Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

#antropoloogdesvaderlands - duiding van wat bezig houdt

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

3 minuten leestijd (523 woorden)

Economie en zorg zijn onlosmakelijk verbonden - column op Joop BNN VARA op 30 maart 2020

homeless-man-833017_1920

Een nieuwe stem laat zich horen. Tot nu toe waren onze virologen en artsen de magiërs van deze tijd. Hun adviezen en scenario's zuigen wij op. De laatste dagen staat echter een nieuwe groep magiërs op. De economen en ondernemers. Die oproepen om de economie draaiend te houden.

Wij mensen willen dan gelijk kiezen; zijn stiekem een beetje verslaafd aan polarisatie. Je bent nu óf voor een nog strengere lock down om de ziekenhuizen te ontlasten, óf zegt dat je de economie ook draaiend wilt houden en dat de gevolgen van een wereldwijde economische crises dodelijker zijn dan het virus zelf. Je bent bijna van kamp Yi Jinping van China of Bolsonaro van Brazilië.

Als je van de lock down bent ben je verstandig, houd je van elk mensenleven en post je plaatjes met ik-blijf-binnen en heb je een profielfoto met mondkapjes smiley. Ben je van kamp laat-alles-een-beetje-doorgaan ben je een hardliner, en hoogstwaarschijnlijk ondernemer. Ik zie al voorzichtige trekjes her en der om er een links-rechts politiek profiel aan te koppelen.

En net als met alles in het leven is er natuurlijk geen of / of. Feit is dat de IC capaciteit uiterst zorgelijk is. Dat we misschien, door een lock down tijd kunen kopen om materialen en noodcapaciteit op orde te krijgen en de piek te spreiden. Coronapatienten die nu overlijden hebben een gezicht. Daardoor kunnen we makkelijk empathie opbrengen. Feit is ook dat door een lock down de economische crises zal versnellen. In Nederland al zorgelijk, maar op wereldschaal mensonterend gevaarlijk; nu al desastreus qua armoede, criminaliteit en rellen in landen als India en Zuid-Afrika. Daar gaan nu snel hele andere corona doden vallen. Die hebben nu nog geen gezicht. Maar zullen dat helaas snel krijgen. De tuinders die suïcide gaan plegen, massasterfte door wegvallen toerisme in Nepal, straatbendes die vrij spel krijgen in Brazilië.

Het is tijd dat we ons gaan realiseren dat economie en gezondheidszorg onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Er zijn mensen die beweren dat corona verschil opheft, omdat het virus iedereen kan treffen. Ja dat is misschien zo, maar je bent toch echt kwetsbaarder als je in een sloppenwijk in India woont, dakloos in Nederland bent of diabetes en COPD hebt. Lock down in je Gooische villa met zwembad ziet er anders uit dan als alleenstaande moeder op een flat met zes kids in de Bijlmer. Jarenlang hebben we leefstijlgeneeskunde verwaarloost. Nu moeten we onder ogen gaan zien dat inkomen en gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

We zullen keuzes moeten maken. Hele harde keuzes. Over hoe lang we zieke mensen behandelen. Over wie we behandelen. Over hoe erg we op slot gaan. Die keuzes zullen keihard zijn. De vraag is of onze magiërs en politieke leiders ze aandurven. En of wij ze steunen. Niet kiezen is ook kiezen. Maar dan op de langere termijn. Daar houdt ons brein niet van. We zingen liever heel hard een corona lied met BNers met elkaar. De doden die nog geen gezicht hebben houden wij zo lang mogelijk buiten de deur. Ik wens ons toe dat we magiërs hebben die samenwerken; economen en medici. Nu en alsjeblieft ook after-corona.

0
Rituelen helpen ons door het ondertussen heen
Danielle Braun aan tafel bij In het hart van Neder...

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Voorjaar 2021, theatercollege Danielle Braun/Esther van Fenema, Waan-Zinnig

  Meer informatie

 • Beter online vergaderen met Deep Democracy en Kampvuurgesprekken

  Data en inschrijven

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • 25 juni Skipr Netwerkleiderschap, Utrecht

  Meer informatie

 • 10 juli Skipr Netwerkleiderschap, Utrecht

  Meer informatie

 • 16 september 2020 Employee experience, AFAS Leusden

  Meer informatie

 • 5 november 2020 Employer branding summit, Hilversum

  Meer informatie

 • 11 november 2020 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • 23 november Dag van de digitale overheid, Driebergen

  Meer informatie

 • 24 maart 2021 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Demonstreren is een grondrecht, maar hoe past dat in de anderhalvemetersamenleving? Na de grote opkomst bij de Black Lives Matter-protesten bespreken jurist Berend Roorda (RUG) en antropoloog Daniëlle Braun in De Nieuws BV hoe demonstraties in corona...