Op 17 oktober geven Danielle en Leike een workshop over Bateson.

Lees snel verder!